Webartikelen archiefpagina

april 2019

Hoe houden mensen hun lichaamsgewicht op peil nadat ze erin geslaagd zijn vele kilo's kwijt te raken? Het antwoord moeten we volgens onderzoekers van de universiteit van Colorado zoeken bij lichaamsbeweging. Succesvolle 'gewichtshandhavers' eten niet minder dan mannen en vrouwen die altijd al een normaal gewicht hebben gehad, ze bewegen wel meer.

april 2019

Soja-isoflavonen zijn werkzaam bij astmapatiënten met het 4G-genotype van het PAI1-gen, maar niet bij 5G-patiënten. Dat besluiten onderzoekers uit Zuid-Korea en de VS in een studie waar 265 astmapatiënten aan deelnamen. De onderzoekers noteerden daling van astmatische aanvallen, daling van de ontstekingsgraad in epitheelcellen en daling van corticosteroïdegebruik.

april 2019

Kinderen van wie de moeder voor hun geboorte is blootgesteld aan pesticiden lopen een verhoogde kans op autisme. Dat kan worden afgeleid uit onderzoek in de belangrijkste landbouwregio van de Amerikaanse staat Californië, Central Valley. De conclusies zijn gebaseerd op gegevens (1998-2010) van bijna 3000 personen met autisme, hun geboortegegevens en de geschatte blootstelling aan pesticiden.

april 2019

Kennis rondom het darmmicrobioom en de mentale gezondheid is groeiend. Op 17 en 18 januari werd in het Tropeninstituut in Amsterdam het congres Mind, Mood and Microbes georganiseerd. Wetenschappers presenteerden hoe zij zoeken naar de relatie tussen het microbioom en ziekten zoals autisme, alzheimer, depressie, epilepsie en hersenbloedingen. Veruit de meeste onderzoeken op dit gebied vinden nog plaats op muizen en ratten. 

april 2019

Japanse onderzoekers beweren dat het effect van omega-6-vetzuren op de bloeddruk afhangt van de bloedsuiker. Ze besluiten dit op basis van een steekproef bij 633 Japanners van wie de inname van omega-6-vetzuren via vragenlijsten ingeschat werd. Bij patiënten met een te hoge HbA1c-waarde stond een hoge omega-6-inname gelijk aan een drie keer zo hoog risico op een te hoge bloeddruk. Bij patiënten met een gezonde HbA1c-waarde toonde omega-6 zich eerder bloeddrukverlagend.

april 2019

Onderzoek recent gepubliceerd  in het tijdschrift Applied and Environmental Microbiology, toont dat  borstvoeding van gezonde moeders schimmels bevat. Dit zou kunnen betekenen dat borstvoeding een belangrijke bron is van micro-organismen voor de zuigeling.

april 2019

Groene thee zou door de aanwezigheid van oxalaat nierstenen kunnen bevorderen, maar dit blijkt niet uit een in 2019 gepubliceerd onderzoek. Bij een vergelijking tussen twee groepen mensen waren er geen verschillen van betekenis tussen degenen die wel en degenen die geen groene thee dronken. Bij vrouwen leek van groene thee zelfs een preventief effect uit te gaan op het ontstaan van een bepaald soort nierstenen.

april 2019

Vitamine C via de voeding is van belang voor de preventie van zwangerschapsdiabetes, zo hebben Chinese wetenschappers vastgesteld na onderzoek (2013-2016) onder ruim 3000 vrouwen. Deze vorm van diabetes (diabetes gravidarum - GDM) doet zich voor onder vrouwen die het vóór de zwangerschap niet hadden, maar het vaak opnieuw krijgen wanneer zij een volgende keer in verwachting zijn. Oxidatieve stress maakt deel uit van de pathogenese van deze ziekte en de vraag ligt dan voor de hand wat de rol is van de zo belangrijke antioxidant vitamine C.

april 2019

Volwassenen die meer eieren eten hebben een hoger risico op hartziekte en overlijden. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van de Northwestern University (Chicago) in de JAMA. De onderzoekers leggen de verklaring voor het verband volledig bij cholesterol, waarvan eieren een van de grootste bronnen zijn. Amerikaanse voedingsrichtlijnen (2015-2020 Dietary Guidelines for Americans) hebben de aanbeveling voor (lage) cholesterolinname sinds 2015 net weggelaten, dus de studie heeft de discussie rond eieren en cholesterol weer aangewakkerd.

maart 2019

Lithium werkt beter bij bipolaire patiënten met een minder ontregeld slaap-waakritme. Dat is de conclusie van Amerikaans-Canadees onderzoek bij bijna 200 patiënten met bipolaire stoornis, waarbij ze zowel het circadiaan ritme op cellulair niveau als het chronotype bepaalden. De onderzoekers hopen dat factoren die het circadiaan ritme corrigeren ook de respons op lithiumtherapie zullen verhogen.

Pagina's