Webartikelen archiefpagina

juni 2019

Er is opnieuw een voedingsstof onderzocht op de vraag of een hoge dosis nierstenen kan veroorzaken, namelijk vitamine D. Er blijkt geen bewijs voor te zijn. Verondersteld wordt wel dat hoge doses de opname van calcium te veel stimuleren en zo kunnen leiden tot hypercalciëmie, wat de kans op niersteenvorming verhoogt. Maar voor deze verhoogde calciumbloedspiegel vond men evenmin bewijs.

juni 2019

Een internationaal team van archeologen heeft de toe nu toe oudste resten van knollen ontdekt in overblijfsels van paleolithische kampvuren. Daarbij dragen ze een nieuw argument aan in de hypothese die het belang van koolhydraatbronnen voor de ontwikkeling van de Homo sapiens benadrukt. De sporen van koolhydraatrijke voedingsbronnen werden op archeologische sites in Zuid-Afrika gevonden van oermensen die tussen 120.000 en 65.000 jaar geleden hebben geleefd.

juni 2019

Wereldwijd heeft meer dan de helft van de mensen boven de dertig jaar er last van: gingivitis ofwel tandvleesontsteking. Wetenschappers uit Brazilië zien in resveratrol een mogelijkheid om de progressie ervan af te remmen. Deze tot de polyfenolen behorende stof wordt al snel geassocieerd met rode wijn, maar komt behalve in rode druiven ook in andere voedingsmiddelen voor, zoals pinda’s, bessen, appels en tomaten.

juni 2019

Uit een studie onder hardlopers blijkt dat er geen verschil is in inspanningscapaciteit tussen omnivoren, lacto-ovo vegetariërs en veganisten. Het is de eerste keer dat deze drie voedingspatronen in een studie zijn vergeleken in relatie tot sportprestaties.

juni 2019

Twee grootschalige Europese bevolkingsstudies hebben nieuwe verbanden gevonden tussen (industrieel) ultra-processed voeding en gezondheid. Per 10% toename in aandeel van industrieel voedsel van iemands voedingspatroon nemen hart- en vaatziekte, hartinfarct en herseninfarct met 11-13% toe. Die bevindingen komen van een bevolkingsstudie op 100.000 Fransen. Een steekproef bij 20.000 Spaanse studenten geeft aan dat vier porties industrieel voedsel per dag geassocieerd is met een 62% verhoogd risico op sterfte. Een klinische studie uit de VS laat nog weinig ruimte over voor twijfel: industrieel voedsel maakt dikker.

juni 2019

Het gebruik van een (zeer) hoge dosis vitamine B6 of vitamine B12 kan de kans op heupfracturen verhogen. Het effect is des te sterker bij gecombineerde inname die, afhankelijk van de dosis, kan oplopen tot een bijna 50% verhoogde kans in vergelijking met degenen met een lage inname. Dat wordt geconcludeerd in een deelonderzoek uit de omvangrijke en langlopende Nurses’ Health Study. De gegevens hadden betrekking op tienduizenden vrouwen na de menopauze.

juni 2019

Om af te vallen zijn relatief kortdurende oefeningen met een hoge intensiteit, afgewisseld door periodes van rust, het meest effectief. Met deze methode wordt eerder gewicht verloren dan door een lang aanhoudende, matig intensieve training. Dat laat een vergelijkend wetenschappelijk onderzoek zien. Dat vooral de intensiteit van belang is, komt ook naar voren uit een studie onder ouderen met overgewicht.

juni 2019

Nederlandse wetenschappers hebben een van de eerste bewijzen geleverd dat diabetes type 2 door voedings- en leefstijlmaatregelen omkeerbaar is. Bloedwaarden verbeteren, er zijn minder en soms zelfs geen medicijnen nodig en patiënten voelen zich gezonder. Dit valt af te leiden uit de pilotstudie Keer Diabetes2 Om van het Louis Bolk Instituut. Een omvangijker onderzoek is al gaande.

juni 2019

Artsen zouden geen thyroïdhormoon mogen voorschrijven voor patiënten met subklinische hypothyroïdisme, schrijft een team van experts in The BMJ. Hormoonsuppletie heeft geen effect op de levenskwaliteit van de patiënt en verbetert stemming en vermoeiheid niet. Richtlijnen voor behandeling van trage schildklier moeten dus aangepast worden, al zijn er nog enkele uitzonderingen.

juni 2019

Spaanse wetenschappers hebben vastgesteld dat een hoge inname van flavonoïden uit plantaardige voedingsmiddelen bijdraagt aan het voorkomen van maagkanker. Aan deze flavonoïden is deels de gunstige invloed te danken van groente en fruit op de preventie van de ziekte, die wereldwijd op de vijfde plaats staat van meest voorkomende kankersoorten. Het hangt er wel van af over welke flavonoïden we het hebben.

Pagina's