Webartikelen archiefpagina

oktober 2020

Na een belabberde nachtrust snak je naar een bakje koffie, maar dat moet je nu net níet drinken. Koffie ontregelt dan de bloedsuiker na het ontbijt. Volgens onderzoekers van de universiteit van Bath kan die koffie verregaande gevolgen voor de gezondheid hebben.

oktober 2020

Ouderen met een milde depressie hebben mogelijk baat bij suppletie met tryptofaan. Onderzoek laat zien dat deze groep minder tryptofaan via de voeding binnenkrijgt. Bovendien lijkt het tryptofaanmetabolisme verstoord.

oktober 2020

Vrouwen die drie maanden voorafgaand aan de conceptie 400 mcg foliumzuur gebruiken, hebben mogelijk een kleinere kans op vroeggeboorte. Chinese wetenschappers concluderen dit op basis van een retrospectief onderzoek waaraan 201.477 vrouwen deelnamen.

oktober 2020

Ashwaganda heeft een farmacologisch effect op slaap bij zowel gezonde mensen als mensen met slapeloosheid, zo blijkt uit een recente klinische studie gepubliceerd in de Journal of Ethnopharmacology.

oktober 2020

Op een reeks kenmerken van het metabool syndroom heeft carnitine een gunstige invloed, zo hebben Zuid-Koreaanse wetenschappers vastgesteld. In een systematische review en meta-analyse concluderen zij dat deze stof – afwisselend aangeduid als aminozuur of halfvitamine – vooral bijdraagt aan verlaging van de bloeddruk en vermindering van tailleomtrek, direct of indirect biomarkers van het syndroom.

oktober 2020

In een RCT is onlangs het mogelijk effect op insulineresistentie onderzocht van resveratrol, de tot de polyfenolen behorende stof waar intussen vrij veel onderzoek naar is gedaan. Dat effect blijkt er na een half jaar suppletie niet te zijn, althans bij mensen met overgewicht. Wel heeft deze plantaardige stof een gunstige invloed op de hemoglobinewaarde HbA1c.

oktober 2020

Een lage magnesiumserumconcentratie op middelbare leeftijd is geassocieerd met een 24% hogere kans op dementie op latere leeftijd. Zo concluderen Amerikaanse onderzoekers op basis van een analyse van 12.040 personen.

oktober 2020

Het darmmicrobioom wordt gedurende de dag blootgesteld aan kleine hoeveelheden voedingsadditieven en zoetstoffen in voeding, en schoonmaakmiddelen zoals afwasmiddel. Verschillende van deze stoffen blijken het darmmicrobioom en zijn fermentatiecapaciteit negatief te beïnvloeden.

oktober 2020

Er is toenemend bewijs dat korteketenvetzuren van groot belang zijn voor zowel de darmgezondheid als de metabole gezondheid. Het bewijs is tot nu toe voornamelijk gebaseerd op dierstudies. In deze review ligt de focus op humane studies.

oktober 2020

Na hun eerdere aanwijzingen voor de omkeerbaarheid van diabetes type 2 laten Nederlandse wetenschappers nu zien dat positieve resultaten minimaal twee jaar stand houden. Voor deze ziekte kunnen voedings- en leefstijlmaatregelen op den duur de eerste behandeloptie zijn.

Pagina's