Webartikelen archiefpagina

januari 2020

Volgens onderzoek uit Iran helpt zoethoutextract de symptomen van de ziekte van Parkinson beter te beheersen. Twee dosissen extract per dag verminderen bij de patiënt symptoomscores volgens de UPDRS-schaal al vanaf week 6 en de verbeteringen zetten zich voort tot maand 6. De onderzoekers spreken van een groot effect, ondanks de kleine studiegroep.

januari 2020

Wellicht door de rijkdom aan een hele reeks microvoedingsstoffen blijkt er van zeewier een beschermende werking uit te gaan tegen hart- en vaataandoeningen. Specifiek tegen beroertes helpt het echter niet. Dat melden epidemiologen uit Japan, een van de Aziatische landen waar zeewier een veel bekender voedingsmiddel is dan in Europa.

januari 2020

Wanneer enzymen voor DNA-methylatie in de hypothalamus van muizen uitgeschakeld worden, dan gaan ze minder het loopwiel gebruiken. Tot deze verrassende conclusie kwamen onderzoekers van het Baylor College of Medicine. Verrassend, want ze hadden verwacht dat hun 'ingreep' de voedselinname van de muizen zou treffen. Beweegdrift wordt dus tijdens de zwangerschap epigenetisch geprogrammeerd, en dat heeft verregaande implicaties.

januari 2020

Uit een recente studie, gepubliceerd in JAMA blijkt dat zink en foliumzuursuppletie de kans op zwangerschap, het aantal zaadcellen en de spermakwaliteit niet verhoogt. Zink is essentieel voor spermaproductie en de natuurlijke vorm van foliumzuur is afhankelijk van zink voor de aanmaak van DNA in sperma. Voorgaande studies met deze nutriënten als behandeling voor mannelijke onvruchtbaarheid lieten tegenstrijdige resultaten zien.

januari 2020

Betere cognitieve prestaties en zelfs een verminderde kans op dementie: ze zijn gerelateerd aan een hogere inname van choline. Fins onderzoek toont het belang voor de hersenen van deze onderschatte voedingsstof, die vaak wordt gerekend tot de B-vitaminen. Eieren en vlees waren in de onderzoekspopulatie de belangrijkste leveranciers van choline.

januari 2020

Manukahoning kan de symptomen van blefaritis terugdringen. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Nieuw-Zeelandse en Chileense wetenschappers bij 53 patiënten. Deelnemers moesten op een van hun oogleden honing aanbrengen vlak voor het slapengaan. Na dertig en negentig dagen leidde dit tot vermindering van uitdroging van de ogen, beter traanvocht, en daling van demodex-mijt en infectieuze bacteriën.

januari 2020

Pistachenoten zijn voedzaam en zetten niet aan tot gewichtstoename. Dat is het besluit van een Franse studie bij 60 gezonde jonge vrouwen, die gedurende 12 weken elke ochtend 44 gram pistachenoten aten. De vrouwen rapporteerden minder honger na de ochtendlijke snack en aten minder calorieën tijdens de daaropvolgende lunch. Vooral aan koolhydraten werd er ingeboet. 

december 2019

Een hoge dosis niacine kan op termijn risico op bloeding, diabetes en infectie verhogen. De bijwerkingen zijn alweer een reden om enige reserves te bewaren tegenover het gebruik van niacine om cholesterol te beheren. Eerdere studies hebben immers aangetoond dat niacine geen meerwaarde heeft als aanvulling van statinetherapie, hoewel het cholesterolprofiel wel verbeterde.

december 2019

In deze meta-analyse werden data verzameld van drie Cochrane systematische reviews over de effectiviteit van interventies met voeding, medicatie en psychotherapie bij prikkelbare darm syndroom (PDS) bij kinderen. Conclusie is dat probiotica, cognitieve gedragstherapie en hypnotherapie effectief lijken.

december 2019

Jicht is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het doel van deze review is het kunnen definiëren van de beste voeding voor het aanpakken van zowel de ziekteactiviteit van jicht, als de traditionele risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij patiënten met een overmaat aan urinezuur. Het lijkt erop dat een mediterrane voeding de meeste kans van slagen heeft.

Pagina's