Webartikelen archiefpagina

november 2023

Calorierestrictie noch calorierestrictie met lichaamsbeweging heeft een beduidend effect op het plasmaniveau van TMAO bij obese vrouwen. Behalve dan bij vrouwen met een hoge TMAO-waarde aan het begin van de studie. TMAO is een metabool product van choline of carnitine, en staat geboekstaafd als een cardiovasculaire risicomarker.

november 2023

Ondanks veelbelovende resultaten van voorafgaande studies kon een klinische studie waaraan 400 patiënten zouden deelnemen, geen effect van fosfatidylcholine bij patiënten met colitis ulcerosa aantonen. Na twaalf weken hadden Duitse en Oostenrijkse onderzoekers de ambitieuze fase 3-studie voortijdig stopgezet.

november 2023

In de wereld van gewichtsverliesonderzoek speelt metabole adaptatie, een fenomeen waarbij de energie-uitgave tijdens gewichtsverlies meer dan verwacht afneemt, een belangrijke rol. Metabole adaptatie lijkt het tempo van gewichtsverlies te vertragen. Tegelijkertijd wordt gewichtsvermindering vaak vergezeld door een verhoogde eetlust, met verhoogde niveaus van het hongerhormoon ghreline. Noorse onderzoekers hebben nu door middel van een longitudinaal onderzoek bekeken of metabole aanpassing tijdens het afvallen en veranderingen in eetlust met elkaar gerelateerd zijn.

november 2023

Suppletie van acetyl-L-carnitine bij amyotrofe laterale sclerose-patiënten verlaagt markers voor oxidatieve stress en biedt ondersteuning via de regeling van belangrijke antioxidantenzymen. Dat bewezen Italiaanse onderzoekers bij 32 patiënten met de progressieve spier-zenuwziekte amyotrofische laterale sclerose of ALS. De onderzoekers gingen daarbij ook de rol van oxidatieve stress na bij deze ziekte.

november 2023

Darmmicroben zijn afhankelijk van voedingsstoffen die zij zelf produceren en met elkaar uitwisselen. Deze interacties lijken verstoord te raken bij patiënten met specifieke ziekten, zoals de ziekte van Crohn en darmkanker, zo blijkt uit recent onderzoek. Wellicht geeft deze ontdekking in de toekomst richting aan de behandeling van verschillende ziekten.

november 2023

Wonen in een stedelijke omgeving lijkt een nadelige invloed te hebben op de ontwikkeling van de microbiota van zuigelingen. Hierdoor zijn ze mogelijk gevoeliger voor infectieziekten. Moeders uit een stedelijke omgeving hebben vaker overgewicht en een andere samenstelling van de darmmicrobiota dan moeders uit een landelijke omgeving, zo blijkt uit een recente studie.

november 2023

Vitamine D-suppletie tijdens de zwangerschap verkleint de kans op astma bij kinderen. Dit stellen onderzoekers in een recente publicatie in het Journal of Allergy and Clinical Immunology. Deze publicatie gaf een overzicht van de resultaten van 'the Vitamin D Antenatal Asthma Reduction Trial' (VDAART) gedurende een periode van 15 jaar.

november 2023

Onderzoekers in Spanje hebben een verband gevonden tussen vitamine B12-niveaus en ontstekingsmarkers. Hun bevindingen werden recent gepubliceerd in het Journal of the Science of Food and Agriculture.

november 2023

Van psilocybine is weer een antidepressieve werking bevestigd in een gecontroleerde studie met 100 deelnemers. Psilocybine is de hallucinogene stof uit paddo's. De resultaten van de fase 2-studie verschenen in het JAMA.

november 2023

Nationale gezondheidsinstanties beschouwen eieren niet langer als een risicofactor voor hypercholesterolemie en hart- en vaatziekten. Een recente review definieert eieren als een voedzaam levensmiddel met brede gezondheidsvoordelen. Gezondheidsprofessionals kunnen regelmatige consumptie van eieren gerust opnemen in hun adviezen.

Pagina's