Webartikelen archiefpagina

juli 2021

Een ongezonde voeding en leefstijl kan bijdragen aan de ontwikkeling van pancreaskanker. Wetenschappers vonden dat met name roken, overgewicht, diabetes type 2 en alcoholconsumptie een significante invloed hebben op het ontstaan van de ziekte.

juli 2021

Een transplantatie van gezonde darmbacteriën (FMT) gevolgd door vezelsuppletie is gunstig voor patiënten met ernstige obesitas en metabool syndroom, volgens een klinisch studie gepubliceerd in Nature Medicine.1

juli 2021

Dat een ernstig verloop van COVID-19 vaak samenhangt met al aanwezige zwaktes in de gezondheid, geldt ook voor kinderen en jongeren tot achttien jaar. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers, werkzaam bij de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Zij onderzochten op basis van gegevens van achthonderd ziekenhuizen de mogelijk al bestaande gezondheidsproblemen van ruim 43.000 kinderen met COVID.

juli 2021

Voedingspatronen die als gezond bekendstaan, kunnen grote betekenis hebben bij zowel de preventie als behandeling van diabetes type 2. Volgens een systematische review1 uit Italië geldt dat ook voor veganistische voeding. Maar een waarschuwing is op zijn plaats vanwege een mogelijk tekort aan belangrijke voedingsstoffen door het mijden van dierlijke producten.

juli 2021

Regelmatige consumptie van soja kan het risico op overlijden door een hartinfarct significant verminderen, zo blijkt uit een prospectief onderzoek onder bijna een half miljoen mensen.

juli 2021

Chlorella is een voedzame zoetwateralg die invloed heeft op de vetstofwisseling, ontstekingsremmend werkt en verschillende risicofactoren op hart- en vaatziekten kan verminderen. De effecten lijken echter beïnvloed te worden door het microbioom en de darmwerking. Dat blijkt uit een Japanse gerandomiseerde cross-overstudie.

juli 2021

Een gebrekkige voedingsstatus van ziekenhuispatiënten heeft grote invloed op hun kans op herstel of de termijn waarop dat herstel plaatsvindt. Dit verband is vaker vastgesteld, maar kende door uiteenlopende opzet en populatie van het onderzoek wisselende uitkomsten. Wetenschappers uit België bevestigen dat dat verband er is, zij het niet tussen voedingsstatus en ziekenhuisduur.

juli 2021

Een nieuwe studie gepubliceerd in The BMJ laat zien dat een verandering in de voeding kan leiden tot minder migraine en hoofdpijn. Een hoge inname van omega-3-vetzuren en een lage inname van omega-6-vetzuren heeft de grootste impact.

juli 2021

Tot de positieve gezondheidseffecten van melatonine behoort een vermindering van chronische inflammatie, zo leert een in 2021 verschenen meta-analyse. Daarmee zijn voor dit hormoon ook indirect gunstige associaties waarschijnlijk met ontstekingsgerelateerde aandoeningen, zoals cardiovasculaire, metabole, psychiatrische en auto-immuunziekten.

juli 2021

Is het voor het nageslacht veilig dat zwangere vrouwen zich laten vaccineren tegen griep? Een retrospectieve cohortstudie geeft daarop een bevestigend antwoord. De vraag werd dit jaar regelmatig opgeworpen in relatie tot COVID-19. Een griepepidemie bleef uit, maar wellicht is dat het volgende seizoen anders. Dan is het alvast goed te weten dat in deze studie geen schade bij de kinderen werd vastgesteld.

Pagina's