Webartikelen archiefpagina

juni 2022

Welke houden het hart het gezondst, krieken of blauwe bessen? Volgens een Britse studie kunnen enkel blauwe bessen significant het cholesterolprofiel verbeteren. Krieken leken een stapje voor op blauwe bessen te hebben wanneer het ging om daling van triglyceriden, maar significantie werd niet bereikt. Geen van beide vruchten had invloed op bloeddruk.

juni 2022

In een recent gepubliceerde studie in het tijdschrift PeerJ, stelden onderzoekers vast dat voedsel geteeld op regeneratieve boerderijen gemiddeld meer voedingsstoffen en meer fytochemicaliën bevat. Rund- en varkensvlees van regeneratieve boerderijen is rijker aan omega-3-vetzuren dan vlees uit lokale supermarkten.

juni 2022

Chinees onderzoek brengt opnieuw een voedingsstof onder de aandacht die mogelijk deel kan uitmaken van de behandeling van COVID-19: alfaliponzuur. Dit zwavelhoudende vetzuur, met een antioxidante en anti-inflammatoire werking, werd beoordeeld op effecten bij patiënten die met ernstige klachten in het ziekenhuis waren opgenomen. Die effecten waren gunstig, maar zijn vanwege de kleine onderzoeksgroep vooral een oproep tot gedegen studies.

juni 2022

Uit een recente studie blijkt dat epigallocatechinegallaat (EGCG) als profylaxe kan dienen bij patiënten die na een operatie wegens borstkanker radiotherapie moeten ondergaan. De kans op dermatitis of huidontsteking, een bijwerking van deze behandeling, neemt dan significant af. EGCG komt voor in verschillende voedingsmiddelen, vooral in thee. Het heeft potentie om ingezet te worden bij verzorging van de huid na radiotherapie.

juni 2022

Uit een drie maanden durende RCT1 komt naar voren dat het voor de gezondheid van hart en vaten niet voldoende is om alleen aan de bewegingsnormen te voldoen. Want genoeg lichte tot matige lichaams­beweging kan evengoed betekenen dat men buiten de daaraan bestede tijd een zittend bestaan leidt. Door ook dan meer in beweging te komen, verbeteren cardio­vasculaire markers. In andere studies is teveel zitten ook al een risico­factor voor kanker gebleken.2

juni 2022

De combinatie van EGCG en kokosolie verhoogt de functionele capaciteit van MS-patiënten. Daarnaast verlaagt de interventie bij hen de vetmassa en het ontstekingsniveau. De onderzoekers namen ook een toename van twee enzymen waar, butyrylcholinesterase en paraoxonase-1.

juni 2022

Een capsule met voornamelijk polyfenolen in combinatie met een probioticamix, helpt het herstel van long covid te versnellen. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd door het Addenbrooke’s Hospital in Cambridge, Engeland, gepubliceerd in COVID.

juni 2022

Door oesterzwampoeder aan een smoothie toe te voegen, ervaart iemand met impaired glucose tolerance (IGT) minder hongergevoel. Oesterzwam ‑ vooral de bètaglucanen ervan ‑ heeft ook een positieve uitwerking op niet-veresterde vetzuren in het serum en GLP1. Echter een verbetering van glycemische parameters kon niet vastgesteld worden door de onderzoekers.

juni 2022

Zalf met zink-L-carnosine als actieve ingrediënt verlicht de symptomen bij patiënten die aan aambeien lijden, althans volgens een kleine studie zonder placebogroep. De zalf verlaagde de haemorrhoidal disease symptom-score van 8 punten naar 1 en 0,2 punt respectievelijk na twee en vier weken. Ook symptomen zoals bloeding en bloedklontervorming verminderden.

juni 2022

De factoren die een verhoogd risico geven op een acuut hartinfarct, verschillen tussen mannen en vrouwen. Ze zijn in kaart gebracht in een case-controlstudie, met de gegevens van zo’n viereneenhalfduizend personen van wie de helft wel en de helft geen hartinfarct had gehad. De conclusies sluiten aan bij ons congres Man vs. Vrouw, personalised health (2020), waar sekseverschillen bij hartproblemen besproken werden.

Pagina's