Webartikelen archiefpagina

oktober 2021

Uit een tussentijdse analyse van patiënten die in een Italiaans ziekenhuis waren opgenomen met ernstige COVID-19 blijkt dat arginine kan bijdragen aan een gunstiger verloop van de ziekte. Van dit aminozuur is bekend dat het de deklaag aan de binnenkant van de bloedvaten beschermt. Dit endotheel kan door het SARS-CoV-2-virus gaan disfunctioneren, waardoor bloedvatgerelateerde complicaties ontstaan. In deze dubbelblinde en placebogecontroleerde RCT is voor het eerst onderzocht of door arginine ook bij coronapatiënten de endotheelfunctie kan verbeteren.

oktober 2021

De combinatie van ginkgo biloba-extract en dipyridamol kan de behandeling van nierlijden bij patiënten met hoge bloeddruk ondersteunen. Dat schrijven Chinese wetenschappers die een meta-analyse uitvoerden op acht studies met een totaal van 556 patiënten. In alle studies werd de combinatie dagelijks intraveneus toegediend gedurende drie tot vier weken.

oktober 2021

Suppletie met vitamine D en magnesium kan bepaalde symptomen bij kinderen met ADHD verminderen. Dat schrijven Iraanse artsen nadat ze een acht weken durende gecontroleerde studie uitvoerden bij 66 kinderen met een laag serumniveau van vitamine D en magnesium. De dosering van magnesium werd op lichaamsgewicht berekend: dagelijks 6 mg lichaam per kg lichaamsgewicht. Van vitamine D werd wekelijks 50.000 I.E. toegediend.

oktober 2021

Een studie, gepubliceerd in The BMJ, toont het belang aan van omega-3-vetzuren in de voeding bij migraine. In sommige gevallen was de voedingsinterventie even effectief als medicatie.

oktober 2021

Een combinatie van voedingsstoffen maakt het immuunsysteem weerbaar tegen COVID-19, aldus Amerikaans onderzoek. De conclusie is niet verrassend omdat die aansluit bij eerdere studies. De gunstige effecten van de voedingsstoffenmix uit deze studie maken een preventiebeleid voor de hand liggend. Toch is er nog altijd geen leefstijlbeleid vóór, tijdens en na infectie. Gehandeld wordt er pas als de ziekte al ontstaan is en ernstig is geworden.

oktober 2021

Uit een recente meta-analyse blijkt dat vermindering van specifieke ontstekingsremmende en butyraatproducerende bacteriën en een vermeerdering van pro-inflammatoire bacteriën geassocieerd zijn met depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie en angst.

oktober 2021

Wetenschappers geloven dat de voornaamste component van het ketogene dieet niet de ketonen zijn die in het lichaam gevormd worden, maar wel decaanzuur, een middellange-ketenvetzuur. Ze hebben hun hypothese getoetst in een niet-gecontroleerde studie met 61 deelnemers aan de aanvang van de studie. Volgens de onderzoekers zijn er voldoende tekenen van doeltreffendheid, al was er veel uitval bij deelnemers.

oktober 2021

Dagelijkse consumptie van cranberrysap draagt bij aan het terugdringen van de helicobacter bacterie. Dat wordt aangetoond in een dubbelblinde, placebogecontroleerde RCT onder meer dan 500 geïnfecteerde personen. De studie vond plaats in een Chinese regio met een hoge prevalentie van de bacterie en van daarmee geassocieerde ziekteverschijnselen als maagpijn, maagslijmvliesontsteking, maagzweer of maagkanker.

oktober 2021

Nederlandse wetenschappers onderzochten de leefstijlgerelateerde veranderingen tijdens de eerste golf van de COVID-19-pandemie onder een representatieve steekproef van de volwassen bevolking. Zij stelden vast dat de coronacrisis bij een deel van de bevolking heeft geleid tot een gezondere leefstijl. Bij een kleiner deel leidde dit echter tot een ongezondere leefstijl.

oktober 2021

Wetenschappers hebben potentieel nieuwe risicofactoren geïdentificeerd uit gegevens van de vermaarde Framingham Heart Study. Het gaat om de vetzuursamenstelling van de membranen van rode bloedcellen, meer precies drie specifieke vetzuren en de omega-3-index. De vetzuursamenstelling lijkt sterftekans minstens even goed te voorspellen als de klassieke risicofactoren: totaal cholesterol, HDL-cholesterol, bloeddrukbehandeling, bloeddruk, roken en diabetes.

Pagina's