juni 2013

Fibromyalgie wil zeggen: pijn in bindweefsel en spieren. Bij fibromyalgie komen verschillende klachten tegelijkertijd voor, zoals pijn, vermoeidheid, stijfheid, veelal stemmingswisselingen en soms een slechte nachtrust. De pijn komt vooral voor op de specifieke tender points in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. Dit is net als spierpijn na flink sporten, overbelasting of tijdens griep, alleen gaat het niet meer over.

Trefwoorden

Suppletie van 1200 I.E. vitamine D3 gedurende 12 maanden vertraagt de achteruitgang van de ziekte van Parkinson. De behandeling blijkt erg effectief: per 6 patiënten die behandeld moeten worden, realiseren we bij één patiënt een (vooralsnog tijdelijke) stabilisatie van de ziekte.

Trefwoorden

Kosten noch moeite worden bespaard om een HDL-verhogend medicijn te ontwikkelen, voorlopig tevergeefs. Epidemiologische studies suggereren dat een hoge HDL een gunstigere factor is dan een lage LDL in de preventie van cardiovasculaire aandoeningen.

Dat gerijpte knoflook (aged garlic extract) een probaat middel is tegen hoge bloeddruk, werd nogmaals bevestigd door een studie verschenen in de European journal of clinical nutrition. Deze keer werd gekeken naar de invloed van de dosis: 240, 480 of 960 mg knoflookextract per dag.

Trefwoorden

Amper 100 mg extra vitamine C per dag is voldoende om voortijdige breuk van de vliezen te voorkomen. Dankzij suppletie van vitamine C hadden vrouwen die bij een vorige zwangerschap getroffen waren door voortijdige breuk van de vliezen, minder voortijdige breuken tijdens de volgende zwangerschapsperiode:

Bètaglucanen uit de oesterzwam ('pleuraan') verlagen allergische merkers bij kinderen die regelmatig last hebben van infecties aan de luchtwegen. Dat was in een studie te zien aan de daling van eosinofiele witte bloedcellen en de stabilisatie van IgE.

Carnitine (510 mg/d) helpt het sluimeren en indutten tijdens de dag te verminderen bij patiënten die aan narcolepsie lijden. Ze hebben minder nood aan dutjes en ze voelen zich iets vitaler. Andere bevindingen waren er niet, mogelijk omwille van de te korte studieperiode en de beperkte groep van patiënten.

Trefwoorden

Het omega-3-vetzuur DHA onderdrukt agressie en impulsiviteit bij mannen en vrouwen die geen 'antisociaal verleden' hebben. Een multisupplement met vitaminen en mineralen had slechts een zwak effect op agressie, wel was er een reductie van stress.

Trefwoorden

Mensen die gewicht willen verliezen, hebben vaak schrik om
extra omega-3 in te nemen, omwille van het feit dat dit tenslotte
‘vet’ is. Dit is niet terecht: omega-3 wordt door het lichaam
‘gebruikt’ en niet opgeslagen! En helpt om gezond te
vermageren!

Trefwoorden

Een aantal studies linkten vroeger al transvetten aan diverse
chronische ziekten. Een recente studie bevestigt nu het logische
vermoeden dat de consumptie van transvetten significant het
mortaliteitsrisico verhoogt. De studie onderzocht de data van
18.513 deelnemers (mannen en vrouwen ouder dan 45 jaar) over 7
jaar. Uit de resultaten bleek dat in de twee hoogste quintielen
(die het meeste transvetten consumeerden) er 24 % meer
overlijdens waren dan in de groep met het laagste
transvetverbruik.

Trefwoorden

Er werd altijd aangenomen dat de vetoplosbare vitamines ADEK
kunnen accumuleren, en dus toxisch zijn in hoge doses. Voor
vitamine D en K werd al aangetoond dat er, vooral in combinatie,
een zéér ruime veiligheidsmarge is. Dit blijkt nu ook voor
vitamine E.

Trefwoorden

Enkele studies belichten de gezondheidskwaliteiten van
tomatensap en lycopeen:

Onderzoekers van de universiteit van Californië rapporteren
dat EDP’s, epoxy-metabolieten van DHA, angiogenese inhiberen.
Angiogenese is een probleem bij tumoren, omdat deze zich door de
groei van nieuwe bloedvaten verder kunnen ontwikkelen. En bij
maculadegeneratie, waar een abnormale groei van bloedvaten in het
netvlies kan leiden tot blindheid.

Trefwoorden

Opvallend veel studies zijn gepubliceerd omtrent de effecten van gedroogde pruimen op de botten. Bij postmenopauzale vrouwen is aangetoond dat 100 gram gedroogde pruimen per dag de botdichtheid verhoogt en dat dit tegelijk een aantal merkers voor botmassaverlies verlaagt.

Al in 1945 wordt havermout verwerkt in huidverzorgingsproducten. Door havermout heel fijn te malen, te koken en te filteren, bekom je een papje dat op de huid aangebracht kan worden. Een haverbad bereid je door 10 ml colloïdaal haver onder een lopende kraan aan een bad toe te voegen, en 15 - 20 minuten te laten trekken.

Trefwoorden

Kinderen met een jodiumtekort hebben zo'n 7 tot 10 minder IQ-punten dan kinderen met een voldoende jodiuminname. Ook kinderen van moeders met een lage jodiumstatus hebben een lagere IQ (-7,8). Jodium is nodig voor de productie van schildklierhormonen, die een belangrijke gangmaker zijn voor ontwikkeling en groei.

Trefwoorden

Coeliakie is een goed gedefinieerde aandoening aan de darmen veroorzaakt door gluten uit tarwe. Coeliakie-patiënten zijn soms hypergevoelig voor gluten, wat erg lastig is in een samenleving waar tarwe alomtegenwoordig is. Medische experts aanvaarden langzamerhand dat er ook andere vormen van glutengevoeligheid bestaan.