juni 2019

Onderzoekers van de de Universiteit van East Anglia Groot Brittannië hebben vastgesteld dat het eten van een kop verse bosbessen per dag gunstig is voor de hartgezondheid van mensen met het metabool syndroom. Gedurende zes maanden kregen 115 deelnemers (78 mannen en 37 vrouwen) tussen 50 en 75 jaar met metabool syndroom een van de volgende drie behandelingen: 26 gram gevriesdroogde bosbessen (het equivalent van 1 US cup), 13 gram gevriesdroogde bosbessen of een placebo-poeder. De deelnemers moesten de inname van andere rijke bronnen van anthocyanen (belangrijkste flavonoïde in bosbessen) en voedsel dat de vasculaire functie beïnvloedt beperken tot een portie per week. 

Een ingrediënt van bakpoeder kan het glutathiongehalte van rode bloedcellen met 5% doen verhogen bij volwassenen die zich experimenteel bedlegerig hielden. Kaliumbicarbonaat verbeterde ook de omega-3- en omega-6-verhouding en leek ook de  proteïnebalans in het lichaam beter te bewaren. De resultaten van deze studie suggereren dat een 'alkalisch dieet' nuttig kan zijn voor ouderen en chronische-nierpatiënten.

De serumspiegel van het carotenoïde luteïne houdt verband met een verbeterde geheugenfunctie bij volwassenen met overgewicht (BMI ≥ 25 kg/m2). Andere carotenoïden laten dit effect niet zien, zo blijkt uit een recente studie die uitgevoerd werd aan de Universiteit van Illinois.

Het veel gebruikte aminozuur bèta-alanine heeft een bewezen effect op de prestaties van zowel duursporters als krachtsporters. Maar is het ook veilig? Een recent verschenen studie kan de gebruikers geruststellen: negatieve bijeffecten zijn vrijwel niet te vinden. De Britse en Braziliaanse wetenschappers kwamen tot deze conclusie na analyse van 151 studies uit medische databases.

Een mediterraan voedingspatroon verhoogt het aantal voorlopercellen in de bloedsomloop, terwijl een vegetarisch voedingspatroon dat aantal doet dalen. Het gaat om voorlopercellen die zich kunnen omvormen tot herstelcellen die de binnenlaag van bloedvaten onderhouden. Volgens recent onderzoek kan een gedaald niveau van die voorlopercellen beschouwd worden als een cardiovasculaire risicofactor.

Een internationaal team van archeologen heeft de toe nu toe oudste resten van knollen ontdekt in overblijfsels van paleolithische kampvuren. Daarbij dragen ze een nieuw argument aan in de hypothese die het belang van koolhydraatbronnen voor de ontwikkeling van de Homo sapiens benadrukt. De sporen van koolhydraatrijke voedingsbronnen werden op archeologische sites in Zuid-Afrika gevonden van oermensen die tussen 120.000 en 65.000 jaar geleden hebben geleefd.

Trefwoorden

Wereldwijd heeft meer dan de helft van de mensen boven de dertig jaar er last van: gingivitis ofwel tandvleesontsteking. Wetenschappers uit Brazilië zien in resveratrol een mogelijkheid om de progressie ervan af te remmen. Deze tot de polyfenolen behorende stof wordt al snel geassocieerd met rode wijn, maar komt behalve in rode druiven ook in andere voedingsmiddelen voor, zoals pinda’s, bessen, appels en tomaten.

Uit een studie onder hardlopers blijkt dat er geen verschil is in inspanningscapaciteit tussen omnivoren, lacto-ovo vegetariërs en veganisten. Het is de eerste keer dat deze drie voedingspatronen in een studie zijn vergeleken in relatie tot sportprestaties.

Trefwoorden

Er is opnieuw een voedingsstof onderzocht op de vraag of een hoge dosis nierstenen kan veroorzaken, namelijk vitamine D. Er blijkt geen bewijs voor te zijn. Verondersteld wordt wel dat hoge doses de opname van calcium te veel stimuleren en zo kunnen leiden tot hypercalciëmie, wat de kans op niersteenvorming verhoogt. Maar voor deze verhoogde calciumbloedspiegel vond men evenmin bewijs.

Twee grootschalige Europese bevolkingsstudies hebben nieuwe verbanden gevonden tussen (industrieel) ultra-processed voeding en gezondheid. Per 10% toename in aandeel van industrieel voedsel van iemands voedingspatroon nemen hart- en vaatziekte, hartinfarct en herseninfarct met 11-13% toe. Die bevindingen komen van een bevolkingsstudie op 100.000 Fransen. Een steekproef bij 20.000 Spaanse studenten geeft aan dat vier porties industrieel voedsel per dag geassocieerd is met een 62% verhoogd risico op sterfte. Een klinische studie uit de VS laat nog weinig ruimte over voor twijfel: industrieel voedsel maakt dikker.

Spaanse wetenschappers hebben vastgesteld dat een hoge inname van flavonoïden uit plantaardige voedingsmiddelen bijdraagt aan het voorkomen van maagkanker. Aan deze flavonoïden is deels de gunstige invloed te danken van groente en fruit op de preventie van de ziekte, die wereldwijd op de vijfde plaats staat van meest voorkomende kankersoorten. Het hangt er wel van af over welke flavonoïden we het hebben.

Trefwoorden

Artsen zouden geen thyroïdhormoon mogen voorschrijven voor patiënten met subklinische hypothyroïdisme, schrijft een team van experts in The BMJ. Hormoonsuppletie heeft geen effect op de levenskwaliteit van de patiënt en verbetert stemming en vermoeiheid niet. Richtlijnen voor behandeling van trage schildklier moeten dus aangepast worden, al zijn er nog enkele uitzonderingen.

Nederlandse wetenschappers hebben een van de eerste bewijzen geleverd dat diabetes type 2 door voedings- en leefstijlmaatregelen omkeerbaar is. Bloedwaarden verbeteren, er zijn minder en soms zelfs geen medicijnen nodig en patiënten voelen zich gezonder. Dit valt af te leiden uit de pilotstudie Keer Diabetes2 Om van het Louis Bolk Instituut. Een omvangijker onderzoek is al gaande.

Trefwoorden

Om af te vallen zijn relatief kortdurende oefeningen met een hoge intensiteit, afgewisseld door periodes van rust, het meest effectief. Met deze methode wordt eerder gewicht verloren dan door een lang aanhoudende, matig intensieve training. Dat laat een vergelijkend wetenschappelijk onderzoek zien. Dat vooral de intensiteit van belang is, komt ook naar voren uit een studie onder ouderen met overgewicht.

Het gebruik van een (zeer) hoge dosis vitamine B6 of vitamine B12 kan de kans op heupfracturen verhogen. Het effect is des te sterker bij gecombineerde inname die, afhankelijk van de dosis, kan oplopen tot een bijna 50% verhoogde kans in vergelijking met degenen met een lage inname. Dat wordt geconcludeerd in een deelonderzoek uit de omvangrijke en langlopende Nurses’ Health Study. De gegevens hadden betrekking op tienduizenden vrouwen na de menopauze.

De lichaamseigen stof glucosamine, vaak ingezet bij gewrichtsklachten en artrose, lijkt het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. De Britse Biobank, met DNA-gegevens en medische informatie over honderdduizenden personen, levert daarvoor sterke aanwijzingen. De onderzoekers bepleiten klinische studies om de preventieve werking van glucosamine verder te kunnen verifiëren.

Een glas zurekersensap per dag kan het urinezuurniveau met een vijfde verlagen. Dat is de conclusie van twee onderzoekers die een gecontroleerde studie uitvoerden bij 26 deelnemers met overgewicht. Bijna de helft van de deelnemers had een ongezond hoge urinezuurwaarde, zonder dat ze symptomen hadden. Zurekersensap verlaagde ook hsCRP en monocyt-chemoattractantproteïne-1, twee ontstekingsmarkers.

Door belasting te heffen op zoete drankjes wordt de consumptie ervan sterk ontmoedigd. Dat blijkt uit onderzoek naar de effecten van de invoering van een suikertaks in Philadelphia (staat Pennsylvania). Dat was in 2017 de tweede Amerikaanse stad (na Berkely, Californië) waar de heffing van kracht werd. Philadelphia werd vergeleken met een stad zonder suikertaks, namelijk Baltimore in de aangrenzende staat Maryland.

Wanneer meiden op jonge leeftijd verzorgingsproducten gebruiken, kunnen sommige chemicaliën daarin leiden tot het eerder intreden van de puberteit. Dat geldt ook als ze daar prenataal aan waren blootgesteld. Het gaat om stoffen die onder meer voorkomen in cosmetica, tandpasta of mottenballen. Dit effect treedt bij jongens nauwelijks op. De conclusie is gebaseerd op langjarig onderzoek onder Amerikaanse kinderen/adolescenten in Californië.

In deze studie werd cross-sectioneel de relatie tussen omega-3-vetzuren en calcificatie in de aorta (CiA) onderzocht.  In het algemeen waren omega-3-vetzuren, in het bijzonder DHA omgekeerd geassocieerd met CiA.