april 2017

Prebiotica, niet-verteerbare voedingsvezels, zorgen voor een vijfvoudige toename van het aantal 'goede' bifidobacteriën in het maagdarmstelsel van mensen met overgewicht. Dat tonen wetenschappers van het Maastricht UMC+ aan in een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Gastroenterology. Het aantal gunstige bifidobacteriën nam toe, maar de insulinegevoeligheid, verschillende ontstekingsfactoren en de energiestofwisseling bleven echter onveranderd.

Hoge bloedspiegels magnesium zouden het risico op osteoporose en daarmee botbreuken, specifiek dijbeenbreuken kunnen verlagen, volgens onderzoek van de universiteiten van Bristol en Oost-Finland in een publicatie in European Journal of Epidemiology. Het is algemeen bekend dat calcium en vitamine D een belangrijke rol in de gezondheid van de botten spelen, maar steeds meer studies suggereren een rol voor het essentiële spoorelement magnesium. Een lage magnesiumstatus remt de vitamine D- en calciumhomeostase in botten en zorgt via een stikstofmonoxide (NO) afhankelijk mechanisme voor een afname van osteoblasten en een toename van osteoclasten, resulterend in botverlies.

Eendenkroos kan vanwege de uitstekende aminozuursamenstelling beschouwd worden als een hoogwaardige plantaardige eiwitbron voor menselijke voeding. Dat blijkt uit een analyse van onderzoekers van het Institute of Nutrition van de Universiteit van Jena in Duitsland in het tijdschrift Food Chemistry. Daarnaast is eendenkroos een toegankelijke voedingsbron vanwege zijn snelle groei; van zaad tot waterplant duurt minder dan drie weken en hij kan zijn biomassa in 24 tot 36 uur verdubbelen.

Trefwoorden

Siroop van de sukadevrucht heeft een gunstige uitwerking op hoofdpijn door migraine. Migrainelijders die drie keer per dag de siroop nemen, hebben minder intense en korter durende migraine-aanvallen dan patiënten die placebo nemen. De siroop is op dat vlak even doeltreffend als propranolol. De bètablocker kan de frequentie van migraine-aanvallen verlagen, iets dat de sirooop niet kan bewerkstelligen.

Trefwoorden

Mannen krijgen eerder rimpels dan vrouwen. De vorming van rimpels komt bij vrouwen pas na de menopauze echt op gang. Uiteindelijk hebben vrouwen na hun 75e toch de meeste rimpels. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC naar oorzaken van het ontstaan van rimpels dat werd gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology. Rimpels ontstaan door een verlies van eiwitfragmenten collageen en elastine in de huid onder invloed van zonlicht, roken of veroudering.

Vanuit de samenleving is er steeds meer aandacht voor de ongunstige impact van dierlijke eiwitbronnen op het milieu en daarmee op het klimaat. Om te minderen met het consumeren van vlees en zuivel vervangen mensen deze vaak voor voedingsmiddelen van nieuwe eiwitbronnen, zoals soja, lupine, insecten (meelworm en sprinkhaan) en algen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het gebruik van deze ′nieuwe′ eiwitten de totale hoeveelheid en kwaliteit van de dagelijkse eiwitconsumptie van mensen nauwelijks verandert.

Trefwoorden

Selenocysteïne (Sec), het aminozuur dat selenium bevat, heeft een bijzondere rol in de eiwitsynthese volgens onderzoek van de Universiteit van Illinois in Chicago in een publicatie in Nature Communications. Selenocysteïne presenteert zich als enige aminozuur met dezelfde drieletterige genetische code als het stopcodon UGA, het signaal om de eiwitsynthese te stoppen. Om de code op een correcte manier te kunnen vertalen, heeft selenocysteïne anders dan de overige aminozuren een eigen elongatiefactor, die helpt te herkennen wanneer het stopcodon werkelijk codeert voor toevoeging van selenocysteïne.

Trefwoorden

Omega-3-vetzuren en vitamine E kunnen een rol spelen bij de behandeling van chronische ontstekingsziekten in de longen. Dat blijkt uit een literatuuronderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Maastricht in een publicatie in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Food Sciences and Nutrition. Ze bestudeerden 162 wetenschappelijke artikelen en zochten naar voedingsstoffen met een gunstig effect op de chronische ontstekingen in de longen en ter verbetering van de longfunctie.

Suppleren met vitamine D beschermt tegen acute virusinfecties zoals verkoudheid en griep volgens een studie van Queen Mary University in Londen, gepubliceerd in het British Medical Journal. Mensen met een laag vitamine D-niveau hebben het meeste baat bij vitamine D-suppletie wanneer het supplement dagelijks of wekelijks structureel wordt ingenomen. De gunstige effecten op botten en spieren waren al bekend, maar deze studie bewijst dat vitamine D nog beter voor de algehele gezondheid is dan gedacht.

Dementie komt vaker voor bij mensen die dichtbij drukke verkeersaders wonen. Dat besluiten Canadese onderzoekers die hun bevindingen via The Lancet naar buiten brachten. Ze gebruikten gegevens van twee cohorts, samen goed voor meer dan zes miljoen persoonsgegevens. Het risico is 7 % hoger bij mensen die op minder dan 50 meter afstand wonen van een drukke weg, en 4 % en 2 % hoger voor mensen die op 50 - 100 meter en 100 - 200 meter van een drukke weg wonen.

Trefwoorden

Een geïntegreerde benadering van naturopathie en yoga helpt een vijfde van diabetici van hun medicatie af te geraken. Indiase artsen hadden patiënten met diabetes type 2 die het MSRA Hospitaal in Zuid-India bezochten, uitgenodigd om een dieet- en yogaprogramma te volgen. Het gebruik van medicatie halveerde bij twee derde van die patiënten, en dit al na drie maanden. De studie was dan wel niet-gecontroleerd, de resultaten zijn indrukwekkend genoeg om serieus te nemen.

Volgens François-André Allaert, een Franse onderzoeker werkzaam in Dijon, zijn er een hoop wetenschappelijke bewijzen dat extract van Ruscus aculeatus (muizendoorn) de symptomen van chronische veneuze ziekten sterk vermindert. In sommige Europese landen wordt de combinatie van ruscus-extract, methylchalchon en vitamine C al meer dan 50 jaar gebruikt tegen veneuze aandoeningen. In een overzichtsartikel somt Allaert de in-vitro-experimenten en klinische studies op die sinds 1990 met deze combinatie gedaan zijn rond veneuze aandoeningen.

Inademen van het aroma van petitgrain etherische olie verscherpt mogelijk het denkvermogen en vermindert stress volgens een onderzoek van Autonomous University of Barcelona in Spanje. Zij deelden 42 administratieve medewerkers (32 vrouwen, 10 mannen) in een aromatherapiegroep en een controlegroep, waarna zij achter een computer een specifieke taak moesten uitvoeren. Tijdens deze taak verspreidden oliediffusers in de ruimte van de eerste groep aroma van petitgrainolie en in de ruimte bij de controlegroep aroma van een neutrale olie zoals amandelolie.

Vitamine B12 is belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling van de jonge kinderhersenen en beïnvloedt het vermogen om complexe geometrische vormen te interpreteren en de emoties van andere kinderen te herkennen. Dat blijkt uit een studie van het onderzoekscentrum voor de gezondheid van moeder en kind in Bergen, Noorwegen. De resultaten werden gepubliceerd in het internationale tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition.

Een Cochrane review van onderzoekers van The Chinese University of Hong Kong heeft aangetoond dat astmapatiënten baat zouden kunnen hebben bij het beoefenen van yoga. Het zou mogelijk hun kwaliteit van leven kunnen verhogen en astmasymptomen kunnen verbeteren. Voor hardere bewijzen zijn echter studies van hogere kwaliteit met meer proefpersonen nodig. Afzonderlijke studies over de effecten van yoga bij astmapatiënten zijn namelijk van een lage kwaliteit en laten tegenstrijdige resultaten zien.

Trefwoorden

De pruikzwam (Hericium Erinaceus) verbetert het geheugen bij zieke en gezonde muizen, volgens een Italiaanse studie van de Universiteit van Pavia gepubliceerd in het tijdschrift Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Eerder was al in een alzheimer-model aangetoond dat suppletie met pruikzwamextract de aantasting van het kortetermijngeheugen (visueel-spatieel werkgeheugen) en het visuele herkenningsgeheugen voorkomt. In deze Italiaanse studie werden de positieve cognitieve effecten ook bij gezonde wildtype muizen vastgesteld.

Leeftijd heeft een grotere invloed op het vermogen om bruin vetweefsel te kunnen activeren dan overgewicht, volgens een promotieonderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam gepubliceerd in het Journal of Nuclear Medicine. De combinatie van zowel een minder actief sympathisch zenuwstelsel en een afgenomen gevoeligheid van bruin vet voor sympathische stimulatie zorgt ervoor dat oudere mannen minder in staat zijn om bruin vet te activeren.

Toediening van verteringsenzymen kan een belangrijke aanvullende rol spelen in de behandeling van verschillende aandoeningen van spijsverteringsfuncties, zoals exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI) en dyspepsie. Huidige enzymsupplementen zijn doorgaans van dierlijke herkomst, maar resultaten met enzymen van plantaardige en microbiële herkomst zijn veelbelovend. Dat blijkt uit een Italiaanse review van beschikbare literatuur over het onderwerp in het tijdschrift Current Drug Metabolism.