maart 2022

Algen zijn een bron van de omega-3-vetzuren EPA en DHA, en ook de bruine alg Phaeodactylum tricornutum bevat goed opneembare omega-3-vetzuren. Hoewel er weinig reden is om aan te nemen dat omega-3 uit algen minder opneembaar is, hebben Duitse onderzoekers de opname ervan uit P. tricornutum vergeleken met die uit visolie en uit vis. Interessant aspect is dat het om een volwaardig algenpreparaat te doen was, en niet om een gefractioneerd extract.

In een pilotstudie, uitgevoerd aan de Universiteit van Pavia in Italië, bleek een gepatenteerde vorm van quercetine een betere bescherming te bieden tegen het coronavirus dan placebo.

Uit een nieuwe studie is gebleken dat een mediterraan voedingspatroon op basis van conventioneel voedsel leidt tot een tien maal zo hoge totale pesticide-inname dan een mediterraan voedingspatroon op basis van biologisch voedsel.

Een kruidenpreparaat met extract van Salvia officinalis (salie) en S. lavandulaefolia (Spaanse salie) kan de verstandelijke functies aanscherpen. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door onderzoekers uit Newcastle bij volwassenen van 30 tot 60 jaar. De effecten, zowel acuut als chronisch, betreffen precisietaken en het werkgeheugen.

Trefwoorden

Japans onderzoek laat zien dat voedingsvezels mogelijk het risico op dementie beperken. Het verband werd onderzocht tussen de inname van vezels en het vóórkomen van dementie voor zover die invaliderend is en medische steun behoeft. De negatieve associatie, die al gevonden is met onder meer hart- en vaatziekten en diabetes, zou betekenen dat voedingsvezels ook een gezond brein bevorderen.

Trefwoorden

Een gepersonaliseerde diagnose en leefstijlinterventie op maat voor type 2-diabetes (T2DM) kan effectiever zijn in het verbeteren van T2DM-gerelateerde parameters dan gebruikelijke zorg. Langetermijneffecten zijn vooral te zien in subgroepen met lever-insulineresistentie.

Volgens een Spaanse studie voorkomt een mediterraan voedingspatroon of een mindfulness-programma een laag geboortegewicht bij pasgeborenen. Beide interventies kunnen het risico op een laag geboortegewicht met ongeveer een derde verminderen. De studie verscheen in het JAMA, zowat het belangrijkste vakblad voor medisch onderzoek in de VS.

Dragonfruit bevat rode plantenpigmenten ofwel betalaïnen, die de vaatfunctie kunnen verbeteren. Dat blijkt uit een kleine, dubbelblinde en placebogecontroleerde RCT. Dragonfruit (Hylocereus polyrhizus, ook genoemd drakenvrucht of pitaya) is een cactusvrucht met geschubde schil en wordt met name geteeld in een aantal Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen.

De lengte van telomeren, 'beschermdopjes' aan het einde van de chromosomen, is gerelateerd aan de kans op sterfte. Dat blijkt uit een Britse studie, waarin gekeken is naar de telomeerlengte van de leukocyten. Deze wordt beschouwd als indicator voor ziekten. In het algemeen verhogen korte telomeren de overlijdenskans, maar het verband is orgaan- en ziekteafhankelijk.

De relatie tussen vlees en de kans op kanker blijft controversieel: in twee recente studies kon deze niet worden gelegd. In het ene onderzoek1 werd geen verband met maagkanker gevonden. Dat gold ook voor de uitkomsten van het andere onderzoek2, naar darmkanker met lokale uitzaaiingen. En dan zijn er mogelijk ook nog gunstige effecten van wit vlees.

Vijftigplussers bouwen beter spieren op door krachttraining wanneer ze daarbij ook een spinazie-extract nemen. Dat blijkt uit Spaans onderzoek waar acht mannen en 37 vrouwen aan deelnamen, die niet op regelmatige basis aan sport deden. Er was ook sprake van toename in 'spierkwaliteit' dankzij het extract.

Als de inname van koper via de voeding omhoog gaat, kan dat bescherming bieden tegen het krijgen van een beroerte. Dat toont onderzoek uit China op basis van gegevens uit de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Een te lage koperinname zou zich dan voegen bij bekende risicofactoren als leeftijd, hypertensie en diabetes.

Trefwoorden

Een opmerkelijke, zo niet verbijsterende bevinding uit een enquête onder Nederlandse wetenschappers: een kleine meerderheid gaat zich te buiten aan twijfelachtige onderzoekspraktijken (questionable research practices – QRP’s). Aan de enquête door de National Survey on Research Integrity namen 6.813 onderzoekers deel, van vijftien Nederlandse universiteiten en zeven umc’s. Hun anonimiteit was gegarandeerd.

Trefwoorden

Nierpatiënten met hogere boorconcentraties in de urine hebben betere overlevingskansen. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Groningen en Kiel (Duitsland) vastgesteld bij bijna 700 nier­transplant-ontvangers. De associatie was best stevig: een verdubbelde inname kwam overeen met een gehalveerde sterftekans.

Trefwoorden

De verschillen tussen vitamine D2 en D3 tekenen zich alsmaar scherper af. Uit onderzoek van de Britse universiteiten van Surrey en Brighton blijkt nu dat D2 andere genen tot uitdrukking brengt dan D3. Slechts 13% van de geaffecteerde genen bleek door beide vitamine D-vormen beïnvloed te worden. Het onderzoek bevestigt dat vitamine D de expressie van (immuun)genen meestal uitschakelt, waardoor het immuunsysteem toleranter wordt.

De vooruitzichten op het overwinnen van longkanker zijn nog altijd beperkt, maar de kans daarop is groter bij een goede voedingsstatus. Ook de levenskwaliteit is daar erg mee gebaat. Poolse wetenschappers concluderen dat in de eerste meta-analyse1 van deze verbanden. Hoewel de studies waarop ze zich baseren niet allemaal dubbelblind zijn, achten zij de kwaliteit hoog genoeg om deze conclusies te kunnen trekken.

In een Noorse studie wordt geconcludeerd dat het tot op hoge leeftijd de moeite loont over te schakelen naar gezondere voeding. Op basis van de meest recente meta-analyses en data uit het wereldwijde onderzoeksprogramma Global Burden of Disease (GBD) wordt een gedetailleerd beeld gegeven van de samenhang tussen voedingskeuzes en levensverwachting. Deze samenhang is nader gespecificeerd naar categorie voedingsmiddelen. Bovendien is onderscheid gemaakt tussen 'optimale' en 'haalbare' voedingskeuzes.

Bij patiënten die met ernstig letsel in het ziekenhuis worden opgenomen, kan selenium de vooruitzichten verbeteren. Dat laten wetenschappers uit Taiwan zien middels een review en meta-analyse. Na het oplopen van een trauma blijkt het seleniumniveau verlaagd te zijn. Door suppletie van het sporenelement kan mogelijk de genezingsduur worden bekort en de sterfte worden teruggedrongen.

Hydrangea serrata is een plant waarvan de bladeren bijdragen aan het terugdringen van overgewicht. Dat blijkt uit de resultaten van een dubbelblinde, placebogecontroleerde RCT. Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers uit Zuid-Korea, een van de Aziatische landen waar een extract van de bladeren wordt gebruikt als kruidenthee.

Interventie van twaalf maanden met een combinatie van perilla­zaad­olie en flavonoïden uit de schil van citrusvrucht vermindert leeftijdgerelateerde achteruitgang van de cognitieve functie bij gezonde oudere Japanse deelnemers, zo blijkt uit een recente publicatie.

Een studie uit de Verenigde Staten toont aan dat zowel vitamine D als omega-3-vetzuren de kans op het krijgen van een auto-immuunziekte verminderen. De waarde van dit onderzoek, verricht in het kader van de Vitamin D and omega 3 trial (VITAL), blijkt uit het aantal deelnemers van meer dan 25.000 in combinatie met de onderzoeksvorm: een dubbelblinde en placebogecontroleerde RCT. Het kan het begin zijn van het antwoord op auto-immuunziekten, waarvoor geen bewezen preventiemogelijkheid bestaat.

Uit een Scandinavische studie blijkt dat foliumzuur tijdens de zwangerschap een rol kan spelen in de preventie van cerebrale parese bij het kind. Deze aandoening, ook wel hersenverlamming genoemd, is een bewegingsstoornis die ontstaat door hersenbeschadiging tijdens of in het eerste jaar na de zwangerschap. In Nederland betreft het één op de vijfhonderd pasgeborenen. Symptomen kunnen zijn: spasticiteit, het maken van niet gewenste bewegingen, coördinatie- en evenwichtsproblemen.