april 2012

Fructose verhoogt bloedvetten (LDL, VLDL) en oxidatieve stress; en verlaagt HDL en insulinegevoeligheid. Turkse onderzoekers vonden dat suppletie met co-enzym Q10 en alfaliponzuur ratten beschermde tegen de negatieve gevolgen fructose. De ratten kregen een oplossing van 10 % fructose als enige bron van water, naast een normaal dieet. Vers geperst fruitsap bevat ongeveer 5 % fructose; frisdranken bevatten algauw 10 % suiker, dus de hoeveelheden fructose die aan ratten toegediend kregen, waren niet buitensporig.

Heterocyclische aminen (HAA) kunnen gevormd worden bij bakken van vlees en vis op hoge temperaturen (barbecue, grill ...) en zijn geassocieerd aan een verhoogd risico op darmkanker.

Trefwoorden

Sommige chemotherapeutica veroorzaken zenuwschade en perifere neuropathie. Dit veroorzaakt voor de toch al zwaar belaste kankerpatiënten ernstige pijn en moeilijkheden om te stappen.

Trefwoorden