mei 2015

Het risico op sterfte is 29 % lager bij drinkers van kamillethee. Dat vond een studie die Amerikaanse burgers van Mexicaanse afkomst ondervraagd had. Nadat de onderzoekers nog een correctie doorvoerden - om de invloed van factoren zoals leeftijd en roken weg te werken - bleef het resultaat enkel nog statistisch beduidend voor vrouwen.

Trefwoorden

Salacia oblonga, een ayurvedisch geneeskrachtig kruid, kan een aantal cardiovasculaire risicofactoren verlagen bij patiënten met chronische nierziekte. Nierpatiënten die twee maal 1000 mg van dit kruid namen, ondervonden een daling van triglyceride-niveau, C-reactief proteïne, IL6 en cholesterol. Gedurende de zes maand durende behandeling stabiliseerde de creatinineklaring, terwijl creatinineklaring in de placebogroep afnam.

Voedingssuppletie verbetert de autonome functie en immuniteit bij end-stage-nierpatiënten. Als indicator voor autonome functie werd de hart­ritme­variabiliteit (HRV) gemeten. Een daling in HRV kan erop wijzen dat het hart in minder goede conditie verkeert. Ook vermoeidheid en levenskwaliteit zijn gerelateerd aan HRV. Toename van immuniteit was te merken aan afname van herpesvirussen die door de gedaalde immuniteit terug actief worden.

Meer dan de helft van patiënten met een te hoge cholesterolwaarden kan hun LDL-cholesterol terugbrengen tot de streefwaarde van < 130 mg/dl.  Een nutraceutical die extract van het blad van witte moerbei bevat, kan daarvoor zorgen. De nutraceutical verlaagt ook HbA1c, nuchtere insuline- en glucosespiegel, en verbetert de insulinegevoeligheid. Enkel op endotheelfunctie zien de onderzoekers geen effect.

Een hoger inkomen maakt advocaten niet gelukkiger. Een enquête bij 6.200 Amerikaanse advocaten vond dat advocaten die voor openbare instellingen werken, gelukkiger zijn, hoewel zij het minst betaald worden. Het feit dat een advocaat bij een prestigieus advocatenkantoor aan slag is, heeft evenmin invloed.

Trefwoorden

Veerkracht is wel buigen maar niet breken in tumultueuze omstandigheden. De biologie definieert veerkracht als het vermogen om weerstand te bieden aan omgevingsfactoren die de interne stabiliteit ondermijnen. We kennen die omgevingsfactoren beter als 'stress'.

Gesuikerde drankjes remmen de afscheiding van cortisol bij stress, terwijl drankjes gezoet met aspartaam dat effect niet hebben. Dierexperimenten hadden dat effect allang aangetoond, maar nu pas hebben wetenschappers dit bij mensen vastgesteld. De onderzoekers lieten 19 vrouwen 12 dagen lang drie keer per dag een gezoete frisdrank drinken. De studie bevestigt het gangbare idee dat stress suikerconsumptie in de hand kan werken.

Trefwoorden

Een zalf met 50 % bentonietklei doet luieruitslag veel sneller genezen dan calendulazalf. Dankzij klei treden de eerste tekenen van genezing al op na zes uur. Bij 27 van de 30 baby's was de luieruitslag volledig genezen na drie dagen. In de calendulagroep waren slechts 11 baby's er dan volledig van af (van de 30).

Trefwoorden

Amerikaanse mannen en vrouwen hadden minder last van depressie in de periode tussen 2007 en 2009. Op dat moment brak de economische crisis uit. Vlak na die recessie steeg de kans op angststoornis bij vrouwen, maar bij mannen was de kans op psychologische ongemakken nog steeds lager. Dat vonden onderzoekers van de universiteit van Maryland op basis van gegevens van 80.000 volwassen Amerikaanse burgers.

Langdurig zitten verstoort acuut de endotheelfunctie. Door vitamine C te nemen tijdens zitten, kan deze verstoring tegengegaan worden. Deze onderzoeksresultaten komen uit het vervolg van de studie van de Indiana University. Ze suggereren dat oxidatieve stress betrokken is bij de daling van endotheelfunctie tijdens langdurig zitten.

Onderzoekers van de Indiana Universiteit (VS) hebben vastgesteld wat ander onderzoek al aangetoond had: langdurig zitten verstoort de bloedsomloop. Ook vonden ze voor het eerst dat een regelmatige wandelpauze die verslechtering in bloedsomloop kan voorkomen. Elk half uur vijf minuutjes bewegen beschermt het endotheel en onderdrukt processen die aderverkalking in de hand werken.

Wetenschappers van de Boston University hebben de langdurige effecten van natrium- en kaliuminname bij jongeren onderzocht. Terwijl ze geen verband zagen tussen een hoge inname van natrium en bloeddruk, zorgde een hoge inname van kalium wel voor een lagere bloeddruk. Ook uit de verhouding van kalium tot natrium konden onderzoekers verbanden afleiden, maar kaliuminname bleef de sterkste factor.

Enkele jaren terug werden de resultaten van TACT gepubliceerd, de eerste grote studie rond chelatietherapie. De resultaten waren gunstig, maar weinig betrouwbaar, omdat veel deelnemers afgehaakt hadden. Opmerkelijk was de sterke daling van hartziekte en hartsterfte in de groep van diabetici (- 41 %), terwijl niet-diabetische mannen en vrouwen geen baat hadden bij chelatietherapie. Heeft koper iets te maken met het effect van chelatietherapie?, vroegen Mark McCarty en James DiNicolantonio zich af in Medical Hypothesis. En kan zink het probleem van koper oplossen?

Suppletie van arginine ondersteunt het herstel van patiënten die vanwege hoofd- of nekkanker een ingreep ondergingen. Het gunstige effect was zichtbaar aan het verminderde aantal fistels en het kortere verblijf in het hospitaal.

Paddenstoelen hebben een gunstige invloed op de bloedsuiker. Wetenschappers uit Sri Lanka zagen dat ook voor gevriesdroogd poeder van Pleurotus ostreatus (oesterzwam) en P. cystidiosus bij patiënten met diabetes type 2 en bij gezonde personen. Zowel nuchtere bloedspiegel als de bloedspiegel na een maaltijd gingen naar omlaag. Bij diabetespatiënten nam het insulineniveau toe.

Bij artroselijders die drie maanden lang twee capsules met 500 mg per dag gemberpoeder nemen, daalden de serumniveaus van ontstekingsfactoren. In dit onderzoek met 120 patiënten werden stikstofmonoxide (NO) en C-reactief proteïne (CRP) als maatstaf voor ontstekingen genomen. CRP is eveneens een risicomarker voor hartziekte.

Trefwoorden

Een zestigtal wetenschappers uit verschillende landen hebben een rapport gepubliceerd waarin ze het bos als voedselbron in de kijker zetten. Bossen zijn voor vele bevolkingsgroepen een onmisbare complementaire voedselbron. Ze brengen noten en zaden (oliën) voort, en veel mensen leven van insecten die ze in bosrijke gebieden vinden. Het globale landbouwbeleid moet dus dringend meer rekening houden met bossen.

Trefwoorden

Geen vlees van herkauwers eten (koe, schaap, geit) kan de uitstoot van broeikasgassen drastisch reduceren. Voor wat voedselgerelateerde uitstoot betreft is dit zelfs de meest effectieve alleenstaande maatregel. Door geen vlees- of melkproducten van herkauwers te eten kom je zelfs aan een lagere uitstoot dan een vegetarisch dieet rijk aan zuivel.

Trefwoorden

Chinese wetenschappers zijn op zoek gegaan naar alle beschikbare studies rond omega-3-suppletie en pancreatitis. Globaal genomen kan toediening van omega-3 de sterfte met 65 % verlagen. Statistische significantie werd enkel bereikt in de berekeningen voor patiënten die omega-3-vetzuren parenteraal toegediend kregen. Als surplus vermijdt omega-3 het optreden van bijkomende infecties en verkort het het verblijf in het ziekenhuis.

Lijnzaadolie op de pols kan pijn door carpale-tunnelsyndroom verlichten. Dat vonden Iraanse artsen bij 100 patiënten (155 aangedane handen), die gedurende vier weken ook een nachtspalk gebruikten. De behandeling bestond uit vijf druppeltjes lijnzaadolie (of paraffine als placebo). Het superieure effect van lijnzaadolie kwam tot uiting in metingen voor pijn, functie en zenuwgeleiding.

Patiënten met inflammatoire darmziekten hebben een kans van 88 % dat hun symptomen verminderen als ze een supplement met N-acetylglucosamine (NAG) nemen. Dat bewees een Canadese studie met 34 patiënten die aan de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa leden. De patiënten namen vier weken lang zes gram NAG per dag.

Beweging zit in de lift. De Britse Academy of medical royal colleges publiceerde zelfs een rapport met de veelzeggende titel: 'Exercise: The miracle cure and the role of the doctor'. Laat mensen vijf keer per week 30 minuten lang sporten, daar kan geen enkel medicijn tegenop. Maar drie onderzoekers hebben een kanttekening geplaatst bij deze promotie van beweging. In een editorial van de British journal of sports medicine laten ze zich fel uit over de rol van de voedingsindustrie.