juni 2022

'Eet meer groenten en fruit': dat lijkt het eenvoudige advies voor kinderen met ADHD. Onderzoekers vonden een verband tussen het eten van veel fruit en groenten en verbeterde aandacht en oplettendheid bij kinderen met ADHD. Deze bevindingen werden gepubliceerd in het online tijdschrift Nutritional Neuroscience.

Trefwoorden

In een Spaanse studie kon geen effect van bladeren van Moringa oleifera genoteerd worden bij deelnemers met prediabetes. Parameters die opgevolgd werden waren serum-lipiden, plasma-antioxidantcapaciteit, bloeddruk en ontstekingsmarkers. Toch was er een positieve noot te vinden in de resultaten. Een bepaalde ontstekingsmarker leek te voorspellen welke deelnemers toch iets aan de behandeling hadden.

Probiotica verbeteren depressieve symptomen als aanvulling op het gebruik van antidepressiva. Bovendien hebben ze een gunstige invloed op de darmmicrobiota. Dat is de conclusie uit een onderzoek dat recent gepubliceerd is in Translational Psychiatry

Trefwoorden

Uit een nieuwe analyse van de ARED2-studie blijkt dat bètacaroteen het risico op longkanker verhoogt, terwijl luteïne en zeaxhanthine dat effect niet hebben. Vijf jaar bètacaroteen verdubbelde het longkankerrisico, maar tien jaar suppletie met de twee andere carotenoïden dus niet. Bovendien verlagen luteïne en zeaxanthine de progressie van maculadegeneratie met 20%.

Vitamine K2 en D kunnen de voortgang van verkalking aan de aortaklep bij oudere mannen niet vertragen. Dat is de conclusie van een placebo-gecontroleerde studie waaraan 360 65-plussers deelnamen, die gedurende twee jaar placebo of 720 mcg menaquinon-7 plus 25 mcg vitamine D  namen. Alle mannen leden aan aorta-sclerose. Vitamine K2 had wel invloed op dp-ucMGP, een teken dat er wel sprake was van vitamine K2-tekort in deze deelnemersgroep.

In een recent gepubliceerde studie in het tijdschrift PeerJ, stelden onderzoekers vast dat voedsel geteeld op regeneratieve boerderijen gemiddeld meer voedingsstoffen en meer fytochemicaliën bevat. Rund- en varkensvlees van regeneratieve boerderijen is rijker aan omega-3-vetzuren dan vlees uit lokale supermarkten.

Welke houden het hart het gezondst, krieken of blauwe bessen? Volgens een Britse studie kunnen enkel blauwe bessen significant het cholesterolprofiel verbeteren. Krieken leken een stapje voor op blauwe bessen te hebben wanneer het ging om daling van triglyceriden, maar significantie werd niet bereikt. Geen van beide vruchten had invloed op bloeddruk.

Chinees onderzoek brengt opnieuw een voedingsstof onder de aandacht die mogelijk deel kan uitmaken van de behandeling van COVID-19: alfaliponzuur. Dit zwavelhoudende vetzuur, met een antioxidante en anti-inflammatoire werking, werd beoordeeld op effecten bij patiënten die met ernstige klachten in het ziekenhuis waren opgenomen. Die effecten waren gunstig, maar zijn vanwege de kleine onderzoeksgroep vooral een oproep tot gedegen studies.

Trefwoorden

Uit een recente studie blijkt dat epigallocatechinegallaat (EGCG) als profylaxe kan dienen bij patiënten die na een operatie wegens borstkanker radiotherapie moeten ondergaan. De kans op dermatitis of huidontsteking, een bijwerking van deze behandeling, neemt dan significant af. EGCG komt voor in verschillende voedingsmiddelen, vooral in thee. Het heeft potentie om ingezet te worden bij verzorging van de huid na radiotherapie.

Isomaltulose, een koolhydraat van glucose en fructose, is gunstig voor het bloedsuikerniveau. Dit inzicht uit meerdere studies is onlangs bevestigd in een review/meta-analyse op basis van 11 RCT’s met in totaal 175 deelnemers. Wel was de kwaliteit van de bewijsvoering op zijn best ‘matig’ te noemen. De onderzoeken waren uitgevoerd tot oktober 2021 in Brazilië, Duitsland, Japan en Nederland.

Een capsule met voornamelijk polyfenolen in combinatie met een probioticamix, helpt het herstel van long covid te versnellen. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd door het Addenbrooke’s Hospital in Cambridge, Engeland, gepubliceerd in COVID.

De combinatie van EGCG en kokosolie verhoogt de functionele capaciteit van MS-patiënten. Daarnaast verlaagt de interventie bij hen de vetmassa en het ontstekingsniveau. De onderzoekers namen ook een toename van twee enzymen waar, butyrylcholinesterase en paraoxonase-1.

Door oesterzwampoeder aan een smoothie toe te voegen, ervaart iemand met impaired glucose tolerance (IGT) minder hongergevoel. Oesterzwam ‑ vooral de bètaglucanen ervan ‑ heeft ook een positieve uitwerking op niet-veresterde vetzuren in het serum en GLP1. Echter een verbetering van glycemische parameters kon niet vastgesteld worden door de onderzoekers.

Uit een drie maanden durende RCT1 komt naar voren dat het voor de gezondheid van hart en vaten niet voldoende is om alleen aan de bewegingsnormen te voldoen. Want genoeg lichte tot matige lichaams­beweging kan evengoed betekenen dat men buiten de daaraan bestede tijd een zittend bestaan leidt. Door ook dan meer in beweging te komen, verbeteren cardio­vasculaire markers. In andere studies is teveel zitten ook al een risico­factor voor kanker gebleken.2

Zalf met zink-L-carnosine als actieve ingrediënt verlicht de symptomen bij patiënten die aan aambeien lijden, althans volgens een kleine studie zonder placebogroep. De zalf verlaagde de haemorrhoidal disease symptom-score van 8 punten naar 1 en 0,2 punt respectievelijk na twee en vier weken. Ook symptomen zoals bloeding en bloedklontervorming verminderden.

Trefwoorden

Post-covidpatiënten voelen hun energiepeil toenemen door dagelijks het aroma van essentiële oliën te inhaleren. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers achterhaald in een dubbelblind en placebogecontroleerd onderzoek met veertig patiënten. Het waren patiënten die na minstens vijf maanden na een COVID-19-infectie nog steeds niet volledig de oude waren.

Een gel met olijfbladextract bespoedigt de heling van doorligwonden en diabetische voetzweren. Volgens een Spaanse studie kromp het wondoppervlak van een doorligwonde na acht weken gemiddeld met 64% (mediaan: 79%), een beter resultaat dan klassieke verzorging met 'VariHesive' (37%). Een derde van patiënten bereikte complete genezing, in de controle groep lag dat percentage op 24%. Dat laatste was niet statistisch significant.

Het gehalte aan LDL-cholesterol stijgt tijdens de menopauze. Tien procent van deze stijging is te wijten aan verschuivingen in de geslachtshormonen. Dat is de conclusie van een onderzoek dat recent gepubliceerd is in het European Journal of Preventive Cardiology.

De factoren die een verhoogd risico geven op een acuut hartinfarct, verschillen tussen mannen en vrouwen. Ze zijn in kaart gebracht in een case-controlstudie, met de gegevens van zo’n viereneenhalfduizend personen van wie de helft wel en de helft geen hartinfarct had gehad. De conclusies sluiten aan bij ons congres Man vs. Vrouw, personalised health (2020), waar sekseverschillen bij hartproblemen besproken werden.

Trefwoorden