augustus 2017

Claims dat de druivensuiker ofwel dextrose in Dextro Energy positief is voor de gezondheid, zijn verboden door de Europese Commissie. Dat heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld. Het Hof handhaaft daarmee een verbod op misleidende gezondheidsclaims door het Duitse bedrijf dat eerder door de Europese Commissie was opgelegd. Dextrosetabletten zouden de 'normale fysieke activiteit ondersteunen' en 'bijdragen aan een normale spierfunctie'. Claims die zorgen voor verheerlijking van suikergebruik, volgens het Hof, zonder dat op de gevaren wordt gewezen.

Trefwoorden

Dagelijks een ei kan het risico op groeiachterstand en ondergewicht met 47 en 74 % verlagen bij baby’s vanaf zes maanden in ontwikkelingslanden, waar ondervoeding een probleem vormt. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder leiding van kindervoedingsexpert Iannotti van Washington University (St. Louis). Het effect bleek veel groter dan in eerdere studies kon worden aangetoond. Eieren zijn een goede bron van proteïnen, goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. De conclusies, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics, zijn alleen toepasbaar op kinderen die ondervoed zijn, en niet op westerse doorvoede kinderen.

Trefwoorden

Volgens de laatste cijfers is de toename in levensverwachting in Engeland gestagneerd. Zoals in vele landen is de levensverwachting een eeuw lang gestaag gestegen, maar sinds 2010 is er weinig winst meer geboekt. Analisten wijten dit in de eerste plaats aan de besparingen die de gezondheidszorg in 2010 moest verteren.

Sprinters voltooien een 200 meter sprint significant sneller als zij vooraf een energiedrank drinken, waarvan zij verwachten dat die hun prestaties verbetert. Wat zij niet weten is dat deze energiedrank een groen gekleurd placebodrankje is, zonder de prestatiebevorderende cafeïne. Dat bewijst de kracht van de placebo, hier toegepast op sportvoeding, volgens Spaanse onderzoekers van de Universiteit van Madrid. Zij publiceerden hun resultaten in het European Journal of Sport Science.

Trefwoorden

Een groep wetenschappers uit de VS heeft aangetoond dat ursolzuur, curcumine en resveratrol elkaar versterken als het gaat om de groei van prostaatkankercellen te beknotten. De drie stoffen werden afzonderlijk en in combinaties getest op proefmuizen en telkens stelden de onderzoekers vast dat eender welke combinatie sterkere effecten had dan enkelvoudige stoffen. Combinaties met ursolzuur gaven de beste resultaten.

Jongens met een gewelddadige en agressieve gedragsstoornis gaan zich minder agressief gedragen nadat ze een supplement met meerdere micronutriënten nemen. Terwijl aanvankelijk 84 % van de jongens in de hoogste categorie van agressie zaten, was dat percentage gezakt naar 32 % na de studieperiode. Bevraging van de ouders bevestigde die daling van agressie, die voor alle subschalen zou gelden (verbaal, fysiek, familiaal en non-familiaal, wapengebruik enzovoort). Ook de score voor pediatrische levenskwaliteit toonde de beterschap.

De American Academy of Pediatrics (AAP) heeft nieuwe aanbevelingen uitgebracht over passende consumptie van vruchtensap voor zuigelingen, peuters en adolescenten, beginnend met een vermaning om vruchtensap in het eerste levensjaar volledig te vermijden. Vanaf zes maanden heeft consumptie van het gehele fruit (geprakt of gepureerd) de voorkeur. Vruchtensap bevat veel energie (calorieën) in de vorm van suikers met een gebrek aan eiwitten en vezels. Dat verhoogt het risico op ongewenste gewichtstoename en op tandcariës. Verdunnen van vruchtensap met water maakt hierin geen verschil. De aanbevelingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

In een steeds ouder wordende bevolking is het belangrijk om spierkracht te optimaliseren. Vitamine D kan daarbij helpen, volgens onderzoekers van de Universiteit van Birmingham, die hun resultaten in het wetenschappelijke open access tijdschrift PLOS One publiceerden. Vrouwen met meer spiermassa en -kracht hebben hogere niveaus van actief vitamine D in hun bloed dan vrouwen met weinig spiermassa. Inactief vitamine D heeft daarentegen een sterker verband met de hoeveelheid lichaamsvet, maar kan de spierfunctie via de expressie van skeletspiergenen beïnvloeden.

Trefwoorden

Uit twee grootschalige Amerikaanse bevolkingsstudies kunnen we niet afleiden dat consumptie van gluten het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. De gegevens tonen zelfs een lager hartrisico in de groep die de meeste gluten aten (gemiddeld 7,5 tot 10 gram per dag). Dat verschil viel weg nadat andere leefstijlfactoren in rekening werden gebracht, zoals alcohol, roken en rood vlees.

Trefwoorden

In Azië is het al heel lang een delicatesse, maar in het westen is de kwal als voedingsbron nog onbemind, waarschijnlijk veroorzaakt door de eigenaardige, kraakbeenachtige textuur van de kwal na bereiding door de Aziaten. Maar Deense onderzoekers hebben een nieuwe bereidingswijze ontwikkeld, die ervoor zorgt dat de kwal flinterdun en knapperig wordt. De bereide kwal wordt dan vergelijkbaar met chips en wellicht geschikter als westerse snack. Het Deense onderzoeksteam publiceerde erover in het tijdschrift International Journal of Gastronomy and Food Science.

Trefwoorden

Mind-body-interventies beïnvloeden genen die ontstekingen regelen, zo concluderen wetenschappers werkzaam in Coventry, Nijmegen en Antwerpen. Ze hebben alle studies geanalyseerd die het effect van mindfulness, yoga, tai chi, qi gong, relaxatie en ademhalingsoefeningen op genexpressie nagingen. Daling van NFĸB was een van de meer consistente bevindingen, dat suggereert dat mind-body-interventies het risico op ontstekingsziekten kunnen verminderen.

Chocolade is niet zomaar een traktatie, maar beschermt de cognitieve functies, dankzij de oxidatieve en zenuwbeschermende eigenschappen van cacaoflavanolen. Italiaanse onderzoekers onderzochten in hun review de beschikbare literatuur over de effecten van kort en langdurig gebruik van cacaoflavanolen op verschillende cognitieve functies. Met andere woorden, wat gebeurt er binnen een paar uur na inname van cacaoflavanolen en wat zijn de gevolgen van een dieet rijk aan cacaoflavanolen? Zij publiceerden hun positieve resultaten in het tijdschrift Frontiers in Nutrition.

Trefwoorden

Meditatie, yoga, tai chi, mindfulness en andere zogenaamde mind-body-interventies (MBI’s) laten je niet alleen ontspannen; ze kunnen de genexpressie beïnvloeden en zo het aantal ontstekingsstofjes ofwel cytokines in het bloed verlagen, die door stress juist wordt verhoogd. Dat suggereert een reviewstudie door onderzoekers van Coventry University (UK) en de Radboud Universiteit in Nijmegen in een publicatie in het tijdschrift Frontiers in Immunology. Het is de eerste studie, die de moleculaire effecten van MBI’s aantoont.

Volwassenen die al op jonge leeftijd overgewicht hadden, hebben een groter risico op depressie dan volwassenen die pas op oudere leeftijd overgewicht kregen. Dat blijkt uit een observationeel onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam, dat gepresenteerd werd op ECO2017, het 24e Europees Congres voor Onderzoek naar Obesitas. Onderzoekers zagen bij kinderen van 8 tot 13 jaar de kans op het ontwikkelen van een klinische depressie op een later moment in het leven meer dan verdrievoudigen.

Wie bij de apotheek een antibiotica- of penicillinekuur in handen gedrukt krijgt, krijgt altijd hetzelfde advies: maak de kuur volledig af, omdat vroegtijdig stoppen van de kuur antibioticaresistentie in de hand zou werken. En dus slik je de pillen zelfs nog dagen nadat de symptomen verdwenen zijn. Dat is een slechte zaak, volgens Britse onderzoekers van de Brighton and Sussex Medical School in het tijdschrift British Medical Journal. Het idee dat vroegtijdig stoppen met antibiotica resistentie veroorzaakt, wordt namelijk niet onderschreven door wetenschappelijk bewijs. Terwijl een langer antibioticagebruik dan nodig juist de kans op resistentie vergroot.

Trefwoorden

In vergelijking met geraffineerde granen zorgt het eten van volkoren granen voor gezondere darmen en betere immuunreacties. Dat suggereren Amerikaanse onderzoekers van Tufts University in Boston in een publicatie in het American Journal of Clinical Nutrition. Degenen met het volkorengranendieet hadden een betere pH van de ontlasting en daardoor meer Lachnospira, goede bacteriën die korteketenvetzuren produceren, en minder ontstekingsbevorderende enterobacteriën (enterobacteriaceae) door een hogere concentratie acetaat in de ontlasting.

Trefwoorden