augustus 2019

Junkvoeding en te weinig beweging zijn verantwoordelijk voor de obesitasepidemie maar genetica en evolutie zijn ook betrokken partijen. Het zal weinigen verrassen: de mens is een snel dik wordende primaat. Chimpanzees worden niet zo gemakkelijk dik als de mens. De manier waarop DNA in de celkern van vetcellen ingepakt wordt, zou de verklaring zijn voor dat verschil.

Onderzoekers van de universiteit van Exeter (VK) beweren dat mycoproteïne de spiermassa beter doet aangroeien dan melkproteïne. De mycoproteïne die ze uittestten was dezelfde als die in Quorn-producten gebruikt wordt, en is afkomstig van een schimmel. De resultaten werden bekomen in een experiment met twintig jonge volwassenen die aan krachttraining onderworpen werden. De spieropbouw werd gemeten met isotopen.

Onderzoekers van de universiteit van York hebben van 92 rivieren overal ter wereld stalen genomen en de wijdverspreide antibioticavervuiling in kaart gebracht. Twee derde van de stalen bleek antibiotica te bevatten, de meeste van die stalen bevonden zich in Afrika en Azië. Ook in Europa en Noord-Amerika troffen de onderzoekers waarden aan die de veiligheidslimieten overschreden.

Dat de body mass index een ontoereikende maat is voor overgewicht, bewijzen onderzoekers van de universiteit van Iowa (VS) nogmaals. Ze hadden gegevens van de Women's Health Initiative-studie onderzocht en vonden dat er bij 2,6% van de vrouwen met een normaal gewicht toch sprake was van 'centrale obesitas'. De BMI was dus lager dan 24, maar de tailleomtrek groter dan 88 cm. Deze vrouwen hebben zelfs een groter overlijdensrisico dan zij met overgewicht zonder centrale obesitas.

Suppletie van B-vitaminen kan het optreden van een delirium na een zware operatie voorkomen bij hartpatiënten die een vitamine B12-tekort hebben. Dat hebben Turkse artsen gemeld in The Heart Surgery Forum. Delirium trad op bij 18 van de 69 patiënten (26%) die extra B-vitaminen tijdens de operatie gekregen hadden en bij 29 van de 69 controlepatiënten (42%).