mei 2021

Hartrisico-patiënten die omega-3-supplementen nemen, lopen mogelijk verhoogd risico op hartritmestoornis, met name atriumfibrilleren. Dat is een vermoeden dat al langer bestaat maar nu bevestigd wordt in een meta-analyse verschenen in de European Heart Journal. Na gegevens van vijf grootschalige studies te hebben geanalyseerd besluiten onderzoekers dat suppletie met de omega-3-vetzuren EPA en DHA het risico op atriumfibrilleren met 37% verhoogt.

Een verstoorde arginine-stikstofmonoxide-balans speelt een rol bij verschillende longziekten waaronder astma en COPD. Het herstellen van de balans door middel van suppletie met l-arginine of l-citrulline kan zinvol zijn.

Hoge dosis thiamine is in staat om vermoeidheid terug te dringen bij patiënten met een inflammatoir darmsyndroom (IBS). Dat blijkt uit een Deense studie uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Aarhus. De studie was placebo-gecontroleerd en er namen 40 patiënten aan deel.

Vitamine B6 is geassocieerd met meer fysieke kracht van ouderen, vooral wanneer zij toch al weinig lichamelijke activiteit ontplooien. Dat blijkt uit een deelstudie van NU-AGE, een internationaal onderzoek naar ‘New Dietary Strategies Addressing the Specific Needs of the Elderly Population for Healthy Aging in Europe’. Een dergelijk effect was er niet voor vitamine B3, B12 en folaat.

Vrouwen die in de laatste helft van de zwangerschap dagelijks 1000 mg docosohexaanzuur (DHA) gebruiken, hebben minder kans op vroeggeboorte dan vrouwen die de standaarddosis van 200 mg nemen, zo blijkt uit een nieuwe studie waarbij meer dan 1000 vrouwen betrokken waren.

Stikstofdioxide speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson. In een retrospectieve cohortstudie werd alleen met deze luchtvervuilende stof een associatie gevonden, met een reeks andere verontreinigers niet. Hoewel de oorzaak van parkinson niet precies bekend is, zijn er wel duidelijke risicofactoren. Blootstelling aan schadelijke stoffen wordt als een van de belangrijkste daarvan gezien.

Analyse van data verkregen uit de UK Biobank, een prospectief populatiecohort, laat zien dat vrouwen met diabetes een hoger risico hebben op hartfalen dan mannen.

Uit twee meta-analyses van dezelfde onderzoeksgroep blijkt een licht beschermend effect van vitamine D in relatie tot acute luchtweginfecties. Het sterkste effect werd gevonden bij dagelijks gebruik van 10-25 mcg per dag en bij jonge mensen.

Uit een recent gepubliceerde Spaanse studie blijkt dat regelmatige consumptie van sardines helpt om de ontwikkeling van type 2-diabetes te voorkomen. Meerdere nutriënten uit sardines zoals taurine, omega-3-vetzuren, calcium en vitamine D lijken daartoe bij te dragen.

Trefwoorden

Voor hen die menen dat diagnoses van ADHD deels foutief zijn en tot overbodige of schadelijke behandelingen leiden, is er nu een wetenschappelijke onderbouwing. Die is gegeven in een zogeheten scoping review door wetenschappers uit Australië. Zij zochten in de Engelstalige literatuur naar antwoorden op vijf vragen naar overdiagnostiek en overbehandeling.

Trefwoorden

Een kleinschalige studie met veertien mensen die nierdialyse ontvingen, laat zien dat gebruik van carnitine de witte stof van de hersenen beschermt en cognitieve achteruitgang door nierdialyse remt.

Trefwoorden

Ons eetlust-opwekkende hormoon ghreline is tevens te beschouwen als een biomarker van stress, aldus een Franse review en meta-analyse op basis van tien studies met in totaal 348 patiënten.

Het is geen gangbare behandeling van de posttraumatische stressstoornis, maar blijkt wel effectief: ‘loving-kindness’ meditatie. Deze techniek, met als doel ‘egoloze, onvoorwaardelijke liefde voor zichzelf en anderen’, is in een RCT onder 184 Amerikaanse veteranen vergeleken met cognitieve verwerkingstherapie (CPT).

Riboflavine, ook vitamine B2 genoemd, verlaagt oxidatieve stress en inflammatie bij patiënten met de ziekte van Crohn. Onderzoekers van de universiteit van Groningen hebben dit kunnen vaststellen in een niet-gecontroleerde studie met 70 deelnemers die 100 mg riboflavine per dag namen. Ook effecten op ziekteactiviteit en microbiota werden genoteerd.

Regelmatig koffie drinken verbetert de alertheid en focus als gevolg van functionele en 'connectieve' veranderingen in de hersenen, zo blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in Molecular Psychiatry. Dat is gunstig als je een studie volgt.

Onderzoek laat zien dat kinderen en volwassenen met autisme vaker een lagere serumconcentratie van palmitoylethanolamide (PEA) hebben. Suppletie met PEA kan zinvol om sociaal gedrag en taal te verbeteren.

Trefwoorden

Wanneer kinderen na een zeer vroege geboorte vetzuren krijgen toegediend, neemt de kans af op de ernstige oogziekte prematuren retinopathie (ROP). Tot deze conclusie leidde een onderzoek waarbij kinderoogartsen hen arachidonzuur (AA) en docosahexaeenzuur (DHA) gaven. De studie werd opgezet vanuit de veronderstelling dat de verhoogde ziektekans bij prematuren mede afhangt van een tekort aan deze vetzuren.

Wetenschappers hebben de gegevens verkregen uit De Maastricht Studie gebruikt om te bepalen of voedingspatronen, waaronder mediterrane voeding, invloed hebben op het ontstaan van depressieve symptomen. Eten volgens de Richtlijnen Gezonde Voeding zou het risico op depressieve symptomen kunnen verlagen.

Trefwoorden