juni 2015

Op basis van vijf studies besluiten Zuid-Koreaanse wetenschappers dat gember bloedglucose en HbA1c kan verlagen bij diabetespatiënten. Op insuline en insulineresistentie zagen de onderzoekers minder effect. In de selectie van studies werd gemberpoeder gebruikt in dosissen van 1600 tot 3000 mg, die 4 tot 12 weken lang genomen werden.

Onderzoekers hebben tot nu toe altijd verondersteld dat angststoornis en sociale fobie gevolg is van een te laag niveau van serotonine. Nieuw onderzoek ontkracht dit: mensen met sociale fobie produceren net te veel serotonine. Hoe meer serotonine, hoe angstiger ze zijn in sociale situaties.

Trefwoorden

NSAID's remmen de ovulatie al na tien dagen bij vrouwen die last hebben van rugpijn. Terwijl in een controlegroep de ovulatie bij iedereen optrad, kwam die slechts bij 6 %, 25 % en 27 % voor bij vrouwen die respectievelijk diclofenac, naproxen en etoricoxib namen. Ook stelden de artsen een daling van progesteron vast.

Wetenschappers uit Florida hebben bevestiging gevonden voor het aloude idee dat kankercellen 'zuurstofarme suikersnoepers' zijn. Ze dienden aan muizen ketonsupplementen toe en behandelden ze met hyperbare zuurstoftherapie. Dit regime verdubbelde de overleving van muizen die gevorderde, uitgezaaide kanker hadden.

Twee Amerikaanse onderzoekers hebben gevonden dat studenten die recent gefermenteerde voeding geconsumeerd hadden, minder sociale angst vertonen. De interactie was het sterkst bij diegenen met neuroticisme als karakterkenmerk. En dat is een interessant detail: dus bij jonge mensen die een aanleg hebben voor angststoornis, lijkt het effect van gefermenteerde voeding het grootst.

Suppletie van de omega-3-vetzuren EPA en DHA zou de autonome functie van het hart ondersteunen. Een Italiaanse en een Deense onderzoeker hebben alle studies geanalyseerd over de rol van omega-3 op hartritmevariabiliteit. Ze vonden 7 studies bij hartpatiënten met een positief effect en slechts 1 studie met geen effect. Bij de positieve studies zat er ook een met 314 patiënten die aan hartfalen leden.

Olijfolie is ongetwijfeld het meest treffende ingrediënt van het mediterraan dieet. Onlangs verscheen in de JAMA Internal Medicine nog maar eens een publicatie rond de PREDIMED-studie, waarin aangetoond werd dat het mediterraan dieet, aangevuld met noten of met olijfolie, voor beter behoud van mentale functies zorgt. Olijfolie heeft een gezonde vetzuursamenstelling en bevat bijzondere polyfenolen. Een andere Spaanse onderzoeksgroep ging op zoek naar het belang van deze polyfenolen in de gezondheidseffecten van olijfolie.

Trefwoorden

Spaanse wetenschappers hebben een verband waargenomen tussen xeno-oestrogenen bij jonge vrouwen en markers voor verstoord metabolisme en hart- en vaatziekte. Het lichaam kan bloedglucose minder goed regelen en ontstekingen minder goed controleren wanneer er meer xeno-oestrogeen aanwezig is in orgaanvet. De wetenschappers vonden ook xeno-oestrogeen in onderhuids vet van minder betekenis is dan dat in orgaanvet. Meting van xeno-oestrogenen in het serum is nog minder zinvol.

Een fytonutriënt uit mango kan het lipideprofiel verbeteren bij mensen met overgewicht en hyperlipidemie. Het serumniveau van triglyceriden en vrije vetzuren daalde door 12 weken lang 150 mg/d mangiferine te nemen. Hoewel er geen effect meetbaar was op totaal cholesterol, nam de HDL-cholesterolwaarde wel toe. Bovendien daalde de insulineresistentie.

Microbiologen van het Mackay Memorial Hospitaal van Tapei (Tawai) hebben 96 stalen genomen van sperma van mannen die met primaire onvruchtbaarheid kampen. Ze vergeleken de bacteriële samenstelling (microbiotia) van die stalen met die van 36 stalen van vruchtbare mannen. In een eerste analyse vonden ze dat de samenstelling van microbiota in grofweg drie categorieën ingedeeld kan worden. Vervolgens vonden ze verbanden tussen onvruchtbaarheid en de microbiotische samenstelling.

Nigella sativa, het kruid dat beter bekendstaat als zwarte komijn, beschermt de hartfunctie van diabetespatiënten. Patiënten namen in een gecontroleerde studie een jaar lang dagelijks twee gram poeder van het zaad van nigella sativa. Terwijl de hartfunctie afnam bij mannen en vrouwen die placebo namen, bleven de parameters ongewijzigd door medicinaal gebruik van het kruid. De onderzoekers vonden ook een suggestie van bescherming tegen hartvergroting.

Eén sessie cognitieve gedragstherapie (CGT, Eng. CBT) kan komaf maken met acute slapeloosheid. CGT is een gevestigde therapeutische optie tegen slapeloosheid, maar Britse onderzoekers wilden nu het effect van één uur CGT vaststellen. Ze kwamen tot veelbelovende resultaten.

Trefwoorden

Opzienbarend onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Berkeley bracht slaap aan het licht als een sleutelfactor in het ontstaan van alzheimer. Een gebrekkige slaap creëert omstandigheden in de hersenen waardoor proteïnen die alzheimerplaques vormen, in de hersenen achterblijven. Ze gaan dan opstapelen en/of geheugencellen gaan vernietigen.

Trefwoorden

Vrouwen met borstkanker moeten vaak bestraling ondergaan, die de huid kan beschadigen. Dankzij crème met boswellia-extract hebben die patiënten minder last van intense roodheid op de huid. Zowel visuele waarneming als computeranalyse van huidroodheid (erythema) bevestigden het effect van boswellia. Bovendien daalde het gebruik van corticosteroïden bij patiënten die in de groep van boswellia ingedeeld werden.

Een kleine portie shiitake doet veel voor de immuniteit. Na vier weken staan de gamma-T-cellen 60 % scherper, terwijl ontstekingsmarkers verlaagd zijn. Aan de deelnemers van deze studie werd opgedragen elke dag 5 à 10 gram gedroogde shiitakes te verwerken in hun maaltijden. De tweezijdige werking op het immuunsysteem is volledig gepast. Een sterke immuniteit hebben we nodig in de strijd tegen infecties en kanker, maar het immuunsysteem kan ook bron zijn van nutteloze ontstekingen, die op termijn schadelijk zijn.

Vrouwen die blootgesteld worden aan meer verkeerslawaai, hebben gemiddeld een hogere tailleomtrek. Bij mannen was deze parameter niet significant veranderd. Onderzoekers vonden ook dat de taille-heupverhouding groter was bij mannen en vrouwen woonachtig in lawaaierige gebieden. Deze parameters was meer significant bij mannen dan bij vrouwen. De BMI leek ook gerelateerd te zijn aan verkeerslawaai, echter niet significant.

Trefwoorden

Een voedingssupplement met co-enzym Q10, vitamine B2 en magnesium kan het aantal dagen met migraine per maand verminderen. Het aantal dagen met migraine werd teruggebracht van 6,2 naar 4,4 dagen, al was het verschil met de placebogroep niet significant. Wel significant was de daling in hoofdpijnintensiteit en het aantal deelnemers die van mening waren dat de behandeling effectief was (18 % versus 0 % in de placebogroep).

Een Italiaanse studie bij 120 vrouwen toonde aan dat een voedingssupplement haarverlies kan tegengaan. De vrouwen namen gedurende zes maanden een supplementen met 460 mg visolie, 460 mg zwartebespitolie, 5 mg vitamine E, 30 mg vitamine C en 1 mg lycopeen. Na zes maanden nam bij 62 % de dichtheid van hoofdhaar toe; in de controlegroep slechts bij 28 %.

Een Italiaanse studie heeft overtuigend aangetoond dat extracten van gember en artisjok dyspepsie verminderen. Van de 65 patiënten die extract namen, rapporteerde 86 % vermindering en 63 % uitgesproken vermindering van dyspepsie. Voor de patiënten in de placebogroep bedroegen de percentages respectievelijk 52 % en 25 %. Het effectverschil tussen behandeling en placebo ligt dubbel zo hoog als bij medicatie!