mei 2016

Magnesium maakt DNA bestendiger tegen oxidatieve schade. Dat blijkt uit een studie uit Servië waar zowel sedentaire studenten als rugbyspelers aan deelnamen. De onderzoekers vonden dat rugbyspelers meer van magnesiumsuppletie konden profiteren, omdat hun DNA meer te verduren krijgt. Tijdens een studieperiode van vier weken namen studenten en rugbyspelers 250 mg magnesium om de 12 uur (of placebo).

Trefwoorden

Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC in het tijdschrift Journal of Nutrition. Gezonde vrijwilligers die drankjes van de genoemde groenten kregen voorgezet, bleken een verhoogde beschikbaarheid te hebben van nitraat en nitriet in het bloed met als gevolg een daling van de bloeddruk. Nitraatzout, als voedingssupplement opgelost in water, bleek dit effect niet te hebben.

Het aanbieden van lightvarianten van snoep, frisdrank of chips aan mensen werkt op de lange termijn overconsumptie van deze caloriearme producten in de hand en zorgt juist niet voor terugdringing van overgewicht bij de bevolking. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek door samenwerking van de universiteiten van Groningen, Wageningen, Maastricht en Leuven die eind dit jaar gepubliceerd zullen worden in het International Journal of Research in Marketing.

Vitamine B12-tekort komt vaak voor onder ouderen: meer dan de helft heeft bij opname in een zorginstelling een mild tot sterk tekort. Het risico hierop wordt groter gedurende het verblijf in het eerste jaar. Onderzoekers van de universiteit van Waterloo in Canada suggereren dat langdurig opgenomen ouderen jaarlijks door middel van een bloedtest gescreend zouden moeten worden om tekorten met voeding en suppletie te kunnen voorkomen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

 

Lavendel staat bekend om zijn rustgevende werking maar blijkt ook de slaapkwaliteit te kunnen verbeteren. De slaapkwaliteit van studenten steeg aanzienlijk als zij lavendelolie inhaleerden en zogenaamde ′slaaphygiëne′-regels in acht namen. Dat blijkt uit een onderzoek van de School of Nursing van de Universiteit van Minnesota in Minneapolis dat is gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine.

Het 'darm- en nachthormoon' melatonine zou nuttig kunnen zijn om osteoporose te behandelen. Bij vrouwen in de menopauze die een jaar lang melatonine namen, nam de botmineraaldichtheid toe op de femurhals (heup) en op de lendenwervel. In het scheenbeen nam de dikte van het trabekel toe. Op merkers voor botmetabolisme konden echter geen significante effecten gemeten worden. Enkel was het calcium in de urine significant gedaald.

Een mediterraans dieet, hoog in fruit, groente, vis en onbewerkte voeding, zorgt voor een lager risico op een hartaanval of beroerte bij mensen die al een hartziekte hebben. Dat is gebleken in een internationale studie met 15.482 deelnemers uit 39 landen. Onderzoekers van de Universiteit van Auckland uit Nieuw Zeeland toonden aan dat het verhogen van de hoeveelheid gezonde voeding in het dieet van hartpatiënten belangrijker is dan het vermijden van ongezonde voeding, zoals bewerkte granen, snoep, toetjes, suikerrijke dranken en gefrituurd eten (′westers′ dieet).

Suboptimale inname van choline is alom aanwezig bij veel leeftijdsgroepen in Amerika. De onderzoekers pleiten voor verhoging van het bewustzijn bij gezondheidsprofessionals en consumenten voor het belang van een adequate inname van choline. Choline is een essentieel nutriënt met een functie in hersenontwikkeling, celsignalering, zenuwimpulsgeleiding en vetzuurtransport en -metabolisme.

Trefwoorden

Mannen met psychiatrische ziekten zoals schizofrenie en bipolaire stoornis hebben vaker een verleden van candida-infecties dan mensen zonder die ziekten. Vrouwen met schizofrenie en bipolaire stoornis die positief op candida testten scoorden slechter op een standaard geheugentest dan vrouwen met deze psychiatrische ziekten zonder candida-infectie. Dat blijkt uit een onderzoek van Johns Hopkins Universiteit gepubliceerd in het tijdschrift Schizophrenia.

Martin Makary en Michael Daniel, twee onderzoekers van de Johns Hopkins University (Baltimore) schatten dat meer dan 250.000 overlijdens in de VS vermijdbaar zijn.1 Daarmee geven ze aan 'medische fout' een derde plaats op de Amerikaanse ranglijst, na hartziekte en kanker. Zelfs dan nog wordt het probleem miskend, beweren ze, want het gaat enkel om medische fouten die gedocumenteerd zijn bij gehospitaliseerde patiënten.

Alles wat door de mond binnenkomt heeft invloed op onze darmbacteriën en daarmee op onze gezondheid. Dit blijkt uit een grootschalige studie van het UMCG in Groningen naar de effecten van voeding en medicijngebruik op de diversiteit aan bacteriën in de darm. Bij 1135 gezonde deelnemers uit het LifeLines bevolkingsonderzoek werd het DNA van de darmbacteriën en andere micro-organismen uit de ontlasting geanalyseerd. Verder werd informatie verzameld over dieet, medicijngebruik en gezondheid. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Zowel granaatappelextract als granaatappelsap is effectief gebleken in het vertragen van de PSADT-waarde bij mannen met het genotype AA voor mangaansuperoxidedismutase (MnSOD) na hun eerste behandeling voor prostaatkanker. Bij mannen met dit genetische profiel is de activiteit van dit anti-oxidatieve beschermende lichaamseigen enzym beperkt. Het vermoeden bestond dat juist deze groep mannen zou kunnen profiteren van de anti-oxidatieve, ontstekingsremmende eigenschappen van granaatappel.

Trefwoorden

Adolescenten die meer water of melk drinken consumeren minder suikerrijke dranken en gemaksvoedsel en krijgen daarmee minder calorieën binnen. Dat is de conclusie uit de MoMS-studie van de Universiteit van Kopenhagen onder 173 Deense kinderen tussen 12 en 15 jaar met overgewicht (BMI>25) en een gebruikelijke dagelijkse consumptie van ≤ 250 ml melk en/of yoghurt. Deelnemers werden willekeurig toegewezen aan één van de vier interventiegroepen waarbij zij gedurende twaalf weken één liter melk, wei, caseïne of water moesten drinken. De resultaten zijn gepubliceerd in het International Journal of Food Sciences and Nutrition.

Overgewicht, bewerkt vlees en alcohol verhogen de kans op ontwikkeling van maagkanker. Een relatie met het eten van weinig fruit en van gegrild of gebarbecued vlees en vis ligt ook voor de hand, maar dit kon in mindere mate aangetoond worden in het internationale onderzoek naar voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op maagkanker door het World Cancer Research Fund International, gepubliceerd in het rapport Diet, nutrition, physical activity and stomach cancer.

Energiedrankjes zijn slecht voor je hart. Dat blijkt uit nieuw bewijs uit een klinisch studie door onderzoekers van de Universiteit van de Pacific en het David Grant Medical Center. Wanneer energiedrankjes in grote hoeveelheden geconsumeerd worden, vergroot dat de kans op een abnormaal hartritme. Deze resultaten zijn met name van belang voor de hoofdgebruikers van deze drankjes: jongvolwassenen, en zijn gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Heart Association in Phoenix (Arizona).

Trefwoorden

Zwangeren die meer dan drie keer per week vis eten krijgen dikkere baby’s. Hoge visconsumptie was ook geassocieerd met een hogere kans op een snelle groei in de eerste twee levensjaren, en een hogere kans op overgewicht op 4- en 6-jarige leeftijd, vergeleken met zwangeren met een lage visconsumptie. Deze verschillen waren meer uitgesproken bij meisjes dan bij jongens. Dat stelt een internationaal onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Pediatrics.

Nieuwe bewijzen uit oudere gerandomiseerde gecontroleerde studies tonen aan dat vervanging van verzadigd vet in het dieet door onverzadigde linolzuurrijke plantaardige olie (omega-6) wel effectief het cholesterol verlaagt, maar de kans op overlijden door hart- en vaatziekten niet vermindert. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers van de National Institutes of Health (Bethesda, Maryland) in een publicatie in het British Medical Journal.

Het advies van de Gezondheidsraad om baby’s die borstvoeding krijgen gedurende drie maanden dagelijks een kleine hoeveelheid vitamine K toe te dienen, is ontoereikend. Eén intramusculaire injectie vitamine K van 2 mg bij de geboorte zoals in Denemarken wordt gedaan blijkt een beter methode te zijn. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Groningen en Kopenhagen in een publicatie in het tijdschrift American Academy of Pediatrics.

Fastfood zorgt mogelijk voor blootstelling aan weekmakers. Amerikaanse onderzoekers van Milken Institute School of Public Health aan de George Washington Universiteit hebben als één van de eerste de relatie onderzocht tussen het recentelijk eten van fastfood en de aanwezigheid van metabolieten van weekmakers als DEHP (bis(2-ethylhexyl)ftalaat) en DiNP (diisononyl ftalaat) in de urine. De studie is verschenen in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Zwaarlijvige mannen die testosteron nemen en tegelijk een
vermageringskuur volgen, verliezen vet, maar geen spiermassa. Dat
vertelden Australische wetenschappers op het congres van de
Endocrine Society in Boston. Ze verliezen niet meer
lichaamsgewicht dan mannen die enkel een vermageringskuur volgen,
maar dus wel meer vetmassa.

Een kurkuma-preparaat kan de symptomen van psoriasis onderdrukken. Dat blijkt uit een test bij 63 psoriasispatiënten die ook een zalf met steroïden gebruikten. Het voedingssupplement met kurkuma – dosering twee gram per dag – gaf duidelijke meerwaarde ten opzichte van de controlegroep die enkel steroïden gebruikten.

Trefwoorden