augustus 2020

Baby's van moeders die een virale infectie aan de luchtwegen doormaakten tijdens de zwangerschap, presteren beter op een verstandelijke test wanneer tijdens de zwangerschap een hoger cholineniveau gemeten werd. De resultaten van deze Amerikaanse studie zijn geen grote verrassing, klinische studies in het verleden hebben al het belang van choline getoond. Van vier gecontroleerde studies waarin zwangere vrouwen cholinesupplement namen, toonden er drie een positief effect op de hersenontwikkeling van het kind.

Mensen met een lage economische positie zien door de COVID-19-pandemie hun voedingssituatie verder verslechteren. Een Amerikaans onderzoek in de vorm van een internetenquête geeft een indruk van de ongelijke effecten naar sociale klasse die zich in veel landen voordoen. Die effecten hangen niet alleen samen met het coronavirus zelf, maar ook met de socialdistancing-maatregelen.

Een Zuid-Koreaanse studie bevestigt de antidiabetische eigenschappen van kaneel bij deelnemers die zich in het stadium van prediabetes bevinden. Drie maal 500 mg kaneel per dag verlaagt de nuchtere suikerspiegel, verbetert de glucosetolerantie en verlaagt HbA1c. Kaneel werd getest bij 50 volwassenen die kaneel of placebo gedurende twaalf weken namen.

Van vitamine D is door het vele onderzoek het beeld ontstaan van een multi-inzetbare stof, maar soms vallen de resultaten tegen. Onlangs konden Amerikaanse onderzoekers geen effect vinden van suppletie op het risico bij mensen ouder dan vijftig om depressies te ontwikkelen. Dit ondanks het feit dat in studies lage niveaus in verband zijn gebracht met een grotere gevoeligheid voor deze mentale aandoening.

Trefwoorden

Zwangerschapsuitkomsten worden negatief beïnvloed door blootstelling aan luchtvervuiling en hoge temperaturen. Deze schadelijke factoren treden meer op de voorgrond door klimaatverandering. Na eerdere studies naar deze associatie hebben onderzoekers deze gedetailleerd in kaart gebracht voor de Verenigde Staten.

Hartziekte heeft bij vrouwen vaak een andere onderliggende oorzaak dan bij mannen. Bij mannen met hartproblemen wordt overwegend een diagnose gesteld waarbij de bloedstroom belemmerd wordt. Vrouwen lijden typisch aan niet-obstructieve hartklachten (INOCA). In het verleden kregen ze daardoor te horen dat er niets aan de hand is, maar recent onderzoek weerlegt dat. Nu moet er nog een behandeling gevonden worden.

Dat dierlijke proteïne van betere kwaliteit is dan plantaardige proteïne wordt nogmaals bevestigd in een studie uitgevoerd door onderzoekers van de King's College London. Mannen en vrouwen moeten minder proteïne uit melkwei, melk of rundvlees halen om een zelfde hoeveelheid spiermassa aan te maken dan proteïne uit tarwe of soja. In een wereld waar het aantal veganisten gestaag groeit, moeten artsen daar meer rekening houden.

Een Amerikaanse onderzoeksgroep heeft een onderzoeksagenda samengesteld voor ketonen als behandeling van ernstige virale infecties aan de luchtwegen, waaronder COVID-19. Klinische trials kunnen ze nog niet voorleggen, wel hebben ze veel preklinisch onderzoek en theoretische argumenten verzameld die aanvoeren dat ketonen van pas komen specifiek voor oudere en diabetische COVID-patiënten.