mei 2014

Alfatocoferol is geassocieerd met een gezondere longfunctie, terwijl gammatocoferol geassocieerd is met een slechtere longfunctie. Dat resultaat bleek uit de CARDIA-studie die meer dan 4500 jonge volwassenen telde. Alfatocoferol is de meest voorkomende vorm van vitamine E, zeker in Europa, maar in sommige landen is ook de consumptie van gammatocoferol, relatief hoog.

Trefwoorden

Consumptie van puerhthee helpt mannen en vrouwen die het metabool syndroom hebben, meer kilo's te verliezen. Na drie maanden drie maal per dag 333 mg extract te nemen, daalde het lichaamsgewicht gemiddeld met 1,3 kg. Vooral bij de mannen was dit effect merkbaar. Het thee-extract had geen invloed op bloedcholesterol, bloedvetten of HbA1c.

Tocotriënolen beschermen de witte hersenmassa tegen letsels in de hersenbloedvaten. Dat namen wetenschappers waar bij 121 vrijwilligers (gemiddeld 52 jaar) die gedurende twee jaar een supplement met 200 mg gemengde tocotriënolen namen. In de placebogroep nam het volume aan hersenletsels toe, zoals dat gemeten werd met MRI-hersenscans.

Trefwoorden

Volgens Helena Watson hebben we nog veel werk aan de winkel als het aankomt op gelijke behandeling van man en vrouw in medische contexten. Dat schrijft ze in een opiniestuk in de British Medical Journal. Meer feminisme is nodig, maar geen feminisme dat mannenhaat predikt. Wel eist feminisme gelijke opportuniteiten voor man en vrouw.

Ontregeling van het dag-en-nachtritme ligt mee aan de basis aan darmontstekingen, terwijl prebiotica en probiotica de effecten van deze ontregeling kunnen herstellen. Dat vond professor Robin Voigt van de Rush Medical College bij zijn experimenten op muizen. Door de biologische klok van muizen opzettelijk te verstoren kon hij ongunstige veranderingen in de darmflora zien.

Volgens een rapport van de British Medical Association (BMA) moeten we mentale gezondheid evenveel aandacht gunnen als lichamelijke gezondheid. Psychiaters verwaarlozen chronische lichamelijke aandoeningen bij hun patiënten, terwijl huisartsen geen rekening houden met de mentale problemen die gepaard gaan bij chronische ziekte. Besparingen in de gezondheidszorg in Groot-Brittannië hebben dit probleem alleen maar erger gemaakt.

Trefwoorden

Fytonutriënten zijn niet alleen geschikt als kankerpreventie, ook kankerpatiënten doen er hun voordeel mee. Artsen zien dat de PSA-waarde minder snel stijgt bij mannen met prostaatkanker nadat die gedurende zes maanden een voedingssupplement met polyfenolen namen. Het supplement bevatte extracten van granaatappel, groene thee, broccoli en kurkuma.

Een voor elk land interessante analyse is de vergelijking van oorzaken van sterfte tussen de verschillende staten van Amerika. Stel dat alle Amerikaanse staten het even goed zouden doen op vlak van preventie van gezondheid als de vijf beste staten, dan zou 20 tot 40 % van voortijdige sterftegevallen vermeden kunnen worden. De berekening werd gedaan voor hartziekte, kanker, luchtwegen, beroerte en ongevallen.

Als patiënt ben je soms erg onwetend. Schrijft je huisarts nu een geneesmiddel voor omdat een farmaceutisch bedrijf bij hem reclame ervoor heeft gemaakt? Ondanks dat het duurder en van lagere kwaliteit is. Werd hij vergoed om een wetenschappelijk congres bij te wonen? Krijgt hij commissie op een voedingssupplement? Of gaan zijn belangen nog veel verder en is hij aandeelhouder van een geneesmiddel?

Trefwoorden

Een voedingssupplement met zinkcarnosine lijkt de genezing van drukwonden te bespoedigen. Bij 11 van de 14 patiënten genazen de drukwonden al na acht weken door tijdens de periode 150 mg polaprezinc te nemen. De normale genezingstijd bedraagt 18 tot 22 weken voor wonden van dezelfde graad.

Een hoge dosis vitamine E kan op termijn het verloop van de ziekte van Alzheimer vertragen, dat blijkt uit een studie verschenen in de JAMA. De onderzoekers vergeleken alfatocoferol (2000 I.E., synthetisch) met placebo, memantine (20 mg) en de combinatie van memantine en vitamine E. De twee laatste interventies hadden geen beduidend effect.

Trefwoorden

Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius) geeft kankerpatiënten meer energie. Patiënten die 1000 mg ginseng per dag nemen, hebben na acht weken minder last van vermoeidheid door chemo. Vooral de patiënten die nog in behandeling zijn, hebben er baat bij.

Het eten van dertig gram lijnzaad per dag verlaagt de bloeddruk, schrijven Canadese artsen. Lijnzaad realiseerde een bloeddrukdaling van 10 mm Hg (systolisch) en 7 mm Hg (diastolisch), een daling die nooit eerder gezien is in een nutritionele interventiestudie. De deelnemers leden aan een vaataandoening, met name perifere arteriële ziekte.

Trefwoorden

Voor diegenen die blaasinfecties op een natuurlijke manier willen vermijden, is mannose een waardevolle en natuurlijke optie. Twee gram D-mannose (poeder) per dag is even krachtig om een volgende blaasinfectie te vermijden als een antibioticum. Mannose leidt ook tot minder bijwerkingen.

In Kansas hebben wetenschappers overtuigende argumenten gevonden om intraveneuze vitamine C toe te passen op vrouwen met eierstokkanker. Ze zagen dat vitamine C de bijwerkingen van chemo onderdrukt. In het laboratorium vonden ze ook dat vitamine C hetzelfde type van kankercellen doodt.

Trefwoorden

Nitraat uit voeding is een van de weinige stoffen die het rustmetabolisme kunnen verlagen (resting metabolic rate, RMR). De RMR daalde met 4 % dankzij een hoeveelheid nitraat overeenkomend met 200 à 300 gram spinazie of 2 tot 3 bieten. De RMR is de verzameling van energie-uitgaven die het lichaam in rusttoestand doet (nuchter) en die nodig zijn om de vitale functies draaiend te houden. De RMR is de grootste energiekost, zelfs bij mensen die regelmatig aan sport doen.

Een studie uit de VS suggereert dat cholesterolverlagers een vals gevoel van veiligheid creëren. De gemiddelde statinegebruiker is namelijk meer calorieën gaan consumeren dan tien jaar geleden. Het treffende argument is daarbij dat statinegebruikers meer in gewicht zijn toegenomen dan niet-gebruikers.

Een hoge dosis vitamine D verlaagt insulineresistentie en vertraagt de toename van de HbA1c-waarde bij patiënten met diabetes type 2. Artsen zagen ook dat PTH en de excretie van albumine daalden. De FGF-23 steeg echter.

Trefwoorden

Gestresseerde mensen ondervinden meer schade van een ongezond dieet dan mensen met weinig of geen stress. Stress verhoogt buikomtrek, oxidatieve schade en insulineresistentie in het lichaam. Een ongezond dieet werd eenvoudigweg gedefinieerd door consumptie van vet- en suikerrijke voeding. De studie werd enkel bij vrouwen gedaan. De ‘hoge-stressgroep’ bestond uit vrouwen die de zorg moesten dragen voor een dementerende partner of ouder.

Trefwoorden

De ayurvedische geneeskunde kan patiënten met fibromyalgie even goed behandelen als de conventionele geneeskunde, zeggen artsen uit Berlijn. Hierbij pasten ze de ayurveda als een (volwaardig) integratief geneeskundig systeem toe. De conventionele benadering was in hoofdzaak gebaseerd op reumatologische medicatie. Beide benaderingen zijn evenwaardig, de artsen gaven zelfs het voordeel aan de ayurveda, maar dat verschil was niet statistisch significant.

Trefwoorden

Homeopathie ondersteunt het herstel van de longen bij patiënten met tuberculose (tbc), maar heeft weinig invloed op de tbc-bacterie zelf. Homeopathie was ook gunstig voor lichaamsgewicht, hemoglobine en erytrocytbezinkingssnelheid. Dat betekent dat de ziekte minder acuut haar stempel drukte. De symptomen lagen 33 % lager in de homeopathiegroep, maar dat beschouwden de onderzoekers niet als statistisch significant. De placebo-gecontroleerde studie werd in India gehouden op 120 patiënten met ernstige ziekteactiviteit en met tbc die multidrugresistent was.

Volgens een grootschalig onderzoek onderdrukt acupunctuur de symptomen van allergische rinitis. Meer dan 400 personen die allergische waren voor stuifmeel van gras en berk namen deel aan dit onderzoek dat in de Annals of internal medicine
verscheen. Als placebo werd een neppe acupunctuurbehandeling toegepast: onechte acupunten die oppervlakkig geprikt werden. Een behandeling behelsde 12 sessies.

Trefwoorden

Wanneer de winter haar intrede doet, worden de dagen korter en lijken wij futlozer te worden. Sommige wetenschappers geloven dat deze winterdip deels genetisch bepaald is.
Onze verre voorouders konden tijdens de winter beter hun energie sparen en zich gedeisd houden. Niet te veel naar voedsel zoeken, wel trachten te overleven op reserves.

Wat kan humor betekenen in de therapeutische praktijk? Humor omvat vele mentale aspecten: kenvermogens, emotie, gedrag en communicatie ... Goodenough definieert het als ‘een middel dat de ontdekking, uitdrukking en appreciatie van de absurditeit van levensepisodes stimuleert met het oog op fysieke, mentale, sociale en spirituele genezing en op een sterkere levensattitude’.

Trefwoorden

Onderzoekers uit Zuid-Korea, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de VS verzamelden alle studies die de effecten van acupunctuur met hersenscans hadden nagegaan. Hun analyse bracht patronen in hersengebieden aan het licht die aan- of uitgeschakeld werden door acupunctuur.

Trefwoorden

Canadese onderzoekers hebben kritiek op vele (landelijke) aanbevelingen over visconsumptie tijdens de zwangerschap. Die aanbevelingen houden wel rekening met kwikinname, maar niet met inname van POP's, persisterende organische polluenten. Als een vrouw besluit om geen vis meer te eten, dan zal de kwikconcentratie in het lichaam wel dalen, maar niet die van de POP's. Sommige POP's hebben ruim zeven jaar nodig om het lichaam te verlaten.