maart 2011

Europa telt 19 miljoen diabeten, dit is 4 % van de totale bevolking. Tegen 2030 zouden dat er 26 miljoen zijn. Preventie is dus zeer belangrijk. Een recente studie toonde aan dat een mediterraan dieet zorgt voor een groter gewichtsverlies, betere glycemische controle en een grotere verlaging van het coronair risico dan een vetarm dieet (zoals het gewoonlijk gepromoot wordt ter preventie van hart- en vaatziekten).

Het belang van antioxidantrijke voeding wordt steeds meer bevestigd in (reguliere) wetenschappelijke studies. Nieuwe onderzoeksresultaten, gepresenteerd op de Endocrine Society's 92nd Annual Meeting (San Diego) tonen aan dat antioxidanten insulineresistentie en het hormonaal profiel (adipokines) verbeteren, zelfs bij obesen met metabool syndroom.

Trefwoorden

Bijwerkingen van geneesmiddelen spelen een belangrijke rol voor de gezondheid van een patiënt. Zo veroorzaken ze 19 % van de spoedopnames in een ziekenhuis.
Tot die conclusie kwam dr. Roya Atiqi in het Albert Schweitzer ziekenhuis van Dordrecht, waar ze als arts-assistente promotie-onderzoek doet.