augustus 2014

Blootstelling aan bisfenol A (BPA) tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte maakt nakomelingen kwetsbaar voor voedselintoleranties. Dat besluiten Franse onderzoekers na testen met ratten. Ze dienden lage dosissen aan drachtige ratten en hun pups toe, hoeveelheden die door de EFSA zelfs veilig geacht worden. Deze ratten ontwikkelden geen tolerantie tegen een proteïne uit ei en werden er allergisch voor.

Olie van zwarte komijn (Nigella sativa) kan met succes ingezet worden tegen vitiligo. Een Iraanse studie op 50 patiënten toonde dat nigellaolie de witte huidvlekken beter doet krimpen dan visolie. De deelnemers moesten de witte vlekken gedurende zes maanden uitwendig behandelen met een van de oliën. De vitiligoscore daalde ook een weinig (maar gestaag) in de visoliegroep.

Ayurvedische artsen bewijzen dat hun kruiden de suikerspiegel bij diabetici goed onder controle houden. Een mix van vijf kruiden verlaagt na acht weken de nuchtere en post-maaltijd glucosespiegel, en de HbA1c-waarde. Alle patiënten hadden met weinig succes reguliere therapie gevolgd.

Een dagelijks supplement met 382 mg magnesium corrigeert vele metabole afwijkingen bij mannen en vrouwen met een normaal lichaamsgewicht, maar die wel het metabool syndroom en magnesiumtekort hebben. In de studie vergeleken artsen 24 personen die gedurende vier maanden magnesium namen met 23 personen die placebo kregen.

Een studie van de QE3 Parkinson Study Group kon geen verbetering van parkinsonsymptomen vaststellen met hoge dosis co-enzym Q10 (coQ10). Zeshonderd parkinsonpatiënten namen gedurende 16 maanden een placebo, een supplement met 1200 of met 2400 mg/d coQ10. Elke patiënt kreeg ook 1200 I.E. vitamine E. De coQ10-groep ondervond zelfs een licht neerwaartse trend van de ziektetoestand.

Trefwoorden