oktober 2013

Beweging kan zelfs ‘in kleine dosis’ de expressie van DNA veranderen.
Nieuwe research van de universiteit van Lund, Zweden, toonde in een kleine studie (23 mannen met licht overgewicht, gemiddeld 35 jaar oud) aan dat beweging (gemiddeld 1,8 sessies spinning en aerobics per week) na zes maand de methylering kon wijzigen van 7000 genen.

Trefwoorden

Chocolade is goed voor de hersenen. De boost
die het eten van chocolade geeft, werd altijd geweten aan de serotoninehypothese, waarbij dan de suiker verantwoordelijk zou zijn voor verhoging van de serotoninewaarden. Maar waarom zou chocolade dan meer effect hebben dan andere snoep? En donkere chocolade meer dan de suikerrijke bleke varianten?

Trefwoorden

Dat groene thee een anti-inflammatoir effect heeft en beschermt tegen obesitas en andere (cardiovasculaire) risicofactoren werd nog eens bevestigd in recente studies. Een dierstudie toonde aan dat groene thee dieet-geïnduceerd overgewicht en aangroei van vetcellen vermindert. Groene thee activeert de lipolytische pathway, en reduceert het niveau van pro-inflammatoire factoren en cytokines, o.a. TNFα. Dezelfde onderzoekers onderzochten het effect van een laagcalorisch dieet: dit verbeterde wel de lichaamscompositie, maar tastte ook de botintegriteit aan, terwijl groene thee deze juist blijkt te verbeteren, en dus beschermt tegen osteoporose.

Polyfenolrijke cacao en donkere chocolade claimen dezelfde effecten als groene thee.
Waar andere, suikerrijke chocolades absoluut slecht zijn voor de lijn en bloedvaten, blijkt de flavanolrijke cacao en donkere chocolade cardioprotectief. De polyfenolen verbeteren ook de endotheelfunctie, waardoor een verbetering van de conditie van de bloedvaten en bescherming tegen hypertensie.

Trefwoorden

Flavonoïden hebben een weldadig effect bij diabetes door hun brede invloed op diverse pathways. Een recente studie (Babu 2013) ontrafelt het hele web van effecten van diverse flavonoïden op de verschillende cellulaire en moleculaire mechanismen.

Trefwoorden

Een hoge consumptie van groenten en fruit is geassocieerd met een lager risico op een aantal chronisch-degeneratieve ziekten, o.a. hart- en vaatziekten. Bewezen is dat dit de bloeddruk kan verlagen en de microvasculaire functie verbeteren; andere parameters wachten nog op definitief bewijs via klinische studies.

Trefwoorden

Een recente in-vitrostudie toonde aan dat omega-3-vetzuren, vooral EPA, selectief de groei blokkeren van tumorcellen en apoptose induceren.
Normale cellen ondervinden zoals verwacht geen hinder. Het onderzoek werd uitgevoerd op een cellijn van squamous cell carcinoma (SCC), vooral verantwoordelijk voor kanker van huid en slijmvliezen. Mondkanker (oral SCC)
heeft de zesde hoogste incidentie wereldwijd, en is zeer moeilijk te behandelen (en zeer duur).

Trefwoorden

Alhoewel de ziekte van Alzheimer (AD) en Parkinson (PD) beschouwd worden als twee afzonderlijke ‘klinische entiteiten’, werd er gesuggereerd dat ze een gemeenschappelijke genetische basis zouden hebben. Recent werden tal van genen gelinkt aan beide ziekten, maar een helder verband ontbrak.

Trefwoorden

Al een aantal jaren wordt watchful waiting
aangeraden bij een flink deel van de prostaatkankers. Een recente studie wijst nu ook op het nut hiervan bij een deel van de borsttumoren.

Trefwoorden

De laatste decennia lag de nadruk van ‘kankerpreventie’ vooral bij vroege screening en diagnose. De bedoeling was de incidentie van gevorderde kanker en de mortaliteit te reduceren, maar tegenwoordig erkent zelfs JAMA op basis van statistieken en recente studies dat dit doel niet bereikt werd. Er blijkt zelfs een significante stijging te zijn van early-stage-tumoren, maar dan zonder een proportionele vermindering van de gevorderde stadia van kanker.

Trefwoorden

Zeewier wordt sedert mensenheugenis gebruikt als medicijn in de Chinese en Japanse geneeskunde, ook tegen kanker. Hoe terecht dit is blijkt uit een recente dierstudie.

Trefwoorden

Lavendelolie heeft angstwerende werking. Volgens één studie bij mensen met generalised anxiety disorder evenaart oraal Silexan zelfs het benzodiazepine lorazepam. Silexan is een gestandardiseerd, gepantenteerd extract bestaande uit ongeveer een derde linalool en een derde linalylacetaat. Inhalatie van de etherische olie van lavendel blijkt bij mensen eveneens rustgevend en angstwerend te werken. Maar welke moleculaire mechanismen zitten hierachter?

Trefwoorden

Mannen en vrouwen met chronische nekpijn hebben een jaar lang baat bij het beoefenen van enkele weken yoga. Vijftig patiënten, vooral vrouwen, lieten zich inschrijven voor een yogacursus (lyengar yoga) die negen weken duurde. Na een jaar had twee derde nog steeds minder last van nekpijn, ongeveer 40 % had de helft minder pijn. De beterschap was het grootste bij diegenen die yoga in meer of mindere mate thuis bleven beoefenen.

Trefwoorden

Volgens een Cochrane review
kan men niet zomaar zeggen dat moxibustion (moxa) waardeloos is om stuitligging te voorkomen, al staan de resultaten wel een beetje haaks op elkaar:

Een uitgebreide en degelijk gerefereerde Franse studie bestudeerde alle gegevens en hypothesen in verband met de opkomst van ontstekingen vlak na de maaltijd (postprandiale inflammatie), en de beïnvloeding ervan door verschillende maaltijdcomponenten, vooral eiwitten.

Een 16-jarige jongen had sinds zijn peuterjaren onbehandelbare epilepsie, getypeerd door clusters van nachtelijke aanvallen één à twee keer per week, en gemiddeld één keer per maand een aanval tijdens de dag. Uit eerdere hersenscans bleek heterotopia van de grijze hersenmassa aan weerszijden. De jongen kon zijn aanvallen drastisch verminderen dankzij de Andrews/Reiter-benadering.

Trefwoorden

Met het vallen van de bladeren verschijnen ook weer de scare tactics die de bevolking naar de griepvaccins moeten lokken. Na de catastrofale pandemieverklaring van vorig jaar (niet de varkensgriep was catastrofaal, wel de gevolgen van de pandemieverklaring door de WGO) worden thans waarschuwingen gelanceerd dat de vogelgriep deze winter wel eens brokken zou kunnen maken.