december 2021

We hebben er onlangs een thema-dossier in Voedingsgeneeskunde (2021/4) aan gewijd: vitamine C. Een recente review/meta-analyse voegt weer iets toe aan de kracht van deze antioxidant, dit keer bij kritisch zieke patiënten. Het effect is bescheiden maar betekenisvol en ligt vooral in vermindering van de opnameduur op de intensive care. En en passant wordt opnieuw het 'niersteenrisico' terzijde geschoven.

B-vitaminen hebben een gunstig effect op het cognitief functioneren en vertraging van hersenatrofie bij ouderen. Gebruik van aspirine beïnvloedt dit effect negatief, zo blijkt uit recent onderzoek. 

Het verband tussen de inname van verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten hangt wellicht af van het voedsel waarin het voorkomt. In deze studie werd geen verband gevonden tussen de totale vetzuurinname of subtypes van vetzuren, en de incidentie van hart- en vaatziekten.

De schommelingen in glucoseniveau zijn iets grilliger wanneer er om 16u gesport wordt, vergeleken met sporten om 7u in de ochtend. Dat was een van de bevindingen van een Japans onderzoek bij elf gezonde en jonge mannen aan wie gevraagd werd om op een bepaald tijdstip een uur lang te fietsen op een hometrainer. Een andere bevinding was dat 'maaltijdtolerantie' lager was na het sporten, zowel 's ochtends als 's namiddags.

Een klinische studie in een Amerikaans ziekenhuis laat zien dat patiënten hun kans op hart- en vaatziekten kunnen verkleinen met een 'low carb' dieet. Dat werd gevonden door een lage, gemiddelde en hoge inname te vergelijken. De onderzoekers concluderen dat een voedingspatroon met minder koolhydraten maar wél met meer verzadigd vet markers voor vaatgezondheid verbetert.

Uit een studie waar Terry Wahls zelf aan meewerkte, blijkt dat haar voedingsaanpak klinisch betekenisvolle vermindering in vermoeidheid met zich meebrengt bij patiënten met multiple sclerose (MS). Bij 87 patiënten werd het Wahlsdieet vergeleken met het Swankdieet. In grote lijnen scoorde Terry Wahls' aanpak even goed als het Swankdieet. De patiënten leden aan de relapsing-remitting variant van MS. 

Trefwoorden

Italiaanse wetenschappers hebben diabetes op numero 1 gezet van het lijstje belangrijkste risicofactoren voor een ongunstige COVID-19-verloop. Dat geldt voor mannen en vrouwen, enkel vanaf oudere leeftijd wordt het belang van diabetes zwakker. Opmerkelijk is dat chronische longobstructie (COPD) als minder sterke risicofactor uit de bus kwam. Volgens een andere studie is hyperglycemie die niet behandeld wordt, de achillespees.

Wetenschappers van Stanford University lieten zien hoe gefermenteerd voedsel, zoals yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi en kombucha, het darmmicrobiota-profiel kan veranderen en ontstekingsmarkers kan verminderen. Een vezelrijke voeding beïnvloedt de functies van het darmmicrobioom en moduleert de  immuunrespons.

Gezonde mannen en vrouwen die twee weken lang elke dag 400 mg αGPC namen, voelen zich meer gemotiveerd. Vooral 's nachts was er een beduidend verschil met de placebogroep. Op angstgevoelens was er geen invloed van het choline-supplement meetbaar.

Onderzoekers van de Johns Hopkins University hebben 'ketogene effecten' in de hersenen waargenomen bij 21 glioompatiënten. Na acht weken het gemodificeerd Atkins dieet gevolgd te hebben, nam de concentratie van het keton β-hydroxybutyraat in de hersentumor toe. HbcA1c, insuline en vetmassa waren gedaald, tumorgroei werd echter niet in aanmerking genomen.

Uit studies was al bekend dat sommige plantaardige voedingsmiddelen, zoals tomaten, samenhangen met een lager risico op prostaatkanker. Nu is een eveneens gunstige uitkomst vastgesteld van plantaardige voeding in het algemeen, althans bij agressieve vormen van dit type kanker. Bovendien worden de PSA-niveaus erdoor verlaagd.

Uit onderzoek dat gepubliceerd is in The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine, blijkt dat zwangeren met een lage vitamine-D-status een hoger risico hebben op ernstige COVID-19.

Kankerpatiënten die besmet raken met SARS-CoV-2 kunnen daar nadeel van ondervinden door minder goede behandelresultaten en/of een lagere overlevingskans. De Europese studiegroep OnCovid concludeert dat in een retrospectieve studie onder patiënten uit België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Trefwoorden

Tabletten met knoflookpoeder kunnen pijn bij vrouwen met endometriose sterk verminderen. Volgens een Iraanse studie verlagen ze na drie maanden de pijnscore van 6,5 naar 1,8 punten. Dit ging op voor rugpijn, bekkenpijn, pijn tijdens geslachtsgemeenschap en dysmenorroe. Patiënten die naar de placebogroep verwezen waren, ervoeren daarentegen een lichte toename in pijnklachten.

Volgens recent onderzoek is het hebben van een vitamine D-spiegel van ten minste 75 nmol/L geassocieerd met een significant lager risico op een hartinfarct en op sterfte door alle oorzaken. Dit geldt voor volwassenen zonder voorgeschiedenis van een hartinfarct.

Trefwoorden

Opnieuw is een studie verschenen die de veelbelovende mogelijkheden van kurkuma laat zien. Dit keer betrof het een dubbelblind en placebogecontroleerde RCT onder zestig patiënten met mondkanker die, na radicale chirurgie, chemoradiotherapie ondergingen. Een aantal klachten door deze therapie bleek opvallend af te nemen door gebruik van een speciale kurkuma-formule.

Een gezonde leefstijl, zoals niet roken en drinken, een lage body mass index en lichaamsbeweging, correleren met een verminderde incidentie van kanker, ook bij personen met een hoog genetisch risico. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door onderzoekers van de American Association for Cancer Research.

De resultaten van een nieuwe studie gepubliceerd in Cell doen vermoeden dat de verschillen in het darmmicrobioom die geassocieerd zijn met autisme, het gevolg zijn van kieskeurig eten. Kieskeurig eten is een veel voorkomend kenmerk van autisme. Het zou dus niet de oorzaak zijn van de autismesymptomen.