juli 2015

Experimenten met muizen tonen dat sojaolie ongezonder is dan fructose en kokosolie. Muizen die een vetrijk dieet verrijkt met sojaolie volgen, krijgen sneller overgewicht dan muizen die een vet- en fructoserijk dieet volgen. Het sojaoliedieet veroorzaakt veel sneller diabetes, insulineresistentie en leververvetting dan de andere diëten. Kokosolie heeft geen impact op diabetes, maar verhoogt wel insulineresistentie.

Isoflavonen uit rode klaver kunnen voorkomen dat de botmassa bij vrouwen afneemt na de menopauze. Een placebogecontroleerde studie vond dat de botmineraaldichtheid na 12 weken gedaald was bij 60 vrouwen die een placebo namen, maar niet bij vrouwen die rode klaver namen. Het extract bevatte 37,1 mg isoflavonen. Er was geen effect op bloeddruk of op ontstekingsniveau.

Pasgeboren ratten met lintwormen in hun darmstelsel, blijven gespaard van hersenontstekingen en geheugenproblemen wanneer ze een dosis bacterieel endotoxine krijgen. Een al even opmerkelijk fenomeen is dat pasgeboren ratten ook beschermd zijn wanneer de moeder drager was van een lintworm tijdens de dracht. Volgens wetenschappers van de Duke University geven hun experimenten nieuwe perspectieven om de ziekte van Alzheimer, autisme en depressie te voorkomen.

Eli Lilly probeert wanhopig een gefaald alzheimermiddel toch aan de man te brengen. Solanezumab, een antilichaam gericht tegen plaquevormende amyloïde eiwitten, bleek volgens twee trials geen effect te hebben. Eli Lilly, het bedrijf dat het middel ontwikkelde, analyseerde de resultaten opnieuw en komt nu tot de conclusie dat het middel de progressie van Alzheimer met een derde kan vertragen. Deze conclusie werd door vele dagbladen overgenomen.

Benzodiazepinen zijn niet effectief in de behandeling of preventie van posttraumatische stressstoornis, schrijven artsen van de Wright State University (Ohio). Ze richten zelfs schade aan, waardoor de risico's sowieso zwaarder doorwegen dan de baten die er eventueel nog zouden kunnen bestaan. Benzodiazepinen verhogen met name het risico op posttraumatische stressstoornis bij patiënten die recent een trauma hebben opgedaan!

Fenegriek verhoogt de seksuele beleving bij gezonde vrouwen, maar die een lagere seksuele functie hebben. Dat vonden Australische onderzoekers in een placebogecontroleerde studie met 80 vrouwen. Verlangen en opwinding namen significant toe. Van de hormonale markers namen oestradiol en vrij testosteron toe

Trefwoorden

Omega-3-vetzuren uit visolie mogen we meer en meer als ontstekingsremmers beschouwen. Een studie vond dat DHA en EPA (4 gram) het plasmaniveau van 18-HEPE, 17-HDHA en RvD1 verhoogt, drie markers voor laaggradige ontstekingen. Co-enzym Q10 (200 mg) had dat effect niet. Wetenschappers vonden dit bij nierpatiënten, maar hadden eerder bij gezonde personen gelijkaardige waarnemingen gedaan.

Trefwoorden

Het onderzoek rond resveratrol en quercetine krijgt een nieuw elan nu dat wetenschappers een manier gevonden hebben om desbetreffende concentraties in de cel op te krikken. Wetenschappers van de Oregon State University hebben 'copolymeren' ontwikkeld, die na injectie in de bloedsomloop voor veel hogere niveaus van quercetine en resveratrol zorgen dan via voeding mogelijk is. Hierdoor kunnen ze hun antitumorwerking beter uitspelen.

Fibromyalgie, door de arts nog steeds bijna onmogelijk te diagnosticeren, zou goed te behandelen zijn met hyperbare zuurstoftherapie. Onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv konden gebruik van pijnmedicatie drastisch reduceren en soms zelfs volledig elimineren bij 48 vrouwen met fibromyalgie.

Een Zweeds-Deense publicatie in The BMJ leert ons dat knieoperaties quasi zinloos zijn om kniepijn te behandelen. Hoewel de pijnvermindering statistisch significant bleek, is die zo klein (-2,4 op een schaal van 100) dat ze in het niet valt wanneer de vergelijking gedaan wordt met het effect van bewegingstherapie. De meerwaarde verdwijnt al volledig als de risico's in acht genomen worden.

Zelfs ruwe extracten van knoflook zijn krachtig genoeg om bacteriën te doden die (multi)resistent zijn tegen meerdere antibiotica. De onderzoekers hadden 166 bacteriestammen uit de urine van mannen en vrouwen met urineweginfecties geïsoleerd, waarvan 56 % sterke resistentie vertoonde tegen antibiotica. Ongeveer 82 % van de resistente stammen was wel gevoelig voor knoflook.

Trefwoorden

Diabetes mag dan in westerse landen al een 'welvaartsepidemie' zijn, inwoners van ontwikkelingslanden zullen nog harder getroffen worden. Dat voorspellen onderzoekers van de universiteit van Sydney en van Pune (India). Ontwikkelingslanden hebben een tijdperk van voedselgebrek achter de rug, waardoor mensen hieraan epigenetisch aangepast zijn. Een plotse toename van calorie-inname kan bij hen sneller obesitas veroorzaken dan verwacht.

Supplementen met chondroïtinesulfaat (verder: chondroïtine) kunnen van bedenkelijke kwaliteit zijn, dat schrijven Franse en Spaanse wetenschappers in het vakblad Molecules. Ze raden aan om enkel preparaten van farmaceutische kwaliteit aan de patiënt voor te schrijven. Chondroïtinesupplementen moeten bovendien gereguleerd en gestandaardiseerd worden.

Trefwoorden

Foliumzuur uit supplementen geeft aanleiding tot onverwerkt foliumzuur in het bloed, die nog omgezet moet worden naar actief folaat. Amerikaanse wetenschappers vonden dat extra vitamine B12 (10 µg cyaancobalamine) en 8 mg pyridoxine de concentratie aan onverwerkt foliumzuur in het bloed verlaagt. Vooral pyridoxine (vitamine B6) zou hiervoor verantwoordelijk zijn. Dit toont eens te meer aan dat suppletie van B-vitaminen steeds in combinatie moet gebeuren.

Wetenschappers hebben met dierexperimenten kunnen aantonen dat vitamine E de desastreuze effecten van een gendefect kan opheffen. Ze hadden in immuuncellen (T-cellen) het gen voor het enzym Gpx4 onklaar gemaakt. Dit enzym beschermt de cel tegen oxidatieve schade, specifiek in de membranen.

Rozijnen zijn een veel gezonder alternatief voor snoepgoed, ook al bevatten ze evenveel suiker. Het Metabolic and Atherosclerotic Research Center van Louisville had aan 51 patiënten met diabetes type 2 opgedragen om vlak voor elke maaltijd een doosje rozijnen te eten (90 kcal) of een andere snack (100 kcal). Omdat rozijnen een hoge glycemische index hebben, relativeert dit onderzoek enigszins het belang van de glycemische index.

Een vastenkuur aangevuld met een 'citroendetox' kan gewichtsverlies tijdens het diëten ondersteunen. Dat vonden Koreaanse artsen bij vrouwen met overgewicht in een studie die twee controlegroepen telde. Een controlegroep volgde geen dieet, een andere controlegroep volgde een vastenkuur zonder citroendetox. De citroendetox bood op enkele vlakken duidelijke meerwaarde.

Australische onderzoekers lieten patiënten met diabetes type 2 twee eieren per dag eten voor zes weken. Ze vonden geen ongewenste effecten op totaal cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceriden of glycemische controle. De HDL-cholesterol leek zelfs een beetje toe te nemen, maar die toename was niet beduidend.

Trefwoorden

De plastiekafvalvervuiling van onze planeet heeft een kritisch punt bereikt, vooral in de oceanen, waar het een grote bedreiging vormt voor alle mariene leven. Minder bekend en onderzocht is de bedreiging van microplastics, minder zichtbaar, maar minstens even gevaarlijk. 

Trefwoorden

Jaarlijks gebeuren er wereldwijd
één miljoen zelfdodingen, een stijging van 60 % over nog
geen halve eeuw. Daar zijn veel redenen voor aan te halen, maar
opvallend is dat de incidentie bij landbouwers zeer hoog ligt.
Ook daar kunnen de veranderde en moeilijke situaties voor een
deel verantwoordelijk gesteld worden. Maar toch blijkt er een
significante correlatie te zijn met het gebruik van
pesticiden.

Dat er veel fraude is in de wetenschappelijke literatuur is
bekend. Onder druk van de sponsoring door de farmaceutische
industrie neemt dit onoverzichtelijke afmetingen aan. De laatste
jaren wordt echter duidelijk dat ook andere vormen van fraude
schering en inslag zijn, deze uitgaande van de wetenschappers
zelf.

Trefwoorden

Pijncontrole is een grote uitdaging in de oncologie. In een
gerandomiseerde studie werden de mogelijkheden, veiligheid en
effectiviteit van acupunctuur onderzocht bij ‘oncontroleerbare
pijn’ bij kankerpatiënten.

Trefwoorden

Diermodellen bieden vaak interessante mogelijkheden voor
onderzoek, ook voor psychiatrische ziekten. Een specifiek
knock-out muismodel voor focale epilepsie vertoont veel
gelijkenis met autism spectrum disorder (ASD).
Onderzoekers screenden in vivo een reeks moleculen op potentieel
om antisociaal gedrag te verbeteren, en kwamen uit bij oxytocine.
Een hormoon dat ook bij de mens verantwoordelijk is voor bonding
en sociaal gedrag.

Trefwoorden

Muziek is toch een van de basisconcepten doorheen de
menselijke geschiedenis. ‘Muziek verzacht de zeden’, maar
hoe?

Trefwoorden

Er is groeiende interesse voor de invloed van de natuur op de
menselijke fysiologie, Japan is koploper in dit onderzoek. En al
is in de tuin werken – of genieten – voor veel mensen rustgevend,
uit de research blijkt dat dit toch niet voldoende is om
significante effecten te verkrijgen. Bomen zijn de weldoeners
voor onze gezondheid, die scheiden namelijk stoffen af,
fytoncides, die een diepgaande invloed hebben op de menselijke
fysiologie.

Veel farmaca hebben anticholinergische effecten, de meest gebruikte zijn tricyclische antidepressiva, oudere antihistaminica en muscarine (blaasrelaxatie). Het is bekend dat deze cognitieve problemen kunnen induceren, maar meestal wordt aangenomen dat deze reversiebel zijn na stoppen van de medicatie.

's Nachts regelmatig wakker worden eist zijn tol overdag: op den duur geraken we mentaal vermoeid en zijn we minder geconcentreerd. Door histidine te nemen, een aminozuur, kunnen mannen en vrouwen met zulke slaapproblemen hun concentratievermogen op peil houden. Ze hebben daardoor ook last van minder vermoeidheid.

De voedingsindustrie is duidelijk niet opgezet met het nieuwe voorstel van het Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap (FDA) om de hoeveelheid toegevoegde suikers apart op het etiket te plaatsen. Volgens een studie zou het voorstel verwarrend zijn voor de consument. Die zou namelijk kunnen denken dat er meer suiker in het product zit dan het geval is ...

Trefwoorden

Australische onderzoekers vonden in een pilootstudie dat 800 mg of 1600 mg SAMe depressie­symptomen gevoelig vermindert bij 35 % van patiënten met majeure depressie. De 36 patiënten van deze studie hadden zonder veel succes al SSRI's uitgeprobeerd. Vervolgens testten de onderzoekers magnesiumorotaat (1600 mg) uit op patiënten die geen respons hadden met SAMe. Zeven patiënten van deze groep ondervonden verbetering, en één patiënt niet.

Omega-3 en antioxidanten lijken alzheimerplaques op te ruimen bij mannen en vrouwen met milde cognitieve klachten, maar niet bij alzheimerpatiënten. Het supplement verhoogde ook resolvine D1 in witte bloedcellen, wat een teken is dat ontstekingen minder actief zijn. Hoewel deze studie slechts 21 patiënten telde, werden de resultaten in het vakblad The FASEB Journal gepubliceerd.

Een Britse studie meldt dat extract van olijfblad de vasculaire fitheid verhoogt en ontstekingen vermindert bij gezonde mannen en vrouwen. Slechts één vasculaire en één inflammatoire marker werd er gemeten. Wel konden de onderzoekers oleuropeïne en hydroxytyrosol (en afgeleiden) in de urine detecteren bij deelnemers die het extract namen.