november 2019

Punicalagin, een stof die voorkomt in de schil van de granaatappel, kan het behoud van een zo goed mogelijk geheugen ondersteunen. In een vergelijkend onderzoek onder mensen van middelbare leeftijd en ouder bleek punicalagin uit granaatappelsap bevorderlijk te zijn voor het visuospatieel geheugen.

Lang niet alle vrouwen nemen een foliumzuursupplement voor of tijdens de zwangerschap. Dat aantal blijkt nog groter onder migrantenvrouwen. Noorse onderzoekers concluderen dat in een omvangrijke studie die 17 jaar omvatte. Daartoe werden gegevens uit het geboorteregister en van het nationaal statistiekbureau gebruikt van meer dan 600.000 vrouwen.

Een stof afgeleid van glycyrrhizinezuur kan dienen in de behandeling van leverschade veroorzaakt door medicatiegebruik. Chinese onderzoekers testten intraveneuze toediening van de twee verschillende doses van de zoethoutstof  bij bijna 100 gevallen van leverschade door medicatie en vergeleken het effect met tiopronine. De zoethoutstof normaliseerde de serumwaarden voor leverenzym sneller dan tiopronine.

De Amerikaanse gezondheids- en landbouwdepartementen hebben een beperking gelegd op de wetenschappelijke kennis die in aanmerking komt voor het opstellen van gezondheidsrichtlijnen bedoeld voor 2020. De richtlijnen worden om de vijf jaar geüpdatet en nu, voor het eerst, worden de topics vooraf vastgelegd. "We gaan richtlijnen hebben die jaren achter zullen staan", stelt Marion Nestle, professor voedingswetenschappen van de New York University.

De combinatie van spirulina, boswellia-extract en curcumine doet schildklierknobbeltjes (nodules) krimpen bij patiënten die verder geen behandeling krijgen en die geen abnormale schildklierstatus hebben. Dat wijst Roemeens-Grieks dubbelblind onderzoek uit bij 34 patiënten. Noduleoppervlak kromp van 4,38 cm² naar 3,53 cm² (-0,61 cm²), in de controlegroep kromp die met 0,18 cm² na drie maanden behandeling.

Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben verstandelijke vermogens van vrouwen met dementie kunnen opkrikken met taurine. Ze gaven aan 15 vrouwen een supplement met 3 gram taurine en aan 16 vrouwen serveerden ze een thee of rijstpudding  gemaakt op basis van lotuszaden, waaraan dezelfde hoeveelheid taurine toegevoegd was. Taurine verhoogde significant de dementie-score gemeten met de MME-DS-schaal, maar enkel de taurine verwerkt in gerechten verhoogde significant de scores die het beoordelingsvermogen en ruimtelijk oriëntatie weergeven.

Trefwoorden

Volgens een Chinese meta-analyse kunnen danshenpreparaten de symptomen van angina pectoris beter onderdrukken dan nitraatmedicatie. Ook de objectievere vaststellingen met elektrocardiograms (ECG) suggereren dat nitraat beter werkt. Danshen geeft bovendien minder bijwerkingen. De meta-analyse omvatte 51 studies met een totaal van 4732 patiënten.

Trefwoorden

De diversiteit van het darmmicrobioom is positief gecorreleerd met de slaap effectiviteit en totale slaaptijd en negatief met het aantal waakmomenten na een slaapfase. Dit impliceert dat het darmmicrobioom wellicht betrokken is bij het ondersteunen van een betere slaapkwaliteit.

Vitamine D beïnvloedt het gedrag van melanoomcellen in het laboratorium. Wetenschappers ontdekten dat vitamine D een signaalroute in melanoomcellen beïnvloedt, die hun groei vertraagt en bij muizen de verspreiding naar de longen afremt. Hoewel het hier om prematuur onderzoek gaat, kan het wel een doorbraak betekenen in de behandeling van melanomen.

Trefwoorden

De ijzerlast daalt bij patiënten met bèta-thalassemie die een supplement met quercetine nemen. Dat hebben Iraanse wetenschappers waargenomen in een klinische studie. Tachtig patiënten namen 500 mg quercetine per dag, of placebo. Ook het CRP-niveau daalde dankzij het fytonutriënt.

Supplementen met betaïne verminderen significant het lichaamsvet­percentage en de totale vetmassa. Dat blijkt uit een meta-anayse uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Qingdao, China. Zes studies kwamen in aanmerking van de meta-analyse, die een totaal van bijna 200 deelnemers besloegen. In de studies werden doses gebruikt van 2 tot 9,9 gram per dag, terwijl we via de voeding 100-400 mg betaïne per dag binnenkrijgen.

Wensouders zouden al ruim voor de conceptie alcohol moeten mijden om hun nakomelingen te beschermen tegen een aangeboren hartafwijking (congenital heart disease, CHD). Dit is de voorzichtige conclusie uit een recente meta-analyse.

Trefwoorden

Resultaten van een recent gepubliceerde studie laten zien dat cannabis effectief is bij volwassenen met Gilles de la Tourette (GTS). Het kan een behandeloptie zijn voor patiënten die ontevreden zijn met de gangbare behandelstrategie.

De resultaten van de Nederlandse studie PERSUADE zijn minder optimistisch dan voorgaande studies over de doeltreffendheid van pepermuntolie tegen het prikkelbare-darmsyndroom. Het aantal patiënten in de pepermuntgroep met een 'globale repons' was na vier weken niet beduidend groter dan in de placebogroep. Scores voor buikpijn, ongemak en IBS-ernst daalden wel significant.

Elke wereldburger zou recht moeten hebben op gezonde en duurzaam geproduceerde voeding, jammer genoeg blijkt dat voor velen onbetaalbaar te zijn. Onderzoekers van de universiteit van Tufts (Boston) schatten dat 1,58 miljard mensen zich het EAT-Lancet-voedingspatroon niet kunnen veroorloven. Het voedingspatroon zou gemiddeld 2,84 dollar per dag kosten.

Een commerciële energiedrank met cafeïne, taurine en glucuronolacton als additieven verhoogt bloeddruk, hartritme en insulineniveau bij jonge, gezonde mannen en vrouwen. Dat hebben Duitse onderzoekers vastgesteld in een klinische studie met 38 vrijwilligers. Hoewel gezondheidsimpact voor de meeste jonge mannen en vrouwen miniem zal zijn, moeten bepaalde risicopatiënten wel opletten met energiedranken.

Een depressie bij ouderen komt vaak voor. Meer dan 20% van de ouderen heeft lichte tot ernstige klachten. In deze klinische studie is het effect van vitamine D-suppletie op de behandeling van depressie bij ouderen vanaf zestig jaar onderzocht.

Een kleine dosis psilocybine kan ervaring van transcendentie en focus op het zelf versterken, effecten die ook beoefenaars van meditatie beogen. Dat beweren Zwitserse artsen op basis van een studie met 40 doorwinterde beoefenaars van meditatie. Psilocybine is de hallucinogene stof uit kaalkopje, een groep van paddenstoelen waarvan enkele soorten als paddo's verkocht worden. Meditatie zou zelfs de eventueel angstwekkende respons van psilocybine tegengaan. Zelfs na vier maanden konden de effecten van een eenmalige dosis nog gemeten worden.

In een Amerikaans onderzoek is in kaart gebracht welke risico’s er zijn bij het gelijktijdig gebruik van reguliere medicatie en voedingssupplementen. De auteurs hebben dit toegespitst op drie soorten medicijnen en vijf verschillende voedingsstoffen. Bedoeling van de studie was om de prevalentie vast te stellen van potentieel ernstige interacties tussen beide en te bepalen wie daarop het meeste risico loopt.

Diabetespatiënten met beginnende nierproblemen kunnen hun urine-albumine verlagen met resveratrol. Iraanse onderzoekers stelden dit vast bij zestig patiënten met diabetes type 2 die gedurende drie maanden placebo of een capsule met 500 mg resveratrol namen. Resveratrol had ook effect op de antioxidanthuishouding en het glucosemetabolisme.

Patiënten met dementie die daardoor symptomen van agitatie en agressie vertonen, hebben meer aan massage en recreatietherapie dan aan antipsychotica. Dat concluderen Canadese wetenschappers nadat ze 163 klinische studies op dit terrein hadden geanalyseerd. De resultaten van hun analyse werden gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine.

Omega-3-supplementen kunnen het ontstaan van neuropathie veroorzaakt door chemotherapie verhinderen, maar over het effect van omega-3 op andere vormen neuropathie bestaan er geen goede bewijzen. Dat besluiten Australische wetenschappers op basis van een overzichtsstudie over omega-3-suppletie bij neuropathie. Omega-3 helpt dus een frequente bijwerking van paclitaxel- en oxaliplatine-therapie te voorkomen.

Een voeding met een hoog gehalte aan transvetzuren verhoogt de kans op het ontwikkelen van dementie. Dat concluderen Japanse onderzoekers nadat ze tien jaar lang ruim 1600 mensen gevolgd hadden.

Trefwoorden

Een recente klinische studie uitgevoerd in China heeft aan het licht gebracht dat gewone yoghurt de insulineresistentie bij obese vrouwen met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en metabool syndroom (MetS) kan helpen verbeteren door beïnvloeding van de darmmicrobiota en diverse metabole- en stressparameters.

Het eiwit collageen is een veelgebruikt middel voor een jonge huid en dat blijkt niet voor niets: de werkzaamheid ervan kan worden aangetoond. Duitse wetenschappers deden onderzoek onder vrouwen die een supplement gebruikten met collageen, in combinatie met andere voedingsstoffen. Hun huidconditie verbeterde ten opzichte van die van vrouwen die een niet-werkzaam middel kregen.

T-killercellen hebben creatine nodig, willen ze tumorcellen de baas zijn. Dat zijn wetenschappers uit Californië achtergekomen via experimenten met muizen. Creatine is voor T-killercellen een extra brandstof die het verschil kan maken als het gaat om het in bedwang houden van een snelgroeiende tumor.