juli 2019

Patiënten met hemorroïden (aambeien) hebben minder last van hun symptomen wanneer ze een supplement met liponzuur nemen. Onderzoekers uit Bosnië-Herzegovina en Kroatië hebben vastgesteld dat liponzuur anale pijn en bloeding met 45% vermindert. Het aantal patiënten met verhoogde CRP-niveaus daalde van 89% naar 11% en ook het aantal witte bloedcellen daalde significant.

Trefwoorden

Patiënten die met acute hartfalen opgenomen worden in het ziekenhuis hebben weinig baat bij een supplement met thiamine (vitamine B1). Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek die 130 patiënten 100 mg thiamine of placebo liet nemen. Thiamine had geen effect op kortademigheid, duur van ziekenhuisverblijf en een aantal biomarkers.

Trefwoorden

Volgens een recente studie houden lage vitamine K-spiegels verband met een verhoogd risico op mobiliteitsbeperking en invaliditeit bij oudere volwassenen.

In deze Australische studie, gepubliceerd in Nature Communications, vonden onderzoekers dat gereduceerde acetaatspiegels bij zwangeren een rol spelen bij de ontwikkeling van pre-eclampsie. Acetaat is een korteketenvetzuur dat in de darm wordt geproduceerd na het consumeren van voedingsvezels. Pre-eclampsie is van invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem van het ongeboren kind en er is enig bewijs voor een hogere kans op allergie en auto-immuunziekten in het latere leven. Hoe dit werkt was tot nu toe onbekend. De onderzoekers toonden in deze studie aan dat pre-eclampsie de ontwikkeling van de thymus bij het ongeboren kind afremde. 

Een kruidenmengsel met zes kruiden vermindert hoestaanvallen bij kinderen met astma die een verkoudheid hebben opgedaan. Iraanse artsen hebben dit aangetoond bij 46 kinderen van 7 tot 12 jaar. De kinderen werden hierdoor 's nachts minder vaak wakker. Het mengsel bestond uit Matricaria chamomilla (kamille), Althaea officinalis (heemst), Malva sylvestris (kaasjeskruid), Hyssopus officinalis (hysop), Adiantum capillus-veneris (echt venushaar), Glycyrrhiza glabra (zoethout) en Ziziphus jujube (Chinese jujube).

Galacto-oligosacchariden, een bifidobacteriumstam of de combinatie maken de darm bestendiger tegen een 'aspirine-shock', maar de combinatie werkt niet beter. Dat toont onderzoek van het Rush University Medical Center. Een effect op endotoxine in serum konden de onderzoekers niet vaststellen, maar ze vonden wel interessante veranderingen in de samenstelling van de darmmicrobiota.

Voeding bepaalt voor een belangrijk deel de mate van variatie in het darmmicrobioom. Echter meer gedetailleerde kennis over de impact van voeding op de samenstelling van het darmmicrobioom was tot nu toe niet nader onderzocht. 

Consumenten die vooral biologische voedingsproducten koopt, leven duurzamer. Franse onderzoekers hebben dit kunnen afleiden uit gegevens van de NutriNet-Santé-studie. De belangrijkste reden is de lagere consumptie van vlees van de gemiddelde 'biologische consument'. De biologische consument eet ook voedzamer en is vanzelfsprekend minder blootgesteld aan pesticiden.

Meerdere antioxidante stoffen spelen een rol bij de bloeddrukverlagende werking van tomaten. Meestal wordt alleen aandacht besteed aan lycopeen, maar onderzoek laat zien dat een gepatenteerd tomatenextract een meerwaarde heeft boven alleen deze carotenoïde. Het gehalte aan lycopeen moet bovendien hoger zijn dan wat een normale consumptie van tomaten levert.

Nanopartikels van titaniumdioxide verstoren het evenwicht dat er tussen darm en microbiota bestaat. Australische wetenschappers hebben bij muizen diverse effecten waargenomen van verschillende dosissen titaniumoxide die blootstelling bij mensen simuleert. Titanium(di)oxide is een voedingsadditief dat in 900 voedingsmiddelen aanwezig is (o.a. in kauwgom en mayonaise) en dus een mogelijk gevaar is voor de consument.

Volgens een recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology, heeft een eetpatroon dat rijk is aan groenten en fruit, een matige hoeveelheid noten, vis en alcohol bevat en laag is in vlees en volvette zuivel een positieve bijdrage aan cognitieve vaardigheden op middelbare leeftijd. Voorwaarde is wel dat hiermee gestart wordt in de vroege volwassenheid.