oktober 2015

Het was een lange strijd, maar het Australische Hooggerechtshof heeft unaniem beslist dat een gemuteerd gen (BRCA1, gerelateerd aan borst- en ovariumkanker) niet gepatenteerd kan worden, of recht geven op controle en gebruik voor farmaceutische doeleinden.

Trefwoorden

Een grote observatiestudie op meer dan 108.000 vrouwen met borstkanker kwam tot de conclusie dat watchful waiting vaak ook de beste optie kan zijn bij een deel van de borstkankergevallen (ductale carcinoma in situ, kankercellen in de melkduct, maar niet gemetastaseerd). Net als voor prostaatkanker, waar dit al jaren geleden aanvaard is als optie.

Eenvoudige dieetmatregelen kunnen een groot regulerend effect hebben op onze bloedwaarden en risicoparameters. Zo toonde deze studie aan dat het vervangen van granen in de voeding door vlaszaad de lipidenwaarden in het bloed verder verlaagt, ook al nemen patiënten cholesterolverlagers.

Trefwoorden

Magnesium is belangrijk voor honderden functies, maar vooral als cofactor bij de vorming van ATP.

Sommige eetpatronen worden in verband gebracht met een verlaagd risico op depressie. Zo is uit epidemiologisch onderzoek gebleken dat regelmatige consumptie van vis leidt tot een hogere inname van omega-3-vetzuren zoals EPA en DHA, die op hun beurt bijdragen in de strijd tegen gevoelens van depressiviteit. Uit een Spaanse cohortstudie is gebleken dat naleving van o.a. een Mediterraans en pro-vegetarisch dieet leidt tot een verlaagd risico op depressie.

Kinderen lijken steeds vaker last te hebben van voedselallergieën. In Canada heeft gemiddeld 8 % van de huishoudens minstens één gezinslid met een voedselallergie. Volgens Canadese artsen kunnen ouders wel degelijk maatregelen treffen om dit te voorkomen. Ze adviseren jonge ouders om hun baby's al op een leeftijd van vier tot zes maanden kennis te laten maken met potentieel allergeen voedsel.

Trefwoorden

Het mediterraan voedingspatroon lijkt bepaalde groepen van gunstige bacteriën in de darm aan te moedigen. Een samenwerking tussen Italiaanse en Ierse universiteiten vond dat hoe nauwer mannen en vrouwen het mediterraan dieet volgen, hoe meer korteketenvetzuren in de stoelgang aangetroffen worden. Het voedingspatroon minder volgzaam naleven, zorgt daarentegen voor een toename van TMAO in de urine.

Kinderen met zwaarlijvigheid zien hun bloeddruk en cholesterolniveau verbeteren na amper 10 dagen, eenvoudigweg door geen suiker meer te eten. Dat toont onderzoek uit de VS aan die door de National Institutes of Health, een Amerikaanse overheidsinstelling, gefinancierd werd. Op lichaamsgewicht was geen effect merkbaar. De onderzoekers leiden uit het onderzoek af dat suiker rechtstreeks verantwoordelijk is voor de metabole afwijkingen, en dat deze niet via overgewicht of vetweefsel veroorzaakt worden.

Honing bestrijdt de symptomen van rosacea beter dan een crème met cetomacrogol, dat vond een studie uit Nieuw-Zeeland. In de honinggroep ondervond 34 % van de deelnemers verbetering van de symptomen (daling van IGA-RSS met twee punten). In de controlegroep was dat 17 %. Cetomacrogol is een neutrale, niet-ionische vochtinbrenger, die meestal als drager van een actieve stof gebruikt wordt.

Trefwoorden

Diabetes mellitus verhoogt significant het risico op hart- en vaatziekten en hartfalen, en dit zou de belangrijkste oorzaak zijn van de verhoogde morbiditeit en mortaliteit bij diabetes. Onafhankelijk van andere risicofactoren is diabetes vooral geassocieerd met 'cardiomyopathie', een aantasting van de contractiele functie van het hart door woekering van bindweefsel (fibrose) in het spierweefsel. Deze afwijking zou al vroeg optreden, niet alleen bij diabetes type 2, maar ook type 1.

Duitse onderzoekers hebben in een weldoordachte studie het pijnverzachtend effect van craniosacrale therapie kunnen bevestigen. De onderzoekers werkten met een controlegroep die een manuele nepbehandeling kreeg, zodat het placebo-effect - dat sterk tot uitdrukking komt bij behandeling met aanraking - er beter uit gefilterd kon worden. Ook de resultaten mogen er wezen.

Trefwoorden

Handelsverdragen zoals TTIP, TISA en CETA vormen een bedreiging voor de gezondheidszorg. Dat schrijft Julie Steendam in het Belgische mondiaal magazine "MO*". Steendam zelf is beleidsmedewerkster bij 'Geneeskunde voor de Derde Wereld' (G3W), een ngo die zich inzet voor een betere gezondheidszorg in de derde wereld. Haar stelling is dat winstlogica niet te verenigen valt met het idee achter publieke dienstverlening.

Trefwoorden

Wetenschappers van vier verschillende onderzoeksinstituten hebben een nutraceutische combinatie bij mannen en vrouwen uitgetest met milde cognitieve afname (mild cognitive impairment of MCI). Het supplement verbeterde de dementiescore (Dementia Rating Scale) al na drie maanden, terwijl het placebo na zes maanden geen effect had. Na zes maanden kregen ook de deelnemers uit de placebogroep het supplement. Die ondervonden tijdens follow-up van zes maanden ook een significant verbetering van cognitieve vermogens.

Een studie onder de titel Cannabis for the Management of Pain: Assessment of Safety Study (COMPASS) heeft onderzoek verricht naar de veiligheid van medicinaal cannabisgebruik. Hier bleek dat dagelijks gebruik van medicinale cannabis gedurende één jaar geen ernstige bijwerkingen geeft bij patiënten met chronische pijnklachten, in vergelijking met een groep patiënten die geen cannabis gebruikten. Bovendien bleek dat cannabis niet alleen de pijnklachten verlicht, maar ook stress in verband met pijn vermindert en dat daarmee ook de stemming en kwaliteit van leven verbetert.

Trefwoorden

Uit een grootschalig wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een vitamine D-tekort de kans op zwangerschapsdiabetes vergroot. De prevalentie van zwangerschapsdiabetes - een vorm van diabetes mellitus die ontstaat tijdens de zwangerschap, met gevolgen voor moeder en kind – neemt wereldwijd toe. Een mogelijk gevolg voor het kind is een te hoog geboortegewicht, wat de bevalling kan bemoeilijken. Daarnaast hebben moeder en kind een grotere kans om op latere leeftijd vetzucht en diabetes te ontwikkelen. Risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes zijn hoge leeftijd, obesitas of overgewicht van de moeder, genetische predispositie en reeds bestaande diabetes mellitus.

Een studie van het Universitair Medisch Centrum van Leiden onderzocht in een systematic review van de wetenschappelijke literatuur de invloed en mogelijkheden van het paleolithisch dieet, ‘oervoeding’, op gebied van metabool syndroom, hypertensie en diabetes. Het uitgangspunt is dat de mens sinds tienduizenden jaren goed gedijde op dit voedingspatroon, en dat dit zeker gezonder moet zijn dan de huidige Westerse voeding.

Flavonoïden – lees: groenten, fruit en andere plantaardige producten zoals groene thee en cacao – spelen een grote rol in de preventie van chronische ziekten.

Trefwoorden

Dat omega-3-vetzuren heel belangrijk zijn voor de gezondheid, en deugddoend zijn bij tal van ziektebeelden, staat buiten kijf. Dat ze ook een grote invloed uitoefenen op de hersenen (membraansamenstelling en -vloeibaarheid) en hersenfunctie (signaaltransmissie, synthese en werking van neurotransmitters, enzymen …) is ook geen nieuws. Het is dan ook logisch dat suppletie van de omega-3-vetzuren EPA en DHA positieve effecten heeft bij hersenproblemen, zoals depressie en dergelijke. Maar tot nu toe was dit enkel aangetoond bij volwassenen, naast ontwikkelingsstoornissen bij kinderen (autisme …).

Trefwoorden

Kinderen met epilepsie reageren erg goed op een 'visoliekuur', dat stelde een studie uit Egypte vast. Na drie maanden suppletie had 57 % van de kinderen die omega-3 namen, geen enkele aanval meer gehad. Het verschil met de controlegroep was duidelijk: daarvan was slechts 3 % aanvalvrij tijdens de derde maand van de studieperiode. Visolie had geen effect op ernst van epileptische aanvallen.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de samenstelling en de diversiteit van de darmflora van patiënten met anorexia nervosa nogal verschilt met die van gezonde mensen. Gezonde mensen hebben een rijkere en meer diverse darmflora, zowel vóór als na klinische bijvoeding, vergeleken met patiënten met anorexie die een verstoorde darmflora oftewel een bacteriële dysbiose blijken te hebben.

Trefwoorden

Onderzoek uit Australië toont aan dat er ongeveer duizend moleculaire reacties plaatsvinden als reactie op lichaamsbeweging. Dit klinkt op zich weinig spraakmakend, maar deze bevinding biedt een belangrijk aangrijpingspunt voor de ontwikkeling van geneesmiddelen die de effecten van lichaamsbeweging nabootsen.

Trefwoorden

Het farmabedrijf Eli Lilly and Co heeft een 12.000 deelnemers tellende studie rond de cholesterolverlager evacetrapib gestaakt, omdat die de hooggespannen verwachtingen niet kan inlossen. Volgens een recente studie staat evacetrapib garant voor een LDL-cholesterolreductie van 30 %, maar dit blijkt zich niet te laten vertalen naar een efficiëntere preventie van cardiovasculaire aandoeningen.

Op het laatste congres van de American Heart Association's EPI/Lifestyle 2015 Scientific Sessions in Baltimore werden de resultaten van een interessante review gepresenteerd.