augustus 2016

Het eten van groente en fruit kan ervoor zorgen dat mensen zich gelukkiger voelen. Iedere extra portie groente of fruit, tot acht porties per dag, zorgt voor een toename van het geluksgevoel. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Warwick, Engeland en Queensland (Australië) in een publicatie in The American Journal of Public Health. De studie is één van de eerste studies die het psychologisch welzijn probeert te verkennen en verder gaat dan de traditionele bevinding dat groente en fruit het langetermijnrisico op kanker en hartaanvallen kan verminderen.

Blootstelling aan bisfenol A (BPA) draagt bij aan de ontwikkeling van obesitas bij kinderen, volgens onderzoekers van de Mailman School of Public Health in een publicatie in het tijdschrift Environmental Health Perspectives. Zij wisten een verband aan te tonen tussen de hoeveelheid BPA in de urine van zwangere vrouwen en de hoeveelheid lichaamsvet bij hun kinderen.

Patiënten met IBS (irritable bowel syndrome) reageren vaak op voeding rijk aan FODMAPs (fermenteerbare oligo- di- and mono-saccharides and polyols). FODMAPs zijn specifieke koolhydraten die slecht of helemaal niet afgebroken worden in de dunne darm. Finse onderzoekers van de universiteit van Helsinki wilden beoordelen of patiënten met IBS roggebrood laag in FODMAPs beter kunnen verdragen dan gewoon roggebrood. De resultaten publiceerden zij in het tijdschrift Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Etherische oliën van planten zoals citroenmirte (Backhousia citriodora), bergbonenkruid (Satureja montana), kaneelschors (Cinnamomum zeylanicum) en Melisse (Melissa officinalis) remmen de groei van de MRSA-bacterie significant. Citroengras (sereh) remt de groei zelfs volledig, volgens een review door onderzoekers van de universiteit van Tunis El Manar in Tunesië. Ook AMPs (antimicrobial peptides) bleken solo en in combinatie met deze plantoliën zeer effectief in de bestrijding van MRSA.

De combinatie van kamille en lijnzaad werkt beter dan conventionele speekselvervangers om de klachten van droge mond te verlichten. Volgens een trial uit Chili hebben kamille en lijnzaad effect op vier van de vijf symptomen van droge mond, terwijl de conventionele behandeling slechts twee van de vijf symptomen beïnvloeden. Kamille en lijnzaad zorgen voor een dikker speekselgevoel en vergemakkelijken het slikken.

Trefwoorden

Inositol en omega-3-vetzuren kunnen kinderen van 5 tot 10 jaar met een bipolaire stoornis helpen. De alleenstaande behandeling – dus niet als aanvulling van een medicamenteuze behandeling – verlaagde in een studie symptomen van manie, depressie, angst en weerbarstigheid. Opvallend is dat de combinatie van omega-3 en inositol consistent beter werkte dan omega-3 of inositol afzonderlijk. De doseringen gebruikt in de studie waren 2000 mg inositol, 325 mg EPA en 225 mg DHA.

Bloedvaten trekken sterker samen wanneer het bloedsuikerniveau hoog is. Glucose zou daarom effect hebben op hoeveel bloed door de organen wordt gepompt. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Leicester in een publicatie in het British Journal of Pharmacology. Bij een hartinfarct raakt een kransslagader, die de hartspier via het bloed van nutriënten en zuurstof voorziet, verstopt. Dat kan in combinatie met een hoog bloedsuiker leiden tot grotere complicaties.

Honderdentien Nobelprijslaureaten hebben een open brief ondertekend waarin ze de tegenstanders van GGO's - met Greenpeace voorop - oproepen om hun anti-GGO-campagne te staken.1 Centraal in dit debat staat Golden Rice, een genetisch gemanipuleerde rijstvariëteit die rijk is aan vitamine A en die het potentieel heeft om sterfte en ziekte veroorzaakt door vitamine A-gebrek te elimineren. 'Een totaal van één tot twee miljoen vermijdbare overlijdens gebeurt jaarlijks als gevolg van vitamine A-gebrek. Hoeveel arme mensen in de wereld moeten nog sterven vooraleer we dit als een "misdaad tegen de menselijkheid" moeten beschouwen?'