mei 2019

Patiënten met fibromyalgie hebben een hoger HbA1c-niveau dan gezonde volwassenen wanneer rekening gehouden wordt met leeftijd. Voor Texaanse onderzoekers is dat een teken dat insulineresistentie een belangrijke oorzaak is van de aandoening. Hun stelling zagen ze ook bevestigd in de waarneming dat pijnklachten serieus gedaald waren bij patiënten die metformine namen. De onderzoekers zijn zelf verrast dat dit uitgesproken verband met insulineresistentie nog niet eerder vastgesteld is.

Trefwoorden

Een nieuwe meta-analyse bevestigt de resultaten van drie vorige meta-analyses: koffie verlaagt het risico op overlijden (alle oorzaken). Wie drie kopjes per dag drinkt heeft 13% minder risico om te komen overlijden binnen een bepaald tijdsbestek. Deze meta-analyse vond bovendien dat het verband ook voor cafeïnevrije koffie opgaat.

Een gepersonaliseerde voedingsinterventie gebaseerd op het mediterrane voedingspatroon kan de verstandelijke vermogens verhogen van gezonde 65-plussers, op voorwaarde dat ze zich goed houden aan het voedingspatroon. Dat bewijst een internationale studie waar ook de universiteit van Wageningen een bijdrage aan leverde. De studie bekend onder de naam NU-AGE benadrukt daarmee het belang van 'dieetgetrouwheid'.

Het is mogelijk om de DHA-inname te halveren zonder dat de lichaamsvoorraad aan DHA daardoor uitgeput geraakt. Dat is de hoop van Canadese wetenschappers die hun methode bij ratten hebben uitgetest. Eerst gaven ze ratten gedurende twee weken ALA, vervolgens twee weken ALA+DHA. Dat regime voorziet na twaalf weken het lichaam van evenveel DHA als een regime van doorlopend ALA+DHA. Voor de wereldbevoorrading van DHA zou dat belangrijk nieuws betekenen.

Trefwoorden

Voldoende inname van calcium is belangrijk ter preventie van hoge bloeddruk, maar is alleen effectief als ook de vitamine D-status op orde is. Dat concluderen wetenschappers in Japan uit het onderzoek dat zij tussen 2014 en 2016 uitvoerden onder inwoners van de plaats Shika, in de landelijke prefectuur Ishikawa. Zij wilden meer weten van de ‘driehoeksverhouding’ tussen calcium, vitamine D en hypertensie.

Dat de darmen in contact staan met de hersenen is inmiddels een gegeven. Het in deze studie onderzochte probioticum had in recente dierstudies een gunstig effect op depressief gedrag en op factoren die betrokken zijn bij de regulatie van de HPA-as.1,2  Uit dit onderzoek blijkt dat hetzelfde probioticum gunstige cognitieve effecten heeft bij mensen die onder stress staan.

Pinitol vermindert de hoeveelheid vet die in de lever opgestapeld ligt bij patiënten met niet-alcoholische leververvetting. Dat hebben Zuid-Koreaanse wetenschappers waargenomen in een klinische studie met 90 patiënten. Ze vonden ook daling van leverenzym in het bloed, oxidatieve stress en triglyceride-niveau. Bovendien analyseerden ze het metaboloom van deze patiënten om zo het werkingsmechanisme van pinitol trachten te achterhalen.

Adolescenten gezonder laten eten is geen onmogelijke opgave. De truc is om beroep te doen op hun rebels karakter. De jeugd wordt overspoeld door reclame voor junkfood. Maak hen attent op de perverse effecten ervan en dan gaan ze sneller nee zeggen tegen junkvoeding. Onderzoekers van de universiteit van Texas slaagden erin om op die manier jongens 31% minder ongezonde frisdranken en snacks te doen bestellen.

Door een voldoende hoge inname van de vitaminen retinol (A), riboflavine (B2) en niacine (B3) kan leeftijdsgebonden gehoorverlies mogelijk beperkt worden, zo blijkt uit Koreaans onderzoek. Deze ouderdomshardhorendheid is tot op heden onomkeerbaar. Daarom zijn vooral preventieve maatregelen van belang, zoals inname van de juiste voedingsstoffen.

Een combinatie van aerobe en krachttraining is voor mensen met hiv een effectieve manier om een te hoog niveau van homocysteïne in het bloed te verlagen. Een gerandomiseerd, klinisch onderzoek door Braziliaanse wetenschappers geeft daarom een handvat om bij hen indirect het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Onlangs publiceerde The Lancet de resultaten van de EFFORT-studie. In deze studie werd gekeken naar het effect van gepersonaliseerde voeding bij ondervoede patiënten in het ziekenhuis. De resultaten onderbouwen het nut van gepersonaliseerde voeding voor mensen die bij opname ondervoed zijn.

Als een kind te vroeg geboren wordt, is dat een sterke risicofactor om later een chronische nierziekte te ontwikkelen. De kans daarop wordt nog groter als sprake is van extreme vroeggeboorte. Dat valt af te leiden uit een ruim veertig jaar omspannende cohortstudie in Zweden onder meer dan vier miljoen levendgeborenen, meerlingen uitgezonderd.

Trefwoorden

Orthorexia nervosa, gekarakteriseerd door een pathologische obsessie met gezonde voeding, lijkt een plaats te verkrijgen in de lijst van mentale stoornissen die door zorgprofessionals wordt gehanteerd. Aan de hand van vragenlijsten is in kaart gebracht hoe zij denken over de diagnose en classificatie van orthorexia nervosa als ziektebeeld.

Trefwoorden

Armoede laat haar sporen achter in de genen. Of juister geformuleerd: socio-economische status is gelinkt met niveaus van DNA-methylatie. DNA-methylatie is een epigenetische fijnregeling van gen-activiteit, genen die zich op sterk gemethyleerd DNA bevinden zijn doorgaans minder actief. Onderzoekers van de Northwestern University vonden dat armoede bijna 10% van de genen op die manier 'brandmerkt'.

Propionzuur ontwricht op verschillende punten het glucosemetabolisme. Onderzoekers van verschillende Amerikaanse en Israëlische onderzoeksinstellingen hebben onrustwekkende effecten gevonden bij muizen maar ook in een gecontroleerde humane studie waarin deelnemers een normale dosis propionzuur binnenkregen. Propionzuur is een korteketenvetzuur die als schimmelwerend additief aan verwerkte voedingsmiddelen zit, maar dat ook een product is van de darmmicrobiota.

Vermoeidheid die onvermijdelijk optreedt bij trainingsinspanningen kan afnemen door suppletie met een combinatie van aminozuren. Japans onderzoek laat zien dat de mix van arginine, valine en serine de subjectief ervaren vermoeidheid doet afnemen. Dat kon worden bevestigd door bloedonderzoek.

Patiënten met Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) kunnen het aantal longaanvallen bijna halveren door hun vitamine D-tekort op te heffen. Dat wisten onderzoekers vast te stellen bij enkele honderden patiënten uit België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Die vermindering zet echter niet verder door als er geen tekort meer is.

Trefwoorden

Hogere bloedconcentraties van verzadigde zeer-lange-ketenvetzuren gaan gepaard met een lager diabetesrisico. Dat blijkt uit een meta-analyse van 12 prospectieve bevolkingsstudies, die gegevens van 50.000 personen verwerkte. De relatie houdt stand ongeacht etnische afkomst, leefstijl of vetzucht. De zeer lange vetzuren zijn betrekkelijk weinig onderzocht en slechts een handvol voedingsmiddelen bevatten ze.

Trefwoorden

Het is raadzaam om de dagdosis foliumzuur voor zwangere vrouwen op 400 µg te houden, schrijven Canadese onderzoekers. In Canada en de VS nemen zwangere vrouwen vaak meer dan 800 µg per dag en die dosis is mogelijk te hoog. Uit bloedanalyse bij zwangere vrouwen die 1000 µg namen bleek dat onverwerkt foliumzuur in het bloed toeneemt vanaf het moment dat de voorraad van actief folaat op peil is.

Periodiek vasten lijkt inflammatie te verminderen en een ontstoken darm te herstellen, zo blijkt uit een recente studie. Een van de onderzoekers die aan deze studie meewerkten is Valter Longo, een Italiaans-Amerikaanse verouderingsspecialist en tevens directeur van het USC Longevity Institute. Longo spreekt over fasting mimicking. Je eet namelijk wel, maar de stofwisseling bootst het effect na dat je met niet-eten bereikt.

Lang leven is een wens van velen, en het liefst willen we ook nog van ziekte vrijwaard blijven. Healthy ageing geeft een aparte dimensie aan veroudering dan 'aanwas in kalenderjaren'. Om dat te onderzoeken hebben onderzoekers de term 'biologische leeftijd' bedacht. We willen iemands levensverwachting aflezen op basis van fysiologische markers. Een onderzoeksgroep van de Tulane University (New Orleans) stellen de frailty index-34 (FI34) voor als maat voor biologische leeftijd.

Trefwoorden