november 2022

Een zalf met vier Thaise medicinale kruiden werkt even goed voor artrotische knieën als een gel met diclofenac. Tot die conclusie kwamen Thaise onderzoekers in een vier weken durende klinische studie met 200 patiënten. Beide behandelingen halveerden de pijnscore en verbeterden het functioneren van de knieën.

Wanneer vrouwen die tijdens de zwangerschap roken een supplement met vitamine C gebruiken, verlagen zij het risico van het nageslacht op longproblemen. Dat was al eerder duidelijk voor de eerste twaalf maanden na de geboorte, maar uit een vervolgonderzoek blijkt dat deze preventieve maatregel nog steeds werkt wanneer de kinderen vijf jaar oud zijn. Er is minder kans op het disfunctioneren van de luchtwegen en op een piepende ademhaling.

Gevriesdroogde vlierbessen hebben impact op de microbiota die gunstig te noemen is. Dat is de conclusie van een Oostenrijks onderzoek, de 'eldergut trial'. De polyfenolen uit vlierbes worden verantwoordelijk gehouden voor het mogelijk prebiotische effect.

Geldt de controversiële rol van cholesterol bij hart- en vaatziekten ook voor het cognitief functioneren? Dat kan men zich afvragen na het lezen van een Chinese studie, die een verband vindt tussen een hoger cholesterol en een betere cognitie. Althans bij vrouwen in hun latere leven, voorzover ze niet eerder door een beroerte waren getroffen. De conclusie volgde uit gegevens van ruim 2.500 mannen en vrouwen van zestig jaar en ouder uit het Amerikaanse onderzoeksprogramma National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

Trefwoorden

Liponzuur brengt beterschap in de negatieve symptomen van schizofrenie. Dat is de conclusie van een pilot gedaan door Indiase onderzoekers. Op andere parameters kon dit twintig patiënten tellend onderzoek geen effect waarnemen.

Trefwoorden

Het cholesterolverlagende effect van xuezhikang, een Chinees preparaat vervaardigd uit rodegistrijst, is even groot als dat van 10 mg atorvastatine. Dat blijkt uit een klinische studie met 90 vrouwen in de vroege postmenopauze bij wie hypercholesterolemie vastgesteld werden. Xuezhikang had bovendien ook effect op andere cholesterolgerelateerde stoffen.

Supplementen met vitamine C verbeteren de longfunctie bij patiënten met chronische obstructieve longziekte (COPD), die vaak het gevolg is van langdurig roken. Chinese onderzoekers deden die conclusie op basis van tien studies over een totaal van 487 patiënten. Duidelijk is dat bij hen vitamine C als antioxidant zijn werk doet.

Trefwoorden

Een complex van fytonutriënten werd in een Italiaanse studie doeltreffend bevonden om leververvetting te behandelen. Belangrijke ingrediënten van het complex waren curcumine, bergamotpolyfenolen, artisjokbladextract, olie van Nigella sativa (zwarte komijn), visolie en wortel van Picrorhiza kurroa. Hieraan werden ook SAMe, glutathion en tal van andere ingrediënten toegevoegd.

Zwemmen in koud water kan 'slecht' lichaamsvet bij mannen verminderen en de kans op het ontwikkelen van diabetes verkleinen. Dat bleek uit een omvangrijk onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Circumpolar Health.

Een voedingspatroon met weinig koolhydraten, dat blijkens onderzoek het hemoglobine A1c bij diabetici verlaagt, doet dat ook in de voorfase: prediabetes. Dat blijkt uit een zes maanden durende RCT, uitgevoerd in een medisch centrum van New Orleans, Louisiana. De voor de studie in twee even grote groepen verdeelde honderdvijftig personen hadden verhoogde HbA1c-waarden waarvoor ze (nog) niet met medicijnen werden behandeld.

Studies uit de eerste helft van 2020 naar effectiviteit en veiligheid van mRNA-vaccins tegen COVID-19 tonen meer ernstige bijwerkingen dan oorspronkelijk is gebleken. Dat stellen wetenschappers na heranalyse1 van de destijds gepubliceerde RCT’s door Pfizer2 en Moderna3 op basis waarvan fiat werd gegeven voor vaccinatie. De kans op een ernstige bijwerking was volgens de heranalyse groter dan de verlaging van de kans op ziekenhuisopname door COVID-19.

Een enkele dosis van 25 mg psilocybine in combinatie met psychotherapie lijkt de symptomen van behandelingsresistente depressie (BRD) effectief te verlichten - althans op korte termijn, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De studie werd onlangs online gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Ook in Chinese bevolkingsstudies gaat een hogere diversiteit in voeding gepaard met een hogere diversiteit in de microbiota van de darmen. Resultaten van twee Chinese studies werden in het American Journal of Clinical Nutrition gepubliceerd en besproken. Al blijft het lastig om diversiteit in de voeding cijfermatig weer te geven in een index.

Trefwoorden

Het inademen van luchtverontreinigende stoffen tijdens de eerste zes maanden van het leven kan de darmbacteriën van een baby aantasten. Dit hangt samen met een hoger risico op het ontwikkelen van allergieën, obesitas en diabetes, en kan zelfs de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden, concludeert een nieuwe studie van de universiteit van Colorado Boulder.

Een korte slaapduur hangt samen met het ontstaan van chronische ziekte en multimorbiditeit, maar niet met sterfte bij degenen met chronische ziekte(n). Dat blijkt uit gegevens van meer dan 7.000 mannen en vrouwen uit de Britse Whitehall II-cohortstudie. 

Trefwoorden

De reputatie van 'ultra-processed foods' wordt steeds kwalijker. In een editorial voor het BMJ beschrijven Carlos Monteiro en Geoffrey Cannon (beiden universiteit van Sao Paulo) de scherpe resultaten van recente bevolkingsstudies, die in even scherp contrast staan met het beleid rond voeding in het VK.

Trefwoorden

Resultaten van een meta-analyse bevestigen de botversterkende impact van soja-isoflavonen bij vrouwen in de postmenopauze. Poolse onderzoekers vonden 18 studies op dit onderwerp waar in totaal 2350 vrouwen bij betrokken waren. Uit de meta-analyse kunnen ook een aantal factoren afgeleid worden die de doeltreffendheid beïnvloeden.

Resultaten van een niet-gecontroleerde studie geven aan dat de combinatie van liponzuur, MSM, boswellia en bromelaïne gewrichtspijn ten gevolge van aromataseremmers kan verlichten. Italiaanse onderzoekers hebben het supplement getest bij 46 patiënten en herevalueerden hun toestand om de twee maanden. Na zes maanden was er een daling in meerdere pijnscores merkbaar.

Een shift weg van westerse voeding brengt meer op dan een omschakeling naar biologische voeding. Dat blijkt uit een interventiestudie tijdens welke studenten op een mediterraan voedingspatroon gezet werden, hetzij met conventionele voeding, hetzij met biologische voeding. Vervolgens werd gekeken naar het effect op fenolen en mineralen in de urine. Aan het onderzoek werkten wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk, China, Polen, Griekenland, Frankrijk, Italië, Australië en Noorwegen mee.

Het dagelijks drinken van twee of meer suikerhoudende dranken kan het risico om te sterven aan obesitas-gerelateerde kanker verhogen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het consumeren van kunstmatig gezoete dranken is geassocieerd met een verhoogd risico op overlijden aan alvleesklierkanker.