juni 2017

Het wordt steeds duidelijker dat voedingsadviezen per persoon zouden moeten verschillen en dat algemene voedingsadviezen geen nut hebben. Op de vraag of volkoren zuurdesembrood gezonder is dan geraffineerd witbrood of andersom, komen Israëlische onderzoekers van het Weizmann institute of Science in een publicatie in Cell Metabolism tot de conclusie dat dat per persoon verschilt. De een heeft baat bij witbrood, de ander bij volkoren, afhankelijk van het microbioom van de persoon.

Herstel je geblesseerde been of arm sneller door je gezonde ledemaat te trainen. Dat adviseert Tjerk Zult van de Rijksuniversiteit Groningen in zijn proefschrift. Bij krachttraining met alleen de rechterarm, neemt ook de kracht in de linkerarm toe. Als je tijdens die training in een spiegel kijkt, is dit effect nog groter, door de visuele illusie te creëren dat de arm of het been aan de andere kant ook meedoet aan de training.

Trefwoorden

Wetenschappers uit Australië en Nieuw-Zeeland vinden de body mass index (BMI) achterhaald en pleiten voor het meten van het percentage lichaamsvet om gezondheidsrisico’s realistisch in kaart te brengen. De BMI als maat voor de verhouding tussen lengte en gewicht deelt mensen in de categorieën ‘ondergewicht’, ‘gezond gewicht’, ‘overgewicht’ of ‘obesitas’. Uit berekeningen blijkt dat op basis van BMI 39 tot 49 % van de mensen een te hoog gewicht heeft. Zestig tot 76 % van de mensen heeft echter een te hoog percentage lichaamsvet. Daarom worden gezondheidsrisico’s onderschat.

Een calciumsupplement vermindert de opname van lycopeen met 83 %. Dat hebben Franse onderzoekers vastgesteld bij 10 proefpersonen die pasta met tomaten aten (19 mg lycopeen) en daarbij een supplement met een normale dosis calcium (500 mg) te nemen. Calcium verlaagt de elektrische lading van micellen, waarin lycopeen samen met andere vetten vervat zitten.

Chronische blootstelling aan nanodeeltjes van de witte kleurstof titaandioxide (E171) kan de structuur en functie van de darmepitheelcellen beschadigen en daarmee de functie van de darmbarrière verminderen, volgens onderzoek van de Universiteit van Binghamton in New York. In een laboratorium werd een cultuur van darmepitheelcellen acuut (gedurende vier uur) of chronisch (drie maal daags gedurende vijf dagen) blootgesteld aan een hoeveelheid nanodeeltjes titaandioxide, die in een normale maaltijd aanwezig kan zijn. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift NanoImpact.

Kun jij ook de grappige kant zien van dingen die je overkomen? Of is het glas altijd half leeg? Wetenschappers van Clarkson Universiteit concludeerden op basis van drie studies dat humor als een psychologisch schild tegen stress lijkt te beschermen. Er kon echter alleen een verband aangetoond worden en geen oorzaak-gevolg relatie. Daarvoor zou een experiment nodig zijn, waarbij het gevoel voor humor bij een groep personen gemanipuleerd wordt om te bekijken welk effect dat op het ervaren van stress voor die personen heeft. Dat lijkt een onmogelijke opdracht.

Trefwoorden

Overmatig gebruik van suiker, met name fructose uit suikerhoudende dranken, kan je hersenen beschadigen. Onderzoekers van de Boston University School of Medicine in Amerika constateerden dat mensen die vaak suikerhoudende dranken consumeren, een hoger risico lopen op een slechter geheugen, een kleiner totaal hersenvolume en een significant kleinere hippocampus, een belangrijk gebied voor leren en geheugen. Light-frisdrank is geen goed alternatief, want uit een follow-upstudie bleek een bijna drie keer zo hoge kans op het krijgen van een beroerte en de ziekte van Alzheimer bij dagelijks gebruik van light-frisdrank vergeleken met degenen die dat niet deden.

Gluten uit gebakken brood zijn veel beter bestand tegen vertering dan gluten uit bloem en gluten die uit de tarwe-eiwitfractie gezuiverd zijn. Britse onderzoekers hebben dit nagegaan door brood, bloem en zuivere gluten in vitro te laten verteren in een simulatie-experiment bestaande uit drie fasen (mond, maag en dunne darm). Zelfs na twee uur in-vitro-vertering blijven er broodgluten intact die nog steeds een felle coeliakie-respons kunnen uitlokken.

Last van rode, tranende ogen, niesbuien, jeuk en vermoeidheid? Probiotica bestaande uit lactobacillen en bifidobacteriën verlichten de symptomen van hooikoorts en verbeteren de kwaliteit van leven tijdens het allergieseizoen. Dat suggereren onderzoekers van de afdeling Voedingswetenschappen van de Universiteit van Florida in een paper gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Deze probiotica kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde darm en een goed werkend immuunsysteem, mogelijk door een toename van regulerende T-cellen.

Acetylcarnitine vermindert de symptomen van diabetische neuropathie even sterk als methylcobalamine. Dat hebben Chinese onderzoekers bewezen in een 24 weken durende studie die 232 patiënten telde. Beide behandelingen dragen bij tot een significante daling van de 'neuropathy symptom score' en de 'neuropathy disability score'. Ook objectieve metingen van de zenuwfuncties bevestigen de doeltreffendheid van acetylcarnitine.

Het AMC experimenteert met digitale technieken om de therapietrouw van patiënten te verbeteren. Tieners die dagelijks hiv-medicatie moeten slikken, hebben daarvoor als ondersteuning een smartwatch gekregen, die in verbinding staat met een app op hun mobiele telefoon. Op het moment dat de medicatie moet worden ingenomen, geeft het horloge een signaal af. Op het horloge kan de tiener laten weten of de medicatie is ingenomen, dat hij wacht met inname of dat de medicatie niet is ingenomen. De gegevens over het slikgedrag gaan naar de behandelend arts van het AMC.

Trefwoorden

Mensen die veel emotionele stress ervaren, lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten door een verhoogde amygdala-activiteit in de hersenen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers aan de Harvard Medical School in een publicatie in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Onderzoek bij muizen toonde al eerder aan dat een overactieve amygdala ontsteking en verkalking in de aders kan bevorderen, en dit onderzoek bevestigt dat hetzelfde geldt bij mensen.

Groene thee zorgt voor een verhoogde alertheid en aandacht volgens EEG-metingen. Dat suggereren Engelse wetenschappers van Newcastle University in een publicatie in het tijdschrift Nutritional Neuroscience. Het is de eerste studie naar de effecten van het drinken van groene en zwarte thee op hersengolven, in beeld gebracht via EEG (electroencephalogram). Thee wordt traditioneel gezien geassocieerd met mentale effecten zoals een heldere geest, verbeterde aandacht en ontspanning.

Praxis Project, een sociale organisatie uit Californië die zich inzet voor verandering op lokaal niveau, heeft Coca-Cola voor het gerecht gedaagd. Ze beschuldigt Coca-Cola ervan de Californische wetten voor oneerlijke concurrentie en misleidende reclame te hebben overtreden. Met name heeft Coca-Cola 'ten onrechte beweerd dat suiker-gezoete dranken wetenschappelijk niet gelinkt worden met obesitas, diabetes en hartziekte.' Coca-Cola heeft een agressieve campagne gevoerd met desinformatie over de gezondheidsgevolgen van consumptie van suikerhoudende frisdranken, aldus de aanklacht tegen het bedrijf. Het bericht werd overgenomen door The BMJ.1

Canadese onderzoekers hebben ontdekt dat vrouwen die na de bevalling tryptofaan, tyrosine en bosbesextract innemen geen last hebben van de zwangerschapsblues. De twintig vrouwen die een placebo namen ervoeren een toename in neerslachtigheid, terwijl 21 vrouwen die de combinatie van voedingsstoffen kregen, geen verandering in de scores voor neerslachtigheid meemaakten.

Zijn patiëntverenigingen een handig doelwit voor de industrie om de publieke opinie te beïnvloeden en de markt voor geneesmiddelen (en medische apparatuur) te vergroten? Lisa Bero en Ray Moynihan vinden dat we patiëntverenigingen, en vooral dan hun relatie met de industrie, inderdaad nauwgezet in het oog moeten houden. Volgens hen leidt financiering ertoe dat een patiëntvereniging eerder een spreekbuis wordt van het bedrijf dan van de patiënt, schrijven ze in een opiniestuk.

Trefwoorden

Ouder worden we sowieso, maar de manier waarop, daar hebben we invloed op. Succesvol ouder worden, zoals dat heet, is niet enkel genetisch bepaald: tweelingsstudies schatten in dat 20 % tot 30 % van iemands levensduur genetisch bepaald is. Vele mensen zijn dus nieuwsgierig naar de precieze leefstijlfactoren die een voorspoedige veroudering aankondigen. Telomeren kunnen ons helpen bij de zoektocht naar die leefstijlfactoren.