mei 2017

Bijna alle ouders geloven dat aangeleerde eetgewoonten tijdens de jeugd een levenslange impact op de gezondheid hebben, maar slechts één op de zes ouders zegt het dieet van hun kind erg gezond te vinden. De meeste ouders willen wel dat hun zoon of dochter zo gezond mogelijk eet, maar ze hebben wel hulp nodig om te bepalen welke producten gezond zijn. Dat blijkt uit een rapport van C.S. Mott Children’s Hospital National Poll on Children’s Health van de universiteit van Michigan onder 1.767 ouders met kinderen in de leeftijd vier tot achttien jaar.

Onze hersenen werken anders in de winter dan in de zomer, volgens Belgische wetenschappers van de Universiteit van Luik in een publicatie in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences. Veel onderzoek is gedaan naar ons humeur, dat doorgaans in de winter slechter is dan in de zomer. Maar onder invloed van de daglengte en hoeveelheid licht, waaraan we worden blootgesteld tijdens de seizoenen, zijn onze cognitieve hersenreacties in winter en zomer ook verschillend.

Trefwoorden

Wetenschappers van de Universiteit van Oxford zijn erin geslaagd inzicht te krijgen in het werkingsmechanisme in de hersenen verantwoordelijk voor wakker worden en de rol van dopamine daarbij. De werking van dopamine kan worden vergeleken met een schakelaar, die omgehaald kan worden om onze slaapcontroleneuronen te activeren of te deactiveren. Wanneer dopamine vrijkomt in de hersenen, vindt er communicatie plaats via een specifiek ionkanaal, die de onderzoekers toepasselijk 'Sandman' hebben genoemd.

Mensen die overstappen van een ongezond calorierijk westers dieet naar een gezond caloriebeperkt plantaardig dieet zien niet direct effect op de samenstelling van hun microbioom. Amerikaanse onderzoekers van het Center for Gut Microbiome and Nutrition Research van Washington University ontdekten dat we eerst slechte bacteriën kwijt moeten raken en gunstige bacteriën toe moeten voegen om profijt te hebben van de switch naar gezonde voeding.

Trefwoorden

Fitte mensen met een goede lichamelijke conditie hebben een hogere kans om een eerste hartaanval te overleven, volgens onderzoekers van de Universiteit van Baltimore gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Mayo Clinic Proceedings. Bekend was dat fitte mensen over het algemeen langer leven, maar deze studie levert voor het eerst bewijs voor een verband tussen een goede conditie en het overleven van een eerste hartaanval.

Trefwoorden

Gehele extracten van twee Zuid-Italiaanse tomatenrassen, San Marzano en Corbarino, blokkeren de groei van maagkankercellen en verminderen hun kwaadaardige eigenschappen. Dat concluderen een team van onderzoekers uit Amerika en Italië in een publicatie in het Journal of Cellular Physiology. Het gehele tomatenextract heeft het potentieel om maagkanker te behandelen en zelfs te voorkomen. Tomaten worden wereldwijd gegeten en staan centraal in het mediterraan dieet, dat wordt geassocieerd met een lagere kans op kanker.

Vitamine D gaat vermoeidheid tegen bij mannen en vrouwen die zich voor het overige gezond voelen, maar wel een duidelijk vitamine D-tekort hebben. Zwitsere onderzoekers hadden 120 deelnemers uitgenodigd om een placebo of een eenmalige dosis van 100.000 eenheden vitamine D te nemen. Na vier weken daalde de score van de fatigue assessment scale.

Thee drinken verlaagt het risico op geheugenstoornissen bij ouderen met 50 % en bij diegenen met een verhoogd genetisch risico op alzheimer met wel 86 %. Dat blijkt uit een longitudinale studie van de Nationale Universiteit van Singapore (NAS) gepubliceerd in het tijdschrift The Journal of Nutrition, Health & Aging. Informatie over theeconsumptie werd van 2003 tot 2005 bij 957 zelfstandig wonende Chinese ouderen van 55 jaar en ouder verzameld. Hun cognitieve functie werd elke twee jaar tot 2010 op dezelfde manier beoordeeld.

Trefwoorden

Zinksupplementen of voeding rijk aan zink bevorderen de slaap bij gezonde deelnemers. Een Japanse studie vond een verbetering van de slaapefficiëntie; deelnemers vielen ook sneller in slaap. De betere slaap was enkel objectief meetbaar via 'actigrafie', de hoeveelheid beweging die het lichaam tijdens de nacht doet. Een vragenlijst toonde geen subjectieve verbetering van de slaapproblemen van deelnemers.

Wist je dat het produceren van een gemiddeld paar sportschoenen, gemaakt van synthetische materialen, een ecologische voetafdruk van 14 kilo CO2-uitstoot genereert? Dat is net zoveel als een lamp van 100 watt een hele week dag en nacht laten branden. Onderzoekers van de vooraanstaande technische universiteit MIT (Massachusetts Institute of Technology in Cambridge) toonden in 2013 aan dat deze uitstoot met name wordt veroorzaakt door de verwerking van de materialen en het energieverbruik tijdens de productie van de schoenen. Sindsdien hebben diverse leveranciers van sportschoenen veel verbeterd en zijn er zelfs plantaardige sneakers in de maak.

Trefwoorden

Bewegen op zoveel mogelijk dagen van de week is een effectief behandeladvies voor het verbeteren van de hersenfuncties van 50-plussers, ongeacht de cognitieve status van de oudere. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek van de Universiteit van Canberra in het British Journal of Sports Medicine. Geheugen en denkvermogen hebben het meest baat bij regelmatige beweging, waarbij hart en spieren getraind worden en de doorbloeding van de hersenen gestimuleerd wordt.

Een neusspray met een oplossing van natriumcitraat kan tijdelijk de reukzin herstellen bij mensen met reukverlies, zoals anosmie en hyposmie, stoornissen veroorzaakt door een virus of andere niet-obstructieve oorzaken. Dat blijkt uit Engels onderzoek van de Universiteit van East Anglia in samenwerking met de Smell & Taste kliniek van het James Paget Universiteitsziekenhuis, gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Otolaryngology.

B-vitaminen verminderen significant de symptomen van schizofrenie wanneer ze als add-on-therapie ingezet worden. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Manchester die alle studies rond voedingssupplementen en schizofrenie hadden verzameld. Ze vonden 18 studies waar een totaal van 832 patiënten aan deelgenomen hadden. Inositol en de antioxidanten vitamine C en vitamine E waren niet doeltreffender dan placebo.

Goed nieuws voor mensen die slecht in slaap komen en een natuurlijk middel willen gebruiken om de slaap te induceren. Een bioactieve stof uit ashwaganda, tri-ethyleenglycol, stimuleert de slaap, volgens het integratieve slaapinstituut van de Universiteit van Tsukuba in Japan in een publicatie in PLoS ONE. Slapeloosheid is de meest voorkomende slaapklacht als gevolg van problemen bij in- of doorslapen. Veel bestaande geneesmiddelen voor slapeloosheid zorgen echter voor een lagere slaapkwaliteit, afhankelijkheid of schadelijke effecten.

Suppletie van luteïne en zeaxanthine verlaagt het cortisolniveau en verbetert de emotionele en fysieke gezondheid. Neurowetenschappers van de universiteit van Georgia (VS) hebben dit kunnen vaststellen in een gecontroleerde studie die 12 maanden duurde. Twintig jonge en gezonde deelnemers kregen placebo of een supplement met 13 mg of 27 mg luteïne/zeaxanthine. De effecten waren al na zes maanden zichtbaar. De resultaten verschenen in het vakblad Nutritional Neuroscience dat zich exclusief toelegt op neurologische onderzoek rond voeding.

Steeds meer bedrijven zoeken in de overgang naar een circulaire economie naar duurzame alternatieven voor componenten uit fossiele grondstoffen. Zo ook voor latex in tapijtcoatings, nu nog gemaakt uit aardolie. Uit onderzoek van Wageningen UR blijkt dat latex voor twintig procent te vervangen is door eiwitfragmenten. Gekeken werd of met het chemisch omzettingsproces van de eiwitfragmenten voor de coating de juiste eigenschappen verkregen konden worden, zoals plakkracht en binding.

Trefwoorden

Pyridoxamine, een vitamine-B6-variant, kan een krachtig middel worden in de strijd tegen diabetes type 2. Dat blijkt uit jarenlang onderzoek naar de effecten van pyridoxamine op overgewicht en obesitas door onderzoekers van Maastricht UMC+, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetes. Naast de goede resultaten bij muizen is er inmiddels ook een klinische studie gestart om de werking van pyridoxamine bij 120 personen met prediabetes, voorloper van diabetes type 2, te onderzoeken. De resultaten zullen nog enige jaren op zich laten wachten.

Beweging op jonge leeftijd kan het microbioom positief beïnvloeden en levenslang zorgen voor gezonde hersenen en een goed werkende stofwisseling. Dat blijkt uit een review van de Universiteit van Colorado at Boulder. Bacteriën die zich kort na de geboorte in de darmen vestigen, zijn bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem en zenuwstelsel. Het microbioom is het meest kwetsbaar voor verandering op jonge leeftijd, wat risico’s maar ook kansen met zich meebrengt, volgens de publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Immunology and Cell Biology.