februari 2023

Volgens een nieuwe studie kan dagelijkse suppletie met een specifieke Bifidobacterium longum-stam de cognitieve functie van zestigplussers, waaronder geheugen en aandacht, verbeteren. Het inzetten van probiotica kan dus een strategie zijn om gezond ouder worden te bevorderen. Dit onderzoek bevestigt opnieuw het bestaan van de microbiota-darm-brein-as. 

Vitamine D zou mannen en vrouwen met prediabetes beschermen tegen de ontwikkeling van diabetes. Dat hebben onderzoekers van het Tufts Medical Center (Boston) in de Annals of Internal Medicine verklaard.1 Gegevens van drie RCT's werden gebruikt, met een totaal van 4.000 deelnemers.

Trefwoorden

Vrijwilligers met overgewicht maar zonder obesitas zien hun metabole profiel verbeteren door een half jaar lang een extract te nemen rijk aan luteoline en chlorogeenzuur. Dat is de conclusie van een Italiaans onderzoek met 50 mannen en vrouwen die aan de Altilix-studie hadden deelgenomen. Men hoeft dus geen obesitas te hebben om baat te hebben bij deze twee bioactieve stoffen uit Cynara cardunculus (kardoen).

Het ontbreekt nog altijd aan een effectieve behandeling van long covid, maar het aminozuur arginine blijkt in combinatie met vitamine C wel de klachten te verminderen. In een single blind RCT leidde suppletie tot verbetering van spierkracht, loopvermogen en endotheelfunctie. Ook de vermoeidheidsklachten namen af. Het biedt mogelijk een aanknopingspunt om invaliderende gevolgen van een corona-infectie aan te pakken.

Intermitterend vasten kan bijdragen aan het verminderen van chemotherapie-toxiciteit en het verhogen van de kwaliteit van leven tijdens borstkankertherapie. Onderzoekers selecteerden tien studies voor hun review. Vrouwen waren ten tijde van de diagnose tussen de 27 en 78 jaar. Alle stadia van de tumorontwikkeling werden geïncludeerd.

Volgens een achttien maanden durende studie slagen zwaarlijvige mannen en vrouwen er beter in orgaanvet te verliezen via een mediterraan voedingspatroon aangevuld met polyfenolrijke voeding. Dat kwam tot uiting in een gecontroleerde studie waarbij een andere groep een normaal mediterraan voedingspatroon opgelegd kreeg. Opvallend was dat het behaalde gewichtsverlies in beide groepen gelijk was.

Vijf mg foliumzuur en 30 mg zink hebben geen invloed op het DNA-methylatie­patroon van zaadcellen van mannen die hulp zochten in een vruchtbaarheidskliniek. Zo luidt het tweede negatieve resultaat van de FAZST-studie, waarbij de rol van foliumzuur en zink in de vruchtbaarheid van mannen werd nagegaan. Evenmin was er impact op de epigenetische leeftijd.

Diabetici die strikt een koolhydraatarm dieet volgen en daarbij streng gemonitord worden, hebben na zes weken een betere glycemische controle. Echter, in de daaropvolgende zes maanden, wanneer ze thuis vrij zijn om maaltijden zelf te kiezen, blijft er van een koolhydraatarm dieet weinig over en gaan de glycemische voordelen verloren. Omdat gewichtsverlies een grote impact heeft op glycemische controle, wordt het moeilijk om bijkomende resultaten te boeken door met de macronutriënten te gaan spelen, schrijven de Deense onderzoekers.

L-carnitine speelt een rol in de vet– en suikerstofwisseling. Het helpt langeketenvetzuren in de mitochondriën te transporteren en steeds meer bewijs duidt ook op een rol in de insulinegevoeligheid en metabole flexibiliteit.

Trefwoorden

Volgens Britse onderzoekers hoeven zwangere vrouwen zich geen zorgen te maken over het kwik dat in vis zit. Bij vrouwen die vis eten, bestaat zelfs een gunstig verband tussen het kwikniveau tijdens de zwangerschap en de cognitieve gezondheid van het latere kind. Bij vrouwen die geen vis eten, wordt dat verband niet teruggevonden.

Ademwerk, vooral het op de uitademing gerichte cyclische ademhalen, brengt een grotere verbetering van de stemming en vermindering van angstgevoelens te weeg dan mindfulness­meditatie. Dagelijks vijf minuten cyclisch ‘zuchten’ lijkt veelbelovend als oefening voor stressbeheersing.

Sinds de komst van COVID-19 is de rol van vitamine D controversieel, maar een recente meta-analyse lijkt de eerder gevonden, sterke aanwijzingen voor werkzaamheid stevig te onderbouwen. De Italiaanse wetenschappers baseerden zich op de vijf kwalitatief beste RCT’s. Daaruit blijkt dat suppletie met vitamine D drastisch het risico verlaagt om opgenomen te worden op de IC en - in wat mindere mate – de kans op sterfte.

Trefwoorden

Uit een grote observationele studie blijkt dat het volgen van zes gezonde leefstijlgewoonten door oudere volwassenen tot een langzamere achteruitgang van het geheugen leidt. Een gezonde voeding, cognitieve activiteit, regelmatige lichaamsbeweging, niet roken en alcoholonthouding lijken de cognitieve achteruitgang te vertragen.

Recent onderzoek uitgevoerd door het UMC Groningen en het Radboud ziekenhuis laat zien dat meer dan 60% van de zwangere vrouwen te weinig jodium en selenium binnenkrijgt. Naast het geldende jodiumadvies voor zwangere vrouwen zou daarom ook een selenium suppletieadvies afgegeven moeten worden.

Een kwartiertje extra beweging per dag helpt mogelijk bij het voorkomen van leververvetting, blijkt uit onderzoek van dr. Laurens van Kleef, die hierop eind januari promoveerde. 

Riboflavine-suppletie verbetert bij gezonde proefpersonen de antioxidantstatus niet wanneer dit gemeten wordt aan de hand van vrije thiolen. Toch stootten onderzoekers van de universiteit van Groningen op een intrigerende bevinding: het niveau van vrije thiolen staat wel in verband met de aanwezigheid van Faecalibacterium prausnitzii in de darmen.

Een cholinetekort werkt mogelijk de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer in de hand, zo blijkt uit recente Amerikaanse experimenten met muizen.

Trefwoorden