augustus 2015

Tien dagen magnetische stimulatie kan bedplassen bij kinderen sterk terugdringen. Het aantal nachten bedplassen daalde gemiddeld van 5,7 naar 0,3 per week, terwijl de controlegroep een daling van 6,5 naar 1,8 per week ervoer. Interessant is dat het effect van behandeling na een maand nog steeds stand hield, terwijl bedplassen in de controlegroep terug toenam. Alle kinderen kregen ook 25 mg imipramine (anticholinergicum) als standaardbehandeling.

Vele mensen beweren dat hun jicht opflakkert na tomaten gegeten te hebben. Onderzoek uit Nieuw-Zeeland bevestigt dit idee. Ze hadden meer dan 2000 jichtlijders ondervraagd naar vermoedelijke triggers van hun jicht. Meer dan 70 % van hen kon inderdaad een of meerdere voedingsfactoren opsommen. Tomaten werden vernoemd door 20 % van deze groep, ze stonden op de vierde plaats van meest vernoemd triggers.

Trefwoorden

Bifidobacterium bifidum kan de symptomen van eczeem verminderen bij eczematische baby's en peuters. Chinese kinderartsen hadden aan twintig kinderen gedurende vier weken een probioticum gegeven (drie capsules per dag) en de score voor hun eczeem opgevolgd. De score voor eczeem (SCORAD-index) daalde van 25 naar 16, terwijl die in de controlegroep onveranderd bleef.

Nieuw onderzoek bevestigt wat al een tijd in de lucht hangt: verzadigde vetten hebben geen enkel effect op sterfte, hartziekte, herseninfarct of diabetes type 2. Voor transvetten liggen de kaarten duidelijk anders: die verhogen het risico op sterfte en hartziekte.

Echinacea blijkt even goed te werken als de griepremmer oseltamivir (Tamiflu). Een Europese onderzoeksgroep had de antivirale werking van beide remedies met elkaar vergeleken bij 473 patiënten die kortelings griep hadden opgedaan. Beide behandelingen waren even doeltreffend - met een licht voordeel voor echinacea -, maar minder bijwerkingen traden op in de groep die echinacea nam.

Een supplement met vlierbesextract kan vliegreizigers beschermen tegen symptomen van verkoudheid en griep tijdens lange vluchten. Dat is de uitkomst van een klinische studie bij meer dan 300 reizigers die van Australië naar een ander continent vlogen. De ernst van symptomen en het aantal dagen met symptomen daalden in de groep die vlierbes nam.

Trefwoorden

Positieve emoties gaan gepaard met een lager ontstekingsniveau bij studenten. Dat vonden Amerikaanse en Canadese onderzoekers die studenten vragenlijsten lieten invullen en speekselstalen afnemen. Na verdere analyse kwam 'ontzag' naar boven als de emotie met de beste associatie met het IL6-niveau. Ontzag (eerbied) was de enige emotie die het IL6-niveau beduidend kon voorspellen.

Trefwoorden

De Dry Eye Clinical Study Group vond dat omega-3-vetzuren samen met antioxidanten een effectieve behandeling zijn tegen droge ogen. De studie telde 900 patiënten die kunsttraan gebruikten om symptomen van droge ogen te verlichten. Bijna 70 % vond contactlenzen beter te verdragen dankzij behandeling. De symptoomscore (totaal) daalde van 11,9 naar 6,8.

Trefwoorden

Gamma-aminoboterzuur (GABA) zorgt ervoor dat we bepaalde handelingen efficiënter gaan inplannen. Vele handelingen voeren we uit volgens een complex scenario, denk maar aan het besturen van een wagen in het verkeer. Verschillende handelingen worden dan aaneengeschakeld, waarbij we continu erop moeten letten dat we de juiste prioriteiten leggen.

Trefwoorden

Coco-Cola, 's werelds grootste producent van suikerrijke frisdranken, sponsort onderzoekers die de schuld voor de obesitascrisis schuiven op gebrek aan beweging, en niet op ongezonde voeding. Zo heeft het bedrijf de oprichting van Global Energy Balance Network (GEBN) financieel ondersteund en heeft het hiervoor invloedrijke academici aangetrokken. De boodschap die ze via GEBN kwijt willen: 'Amerikanen zijn te veel gefixeerd op hoeveel ze eten, en besteden te weinig aandacht aan beweging.'