maart 2012

Het Dana-Farber Cancer Institute onderzocht het verband tussen vitamine D-niveaus in het bloed en het risico om te sterven aan pancreaskanker. 451 personen met pancreaskanker werden gematcht met twee of drie kankervrije controlepersonen uit vijf grootschalige Amerikaanse studies.

Verandering van methylpatronen op het DNA is het kenmerk van kanker veroorzaakt door tabak. De gewijzigde methylpatronen verhogen het risico op de ontwikkeling van kanker.

Sommige chemotherapeutica veroorzaken zenuwschade en perifere neuropathie. Dit veroorzaakt voor de toch al zwaar belaste kankerpatiënten ernstige extra pijn en moeilijkheden om te stappen. Er is geen antidotum om die symptomen te verlichten.

Trefwoorden

Een recente studie onderzocht het verband tussen voedingssupplementen en huidkanker (cutaneous squamous cell carcinoma, CSCC). Zij vonden geen associatie tussen het gebruik van de meeste voedingssupplementen en het risico op CSCC.

Trefwoorden

In een literatuurstudie identificeerden de auteurs 18 casestudies van patiënten die effectief antitumoreffecten hadden van ‘kruidenremedies’, maar ook 21 met rapportage van toxische effecten.

Trefwoorden

Italiaanse acupuncturisten hebben een diagnostische procedure gevonden om de contactpunten op het oor te identificeren die het snelst hoofdpijn kunnen verminderen. Slechts een naaldcontact van enkele seconden is dan voldoende voor pijnvermindering die onmiddellijk ingaat.

Trefwoorden

Eugenol is de belangrijkste component van de etherische olie van uit kruidnagel (Eugenia caryophyllata), die in iets mindere concentratie ook voorkomt in andere kruiden zoals basilicum, laurier en kaneel.