november 2014

Valeriaanextract helpt geheugenproblemen te voorkomen na een bypassoperatie. Zestig patiënten die aan een Iraanse studie deelnamen, moesten gedurende acht weken twee capsules met valeriaanextract of placebo per etmaal nemen. Valeriaan kon het cognitieve verval na de operatie significant beperken: het risico op cognitieve disfunctie lag na tien dagen 90 % lager in de valeriaangroep.

Artsen uit Tokio hebben vastgesteld dat nierpatiënten die een meer 'verzurend voedingspatroon' volgen, een slechtere evolutie van hun aandoening kennen. De groep met de grootste zure lading heeft een vier keer hoger risico op een daling van de nierfunctie. De resultaten werden waargenomen bij 217 nierpatiënten van gemiddeld 70 jaar.

Staat alfalinoleenzuur (ALA) onterecht in de schaduw van zijn omega-3-broertjes EPA en DHA? Voedingsexperts van de Penn State universiteit geloven dat ALA even waardevol is voor het hart als EPA en DHA. Ze geven wel toe dat er voor ALA veel minder onderzoek is gedaan.

Trefwoorden

Ondanks alle onderzoeksinspanningen en medicinale behandelingen, blijft de kern van depressie onbehandeld. Enkel patiënten met een ernstige vorm van depressie hebben baat bij antidepressiva. Bij 80 % van patiënten die in een tweede episode van depressie verkeren, zullen de symptomen uiteindelijk terugkeren.

Volgens een laatste meta-analyse hebben biologische groenten en fruit een hogere antioxidantwaarde, vooral omdat ze 18 tot 69 % meer polyfenolen bevatten. Britse onderzoekers, die hiervoor bijna 350 publicaties hadden geanalyseerd, maten ook meer vitamine C en xanthofyllen (carotenoïden), maar minder vitamine E en proteïnen in biologische groenten en fruit. In conventioneel geteelde groenten en fruit werden hogere concentraties aan cadmium, nitraat en uiteraard pesticiden aangetroffen.

Moesten we globaal meer een mediterraan of vegetarisch voedingspatroon volgen, dan zal zowel aarde als aardbewoner er gezonder van worden. De westerse leefstijl staat nu bekend als dé oorzaak van chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaataandoeningen. Ze vergt bovendien zoveel van onze ecologische hulpbronnen dat de aarde dit niet meer kan dragen. Meer groenten eten zou dus een oplossing zijn voor zowel de ecologische crisis als de gezondheidscrisis!

Cannabinoïden en bestraling kunnen de groei van hersentumoren bij muizen drastisch vertragen. Cannabinoïden zijn bioactieve stoffen die onder meer in de cannabisplant zitten en die inwerken op het endocannabinoïde systeem dat wijdverspreid in het lichaam voorkomt. Het psychoactieve THC en cannabidiol zijn de twee bekendste fytocannabinoïden uit cannabis.

Donkere chocolade maakt ons bestendiger tegen stress. Mannen en vrouwen die een reep van 50 gram chocolade aten, kenden een mindere toename van cortisol en epinefrine, nadat ze aan een stresstest onderworpen werden. De donkere chocolade bevatte 72 % cacao en 125 mg epicatechine.

Trefwoorden

Zinksuppletie kan de progressie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) vertragen. Twee grootschalige studies hebben dat ondertussen bevestigd. Een groep van oogspecialisten trachtte met een nieuwe studie het werkingsmechanisme van zink te achterhalen. Volgens hen ligt complementactivatie aan de oorsprong van maculadegeneratie en kan zink complementactivatie remmen.

Trefwoorden

Genetisch gemodificeerde soja (GG-soja) bevat glyfosaat, soms in hoeveelheden van 8,8 mg/kg. Ook een metaboliet van glyfosaat, AMPA, kan in soja gelijkaardige concentraties halen. De Noorse studie die deze resultaten bekendmaakte, analyseerde hiervoor soja afkomstig van een veld dat bestemd was voor de markt. De onderzoekers vonden ook dat de nutritionele samenstelling van biologische soja superieur was.

Ontstekingen zijn een onmiskenbare schakel in de transformatie van gezonde cellen naar kankercellen. Nergens is dat zo duidelijk als bij de relatie tussen darmontstekingen en darmkanker. Onderzoekers hebben nu een voedingsfactor gevonden die ontstekingen kunnen bevorderen of kunnen remmen: sfingolipiden.

Twee recente studies suggereren dat resveratrol de gunstige effecten van lichaamsbeweging afzwakt. Deelnemers, allen recreationele sporters, kregen 150 mg resveratrol per dag en moesten gedurende vier weken drie keer per week intensieve intervaltrainingen volgen. De placebogroep was er fitter op geworden, de resveratrolgroep niet. De resveratrolgroep kende ook een lagere PGC1α-, SIRT1- en SOD2-expressie dan de placebogroep.

Een acute dosis van het flavon quercetine doet de arteriën bij mensen ontspannen. Het effect is dosisafhankelijk en loopt parallel met de toename van Q3GA in het bloed, een metaboliet van quercetine. Geen effect op bloeddruk wordt gemeten, maar de deelnemers van deze studie hadden een normale bloeddruk. De Spaanse onderzoekers, die deze studie uitvoerden, hebben bovendien een interessante hypothese ontwikkeld over de route die quercetine precies aflegt.

Gebruik van gsm en draadloze telefoon verhoogt het risico op hersentumoren, zegt een Zweeds onderzoek. Het gsm-gebruik van 600 patiënten met een hersentumor werd vergeleken met 1.300 gezonde personen. Gemiddeld steeg het risico met 70 %, maar de onderzoekers zagen dat het risico verdrievoudigde na gebruik van 25 jaar.

Onderzoekers van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Mor-NuCo Inc. zijn erin geslaagd een belangrijke serummarker voor kanker drastisch te verlagen met een nutraceutical. Aan proefpersonen die positief testten voor de marker, gaven ze een supplement met groene thee (cafeïnevrij) en rode-peperpoeder (laag aan capsaïcine). Het supplement moest om de vier uur genomen worden, ook 's nachts, en dit gedurende minstens drie maanden.

Het aroma van scharlei, een salie-achtige plant, werkt depressieverlagend bij vrouwen in de menopauze. Na inhalatie van de essentiële olie van scharlei daalt het cortisol en neemt 5-hydroxytryptamine toe. De daling in cortisol was het sterkst bij vrouwen die de grootste neiging tot depressieve symptomen hadden. Ook het schildklierhormoon daalde een beetje, maar niet significant.

Een interessante yogatechniek is het reinigen van de darm (colon), nog voordat andere yogaoefeningen aangevat worden. Een Indiase studie vergeleek twee yogatechnieken bij mannen en vrouwen met chronische lagerugpijn: laghu shankha prakshalana (LSP) kriya en asanas die specifiek voor de rug gekozen zijn. De uitslag: LSP
heeft beduidend meer effect dan de standaard yoga-oefeningen. De effecten op rugpijn werden gemeten met een pijnscore, een lenigheidstest, een invaliditeitstest en een angstscore.

Elektroacupunctuur kan de symptomen van ASS (autismespectrumstoornis) bij kinderen verminderen. Hun taalvaardigheid gaat erop vooruit en ze houden meer rekening met sociale prikkels. Ze lachen vaker en ze reageren sneller als iemand hun naam roept. Deze bevindingen werden afgeleid uit dagboeken die de ouders bijhielden tijdens de studieperiode.

Iraanse verloskundigen deden enkele interessante experimenten met het aroma van de zure sinaasappel (Citrus aurantium). Aromatherapie met deze citrusvrucht kan de pijn tijdens weeën verminderen, vastgesteld tijdens verschillende ontsluitingen. De experimenten werden uitgevoerd bij vrouwen die voor de eerste keer gingen bevallen. De aromatherapie werd toegepast door gaasdoekjes te laten weken in etherische olie verdund in water. De artsen hechtten vervolgens de gaasdoekjes vast aan de kraag. De controlegroep kreeg gaasdoekjes geweekt in zuiver water.

Op basis van vroeger onderzoek dat het nut van glutenvrij dieet bij LE lymphocytic enteritis)
aantoonde, werd een pilootstudie opgezet met 97 vrouwelijke patiënten die leden aan IBS (irritable bowel syndrome) en fibromyalgie.
58 hadden tevens LE met afwijkingen in de duodenale biopsie. 39
hadden een normale duodenale biopsie.

Een kleine studie op 40 autistische adolescenten en mannen (13 - 27 jaar) met matige tot ernstige ASD onderzocht het effect van 18 weken suppletie met een dagelijkse dosis sulforafaan, uit broccolikiemen (50 -
150 µmol). Tegenover de placebogroep hadden de patiënten uit de sulforafaangroep en substantiële verbetering in sociale interactie, gedrag en verbale communicatie. Stoppen van de suppletie leidde binnen korte tijd weer tot het niveau aan ongewenste symptomen van voor de studie.

Trefwoorden

Leidse onderzoekers vertrokken voor deze studie van de anekdotische informatie dat creatieve mensen soms voedsel gebruiken om over 'mentale blocks' heen te komen. Steve Jobs, de stichter van Apple, zwoer alvast bij zijn fruitdieet, omdat hij overtuigd was dat het hem hielp om beter te denken. En fruit blijkt rijk te zijn aan L-tyrosine ...

Er zijn reeds diverse studies die bevestigen dat appels je gezond houden. De recentste dierstudie (op fruitvliegjes nog wel!) toonde aan dat de polyfenolen uit appels hun leven met 10 % kon verlengen, maar hen ook gezonder en beweeglijker hield dan gemiddeld. Appelpolyfenolen zorgden tevens voor een omkering van diverse biochemische markers van veroudering, deterioratie en nakende dood. De onderzoekers stellen dat het gaat om de antioxidantwerking van polyfenolen, en dat diverse andere 'felgekleurde' groenten en vruchten wel hetzelfde effect kunnen hebben.

Trefwoorden

Groenten en fruit worden aangeraden in de strijd tegen overgewicht, waarbij groenten ruimschoots de voorkeur verdienen wegens veel minder suiker en calorieën. 'Eet niet te veel fruit, want ...'

Reeds in de oudheid was bekend dat salie het 'genezende kruid' bij uitstek was;
vandaar ook de naam, salvare betekent redding brengen. Talloze wetenschappelijke studies ondersteunen deze stelling, en een recente studie, die negen species salvia op de rooster legde, bevestigt hun gezondheidspromotende eigenschappen. Ze hebben alle sterke antioxidatieve en antiproliferatieve eigenschappen, en deze is te danken aan hun hoge fenolen en flavonoïde-inhoud. En in vitro
vertoonden ze sterke antiproliferatieve activiteit bij kankercellijnen.

Trefwoorden

Een recente studie stelt dat blootstelling aan antibiotica gedurende het eerste levensjaar het risico op overgewicht en centrale adipositeit verhogen. De associatie werd vooral gezien bij jongens, waar het risico bijna verdubbeld was.
Over een verband met de darmflora wordt niet gesproken.

Een recente meta-analyse bevestigt de link tussen langdurige blootstelling aan roken en het risico op reumatoïde artritis. Dit geldt ook voor matige en lichte rokers:

Trefwoorden

Volgens een Zweedse cohortstudie beschermt melk niet tegen botbreuken, maar verhoogt het integendeel het sterfterisico. Deze resultaten zijn gebaseerd op enquêtes gehouden bij 60.000 vrouwen en 45.000 mannen. Belangrijk: ze vonden ook een associatie tussen melkinname en biomarkers voor ontsteking en oxidatieve stress.

Trefwoorden

Vezelsupplementen zijn een belangrijk hulpmiddel voor mensen die last hebben van fecale incontinentie (FI). Maar welke vezels werken het best? Onderzoekers van de universiteit van Minnesota zochten het onlangs uit. Ze vergeleken de effecten van drie verschillende vezels met elkaar op de stoelgang van mannen en vrouwen met FI: psyllium, arabische gom en natrium-carboxymethylcellulose (CMC).

Iraanse onderzoekers vonden dat extract van ginkgo biloba de seksuele begeerte bij postmenopauzale vrouwen verhoogt. Ze richtten hiervoor een tripelblinde studie op waar 80 vrouwen aan deelnamen. Ze kregen dagelijks 120 - 240 mg extract, of een placebo.

Alweer een kaakslag voor de evicence-based medicine zoals die er vandaag uitziet. Veruit de meeste dierstudies hebben niets bijgedragen aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Hun voorspellende waarde voor het succes van een potentieel medicijn is quasi nul. Twee onderzoekers, Pandora Pound en Michael Bracken, zagen dat het aantal overzichtsstudies rond dierexperimenten (gelukkig) wel gestegen was. Echter het enige besluit dat we daaruit kunnen trekken, is dat kwaliteit van deze studies gewoonweg slecht is.

Trefwoorden

Een gel met propolis helpt om mucositis te voorkomen bij patiënten die bestraling ondergaan voor mondkanker. Van de 24 patiënten die de gel gebruikten, ontwikkelden er 20 geen mucositis. Twee patiënten kregen graad-1-mucositis; nog twee patiënten kregen graad-2-mucositis. Niemand van de patiënten moest ophouden met vast voedsel te eten; niemand kreeg last van een candida-overwoekering. Ook het typische gevoel van een droge mond bleef achterwege.