december 2009

Amyotrofe lateraal sclerose (ALS) is een zwaar invaliderende neuropathologie die meestal op enkele jaren leidt tot de dood. De pathogenese omvat een aantal mechanismen die in onderlinge wisselwerking leiden tot een snelle achteruitgang van de motorische neuronen. Deze pathogene mechanismen zouden zijn: oxidatieve stress, excitotoxiciteit, mitochondriale dysfunctie, aberrante proteïne'folding', neuro-inflammatie en apoptose.

Twintig jaar preklinisch onderzoek en twee recente klinische studies tonen aan dat progesteron, goed bekend als reproductiehormoon, ook neuroprotectief is. Progesteron en zijn metabolieten blijken een therapeutisch effect hebben na neurologische schade via een aantal metabole en fysiologische pathways die de schade kunnen beperken bij ruggenmergletsels, hersentrauma's en zelfs beroerte en leeftijdsgebonden neurodegeneratie.

Recent verschenen een aantal interessante resultaten uit dierenstudies met Ginkgo biloba:

  • In in vitro onderzoek werd aangetoond dat Ginkgo biloba-extract (Gbe) mitochondriën beschermt tegen oxidatieve stress. Er werd bovendien een synergie aangetoond tussen Gbe en celeigen trofische factoren, en Gbe blijkt ook te beschermen tegen de oxidatieve stress geïnduceerd door deze trofische factoren.

Trefwoorden

De moderne voeding (veel vet weinig vitamine D - en calcium) is geassocieerd met een verhoogd risico op colorectale kanker. De onderzoekers (VS!) stelden vast dat deze oxidatieve stress induceert, het inflammatoir profiel verhoogt en het immuunsysteem ontregelt. Ze besluiten dat Westerse voeding de delicate netwerken van biologische pathways verstoort van het lipidenmetabolisme, oxidatieve stress-regulatie en immuunrespons in het colon, en ze hopen dat dit kan helpen om preventieve middelen te ontwikkelen.

Trefwoorden

Canada staat een stuk verder dan de VS: een review maakt er de balans op van wat nutraceuticals kunnen betekenen in de preventie van prostaatkanker: Vitamine E en D, selenium, groene thee, soja, lycopeen zijn al goed bestudeerd.

Cardiovasculaire ziekten zijn een van de grootste oorzaken van morbiditeit en mortaliteit wereldwijd. Recent werd vitamine D geïdentificeerd als een belangrijke risicofactor: er is een omgekeerde associatie tussen het vitamine D-niveau in het bloedserum [25-hydroxyvitamin D of 25(OH)D] en de belangrijkste cardiovasculaire risicofactoren, zoals hypertensie, atherosclerose, coronaire calcificatie en diabetes. Hetzelfde geldt voor hartinfarct, congestief hartfalen en beroerte.

Vitamine D is een sleutelfactor in de aangeboren immuniteit. Deze studie toont aan dat (1,25D) via zijn receptoren (VDR) de 'herkenningspatronen' in monocyten en epitheelcellen sterk activeert.

Trefwoorden

Op de het recente congres van de EVP (Europese Volks Partij of EPP) verraste de Poolse premier Tusk alle aanwezigen door flink uit te halen naar de 'overregulering' vanwege de bureaucratische regeringen, die de schuldigen van de financiële crisis ondersteunen met het geld van de gewone burgers, én de bemoeizucht en verspilling van openbare middelen waarmee ze de gezondheid van de burgers in gevaar brengen door blindelings de farmamaffia te volgen.

Trefwoorden