maart 2023

Onderzoekers hebben een mogelijke nieuwe oorzaak van depressie bij premenopauzale vrouwen ontdekt. Volgens een studie in het tijdschrift Cell Metabolism hebben vrouwen die kampen met depressie tijdens hun vruchtbare jaren lagere niveaus van oestradiol. Het darmmicrobioom lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen.

Mensen die geïnfecteerd zijn met een parasitaire worm, hebben minder ontregelde bloedvetten, metabool syndroom, diabetes of atherosclerose. Omgekeerd, op behandeling met antihelminthica volgt vaak een toename in metabool syndroom en diabetes. Deze opmerkelijke bevindingen zijn afkomstig van een meta-analyse gedaan door Amerikaanse en Tanzaniaanse onderzoekers.

Volgens Nieuw-Zeelandse wetenschappers verliezen patiënten met type 2-diabetes meer vitamine C via de urine en kan dat bijdragen tot een ernstig gebrek aan vitamine C. Dat leidden ze af uit de bloed- en urineanalyse van 124 patiënten met type 1- of type 2-diabetes. Vitamine C-tekort is dus een gevolg van een te lage inname en van hun aandoening.

Trefwoorden

Een meta-analyse rond studies gevoerd rond een welomschreven extract van Lavandula angustifolia leert ons dat het de symptomen van angst kan terugdringen. De Oostenrijkse onderzoekers hadden hiertoe vijf klinische studies verzameld waarin een totaal van 1200 deelnemers met angstproblemen betrokken waren.

Trefwoorden

De mogelijke toepassingen van omega-3-vetzuren zijn velerlei, zoals het dossierthema van dit nummer laat zien. In een analyse die (tot mei 2020) negentien studies uit twaalf landen combineert, wordt een preventieve werking gezien op het ontstaan van chronische nierziekte. Gemeten werden de circulerende gehaltes EPA, DHA en (het minder bekende) DPA, alsmede het plantaardige alfalinoleenzuur (ALA), en hun relatie met de kans op nierziekte.

Trefwoorden

Wie (ultra)bewerkte voeding vervangt door het gebruik van minder bewerkte voedingsmiddelen heeft minder kans op kanker. Dat maakte de Wereld­gezondheids­organisatie onlangs bekend op basis van onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit Amsterdam.

Uit de gegevens van de Shandong Intervention Trial hebben Chinese onderzoekers aanwijzingen gevonden dat het eten van knoflook beschermt tegen een veel voorkomende vorm van kanker in China. Knoflook zou goed zijn voor een 17% mindere kans op maagkanker. De resultaten zijn gehaald uit de opvolging van de interventiestudie, die 22 jaar liep. De trial vond plaats in een hoogrisicogebied voor maagkanker.

Trefwoorden

Uit een Thaise studie blijkt dat suppletie van vitamine E de slaap bij postmenopauzale vrouwen met chronische slapeloosheid kan verbeteren. De onderzoekers noemen vitamine E een 'uitstekende alternatieve behandeling voor chronische slapeloosheid.' Het supplement dat uitgetest werd, bestond uit een mengsel van tocoferolen: 20% δ-tocoferol, 1% β-tocoferol, 62% γ-tocoferol en 10% α-tocoferol

Resultaten van een Chinese prospectieve bevolkingsstudie laten zien dat thiamine (vitamine B1) en riboflavine (vitamine B2) zwangere vrouwen beschermen tegen zwangerschapsdiabetes. De gunstige relatie ging enkel op voor suppletie en niet voor de geschatte inname via gewone voeding. Die inname was in deze groep van vrouwen erg laag.

In een recente review stelden wetenschappers vast dat anthocyanen en hun in de darm geproduceerde metabolieten via de darm-hersenas het zenuwstelsel kunnen beschermen tegen neurodegeneratieve aandoeningen.

Een gel van aloë vera beschermt de huid tegen de effecten van bestraling. Dat blijkt uit een Thaise studie met patiënten die in behandeling waren voor hoofd- en nekkanker. Op week 6 van een acht weken durende bestralingstherapie had 24% van de aloëgroep last van matig tot ernstige roodheid. In de placebogroep, die een kleur- en geurloze gel op de behandelde huid moest aanbrengen, was dat nog 43%.

Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in de online uitgave van het medische tijdschrift Neurology bleek dat regelmatig gebruik van vrij verkrijgbare laxeermiddelen geassocieerd is met een ruim 50% hoger risico op dementie. Mensen die meerdere soorten of alleen osmotische laxeermiddelen gebruiken, lopen een nog groter risico.

Een combinatie van kurkuma- en boswellia-extract is een probaat middel tegen sportgerelateerde spierpijn. Dat blijkt uit een Indiase klinische studie waarbij pijn gedurende zes uren gemeten werd. De spierpijn verdween al na drie uren volgens een continu verloop.

Zijn kinderen met autismespectrumstoornis toch niet gebaat met suppletie van sulforafaan? Tsjechische onderzoekers beschrijven in Nutrients de negatieve resultaten van een placebogecontroleerde trial rond suppletie van deze bioactieve stof uit broccoli. Slechts 28 van de 40 kinderen maakten het onderzoek af.

Trefwoorden

Patiënten met 'slapende colitis ulcerosa' hebben minder last van hun darmproblemen wanneer ze mediterraan gaan eten. Toch zou de inname van bepaalde voedingsstoffen ondermaats blijven, ondanks de betere kwaliteit van voeding dan een standaard Canadees dieet.

Kaneel kan de symptomen van diarree terugdringen volgens een acht weken durende, placebogecontroleerde studie. Zuid-Koreaanse onderzoekers zagen bovendien veranderingen in metabolieten en microbiota in de feces. Die veranderingen leken parallel te lopen met symptoomreductie.

Trefwoorden

Langdurige blootstelling aan meerdere luchtverontreinigende stoffen is geassocieerd met een aanzienlijk verhoogd risico op depressie en angst, zo blijkt uit een recente publicatie in JAMA Psychiatry.

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Australië doen een aanbeveling voor lichaamsbeweging voor de aanpak van depressies, aangezien uit een nieuwe studie blijkt dat lichaamsbeweging anderhalf keer effectiever is dan psychotherapie of de belangrijkste geneesmiddelen.

Trefwoorden

Uit een meta-analyse blijkt dat lycopeen en/of lycopeenrijke tomatenproducten het rood worden van de huid tegengaat wanneer die bestraald wordt met uv. Chinese onderzoekers verzamelden de onderzoeksresultaten uit 13 klinische studies, waarin ook de effecten op huidontsteking en huidveroudering onderzocht werden.

Trefwoorden

Verbetering van de magnesiumstatus gaat gepaard met een toename in het plasmaniveau van middellange-ketenvetzuren, zonder dat dit te verklaren is door inname van deze 'ketogene klasse' van vetzuren. Wellicht is de toename in microbiële diversiteit van de microbiota hiervoor verantwoordelijk en zijn de onderzoekers op het spoor gekomen van een prebiotisch effect van magnesium.

Er zijn nog maar weinig gezondheidseffecten gevonden van het eten van glutenvrije voeding. Dat schrijft Tiffany Duque, onderzoekster verbonden aan de Cochrane-organisatie, naar aanleiding van een onlangs verschenen Cochrane review. De conclusie is gebaseerd op drie cohortstudies met een totaal van meer dan 450.000 deelnemers en één gecontroleerde trial met 60 deelnemers.

Suppletie van soja-isoflavonen vermindert de hoeveelheid fibroglandulair borstweefsel bij vrouwen voor de menopauze. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers vastgesteld bij 200 vrouwen die een placebo of 136 mg isoflavonen namen, dit gedurende twee jaren. De resultaten suggereren dat soja-isoflavonen effectief bescherming bieden tegen borstkanker, vooral bij vrouwen bij wie bepaalde hormonen nog actief zijn.