november 2016

Psychiatrische patiënten die lithiumtherapie krijgen, doen minder hartziekte of hersenaandoeningen op dan andere patiënten. Twee psychiaters van de Foundation for Mood Disorders uit New York leerden dit na analyse van meer dan 1000 patiëntgegevens uit klinieken waar regelmatig lithium voorschreven wordt. Lithiumpatiënten krijgen opvallend minder te maken met dementie, alzheimer, ALS, hartinfarct en epileptische aanvallen, maar ze hebben wel dubbel zo vaak last van migraine en hoofdpijn.

Capsules met chlorofyl kan lijders van hooikoorts helpen om
medicatiegebruik te verminderen tijdens het pollenseizoen.
Japanse onderzoekers kwamen tot die vaststelling bij 66
hooikoortslijders die 12 weken lang een extract met chlorofyl of
placebo namen. Japan is een geschikte plaats om studies rond
hooikoorts te voeren, want bijna 30 % van de bevolking heeft
er last van.

Rode gistrijst is een goed en veilig alternatief voor cholesterolverlagende statines volgens wetenschappers van één van India’s grootste en meest prestigieuze medische instituten: Medanta. In een gerandomiseerde dubbelblinde placebo-gecontroleerde ESSENS-studie (Evaluation Series on Safety & Efficacy of Nutritional Supplements) onderzochten zij de werkzaamheid en veiligheid van een bioactieve phytonutriëntformule van rode gistrijst, druivenpit, niacine, foliumzuur en zwarte peper en publiceerden de resultaten in het tijdschrift Nutrition.

Veel mensen worden aangemoedigd om vitamines te slikken om hun gezondheid te verbeteren, ervan uitgaande dat een middel bij iedereen hetzelfde effect heeft. Een studie van de Universiteit van Helsinki in Finland naar de gezondheidseffecten van vitamine E toonde echter aan dat dit universele effect voor sommige bevolkingsgroepen misleidend is. Volgens deze publicatie in het British Journal of Nutrition is het effect van vitamine E op de gezondheid afhankelijk van levensstijl.

Trefwoorden

Goed nieuws voor diegenen die niet graag kou lijden, maar wel hun 'bruin vet' willen activeren. Een bioactieve stof uit moerbei, rutine, verhoogt de activiteit van bruin vet in ons lichaam en dat kan gewichtsverlies vergemakkelijken. De interesse in natuurlijke en krachtige bruin-vetprikkels is groot als strategie, bevestigt Wan-Zhu Jin, onderzoeker aan het zoölogisch instituut te Beijing. Niet alleen in de strijd tegen obesitas, maar ook andere metabole stoornissen, zoals diabetes.

Een glutenvrij dieet (GFD) beïnvloedt de samenstelling van het microbioom en wijzigt de activiteit van 21 microbiële paden. Het effect van invoering van GFD is minder uitgesproken dan de shift van een op vlees gebaseerd dieet naar vegetarisch, zo concluderen onderzoekers van de universiteit van Groningen in een publicatie in Genome Medicine. GFD wordt wereldwijd steeds populairder als een gezonde manier van leven naast zijn nut bij coeliakie, diverse maag- en darmklachten en gewichtsbeheersing. Voeding heeft een duidelijke invloed op het microbioom, maar hoe een glutenvrij dieet het microbioom beïnvloedt is nog onbekend.

Is genetische modificeerde folaatrijke rijst een oplossing voor ontwikkelingslanden? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Gent wel. Zij ontwikkelden een rijst met een 100 keer hoger gehalte aan folaat ter voorkoming van ernstige gezondheidsproblemen door folaattekorten in ontwikkelingslanden. Folaat zit met name in groene bladgroenten en peulvruchten en van nature weinig in rijst en andere granen. En rijst wordt overwegend geconsumeerd in ontwikkelingslanden.

Kinderen kunnen mogelijk door gebruik van het homeopathische middel CalSuli-4-02 het aantal acute bovenste luchtweginfecties preventief verminderen. Dat stellen onderzoekers van het Nederlandse Louis Bolk Instituut in een door de Duitse Homeopathie Unie gefinancierde studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Multidisciplinary Respiratory Medicine. CalSuli-4-02 is een complex homeopathisch geneesmiddel met vier actieve ingrediënten: Calcium carbonicum Hahnemanni D6, Calcium Fluoratum D6, Calcium phosphoricum D6 en zwavel Jodatum D12. Middelen in de reeks D1 tot D12 zijn decimale verdunningen, die nog moleculen van de oorspronkelijke werkzame stof bevatten.

Gezonde eetgewoontes zoals het eten van fruit, groenten, vis, gevogelte en volkoren granen worden in verband gebracht met minder cognitieve achteruitgang bij ouderen. Dat blijkt uit een Zweedse studie die gepubliceerd is in het tijdschrift Alzheimer's & Dementia. Daarentegen bleken onverstandige eetgewoontes zoals het eten van een westers dieet rijk aan rood vlees, bewerkte voedingsmiddelen, alcohol, bier, suiker en vet geassocieerd met meer cognitieve achteruitgang. Maar door gezonde producten toe te voegen konden de ouderen het negatieve effect van hun westerse dieet met de helft verminderen.

Trefwoorden

Glutensensitiviteit is het gevolg van een verzwakte en beschadigde darmbarrière wat leidt tot een met ontsteking gepaard gaande activatie van het immuunsysteem. Dat is volgens een internationale samenwerking tussen onderzoekers van Columbia University (New York) en de Universiteit van Bologna (Italië) de biologische verklaring voor glutensensitiviteit. Zij publiceerden hierover in het wetenschappelijk tijdschrift Gut.

Een combinatiecrème met aloë vera en olijfolie (AVO) versnelt de biologische genezing van chronische wonden en verlaagt de pijn effectiever dan een standaardbehandeling met fenytoïnecrème. Dat stellen Iraanse onderzoekers van de universiteiten van Tehran en Mashhad in een publicatie in het Journal of Wound Care. Wondgenezing werd geëvalueerd met een Bates-Jensen beoordelingsinstrument en de ernst van de pijn werd gemeten met een visueel analoge schaal (VAS).

Trefwoorden

Placebo’s kunnen een enorm effect hebben op de gezondheid, zelfs als de patiënt weet dat hij ze slikt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Lissabon in samenwerking met Harvard Medical School in Boston in een publicatie in Pain. Patiënten met chronische lage rugpijn ervoeren door het in een positieve context bewust slikken van een placebopil minder pijn.

Trefwoorden

Veel van de tomaten die tegenwoordig commercieel verkocht worden, hebben weinig smaak. Reden hiervoor is dat de tomaten na de oogst meteen gekoeld worden om de rijping te vertragen en de houdbaarheid te vergroten. Een team onderzoekers onder leiding van Harry Klee van de Universiteit van Florida wilde weten waardoor dit smaakverlies ontstaat. Over het onderzoek publiceerde het team in het Amerikaanse tijdschrift PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences.

Trefwoorden

Sailuotong (extract van Panax ginseng, Ginkgo biloba en Crocus sativus) kan mogelijk het werkgeheugen bij gezonde volwassenen verbeteren, maar een grotere steekproef is nodig om dit te bevestigen. Dat concluderen onderzoekers van het National Institute of Complementary Medicine van de universiteit van Western Sydney in Australië in een publicatie in het tijdschrift BMC Complementary and Alternative Medicine. De drie afzonderlijke kruiden in Sailuotong hebben aantoonbare neuroprotectieve, antioxidatieve en anti-hypertensieve eigenschappen en zouden elkaar in deze formule synergetisch kunnen versterken.

Oergranen helpen mogelijk de risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hoog cholesterol en bloedsuiker, te verlagen. Dat blijkt uit een Italiaans onderzoek van de Universiteit van Florence in het International Journal of Food Sciences and Nutrition. In vergelijking met moderne, vaak sterk geraffineerde graansoorten zijn oergranen ontstekingsremmend en antioxidatief en bevatten gunstige vitaminen (B en E), mineralen (zink, magnesium, ijzer en kalium) en vezels.

Alternatieve geneeswijzen zoals yoga, tai chi en acupunctuur zijn effectieve strategieën voor pijnbeheersing. Dat stellen onderzoekers van het National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) in een publicatie in Mayo Clinic Proceedings. Het doel van deze studie was het in kaart brengen van vormen van alternatieve geneeswijzen die effectief in te zetten zijn voor pijnbeheersing. Daarvoor werden 105 relevante gerandomiseerde gecontroleerde studies van de afgelopen vijftig jaar bekeken.

Avocado-soja-extract (ASE) is als lokaal product en als voedingssupplement werkzaam bij de behandeling van actieve milde tot matige vulvaire lichen sclerosus (VLS) en wordt daarnaast goed verdragen. Dat blijkt uit een Italiaanse studie van de Universiteit van Ferrara. Het maakt ASE een goed alternatief voor de reguliere behandeling van VLS met corticosteroïden.

Trefwoorden

Quercetine heeft potentieel om hepatitis C te behandelen. Dosissen van 250 mg tot 5 gram per dag geven geen tekenen van toxiciteit en waarden voor leverenzymen bleven stabiel. Quercetine belast dus de lever niet, zelfs niet bij deze groep van patiënten met leverziekte. Acht patiënten kenden een klinisch betekenisvolle daling van de virale last, en al deze patiënten hadden een dosis van meer dan 2500 mg gekregen. Toch is het nog verre van duidelijk of quercetine antivirale werking bezit.

Trefwoorden

Een recente Britse studie opgezet door Tenovus Cancer Care in
samenwerking met de Royal College of Music, onderzocht de impact
van het zingen in een koor bij 200 koorzangers. Niet alleen
(ex)kankerpatiënten, maar ook verzorgers en mensen die hun
geliefde verloren hadden aan kanker.

Trefwoorden

Dat antidepressiva en andere psychofarmaca ‘gevoel uitdoven’
werd vroeger al aangetoond. Maar nu blijkt dat regelmatig gebruik
van de pijnstiller paracetamol hetzelfde risico inhoudt.

Uit de opvolging van de Framingham Heart Study werd afgeleid
dat centrale obesitas geassocieerd wordt met een hoger risico op
cardiovasculaire ziekten, dit onafhankelijk van BMI-gegevens.
Maar recente tweelingstudies suggereren een verband tussen hoog
BMI en diabetes, terwijl er geen directe associatie gevonden werd
met een verhoogd risico op hartinfarct of cardiale
mortaliteit.

Een studie van de Harvard school of Public Health analyseerde
de resultaten van twee cohortstudies, samen ongeveer 100.000
mannen en vrouwen uit de gezondheidssector, over gemiddeld 25
jaar. Ondanks dat er geen gegevens werden geëvalueerd over
afzonderlijke voedingsmiddelen, blijkt dat, na aanpassen voor
demografische, socio-economische en leefstijlfactoren, de
frequentie van het ‘buitenshuis eten’ een significante correlatie
heeft met het risico op diabetes type 2 (T2D).

Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) is de
belangrijkste oorzaak van chronische leverschade, en is
veelvoorkomend geworden door westerse voedingsgewoonten. Het is
een niet alcohol-gerelateerde, chronische leverziekte die
gekenmerkt wordt door verhoogde vetopslag in de levercellen,
oxidatieve stress en inflammatie, en bijgevolg verminderde
leverfunctie. Ongeveer een derde van de NAFLD-patiënten zou
progresseren tot ‘nonalcoholic steatohepatitis’ of NASH, en
20 % van hen zou evolueren naar leverfibrose en cirrose, met
hoog risico op leverfalen en zelfs leverkanker.

Een studie uit Zweden vergeleek het effect van een
paleolithische voedingspatroon met een vetarm dieet op metabool
profiel van postmenopauzevrouwen. De vrouwen uit de ‘paleogroep’
verloren 11 % gewicht, niet verschillend met de ‘vetarme
groep’ (8 %). Wel noteerden de Zweedse onderzoekers
verschillen in een verbetering van het metabool profiel: enkele
biomarkers verbeterden vooral in de paleogroep, onder meer de
delta-9-desaturase-activiteit, een leverenzym geassocieerd aan
levervet, insulineresistentie en mortaliteit.

In een dubbelblind, placebogecontroleerde studie werd
onderzocht of de regelmatige inname (13 weken) van een
prebioticum de kenmerken van frailty kan verbeteren
(sarcopenie, functionele en cognitieve status, immuniteit,
slaapkwaliteit). Tevens werden de bloedparameters gecontroleerd
en geëvalueerd. Het prebioticum bevatte inuline en
fructo-oligosacchariden.

Een recente studie met 1659 darmkankerpatiënten bevestigt dat
omega-3-consumptie de ziektegerelateerde overlevingskansen bij
colorectale kanker (CRC) ook ná de diagnose en behandeling kan
verhogen.

Trefwoorden

Beweging is effectiever dan
calorierestrictie om dagelijks minder te eten volgens onderzoek
van de Universiteit van Loughborough (Engeland) in een publicatie
in Medicine & Science in Sports & Exercise. Dit in
tegenstelling tot eerdere onderzoeken bij vrouwen die
suggereerden dat beweging juist meer doet eten. Ook werd in dit
Engelse onderzoek aangetoond dat de hormonen ghreline en peptide
YY bij zowel mannen als vrouwen hetzelfde op beweging
reageren.