januari 2021

Onderzoekers van een recente paper gepubliceerd in Science Translational Medicine, vonden een link tussen dysbiose bij coeliakie, metabolisme van tryptofaan, en inflammatie.

Voldoende lichaamsbeweging vertaalt zich in een groter hersenvolume en een dikkere hersenschors. Amerikaanse onderzoekers stelden dat vast met behulp van MRI-techniek. Het is tevens te lezen als gedeeltelijke onderbouwing van het verband tussen beweging en dementie, welke gepaard gaat met een krimpend hersenvolume.

Ouderen hebben mogelijk baat bij de suppletie van essentiële aminozuren. In een groep 55-plussers met milde vergeetachtigheid leidde het toevoegen van zeven essentiële aminozuren tot een verbeterde cognitieve functie, aandacht en sociale interactie.

Voor het eerst tonen onderzoekers sterke verbanden aan tussen specifieke darmbacteriën, voeding en gezondheid. De samenstelling van het darmmicrobioom heeft een voorspellende waarde voor het risico op veel voorkomende chronische aandoeningen. Een ongeraffineerde overwegend plantaardige voeding leidt tot een hoge hoeveelheid gunstige darmbacteriën. Dat is de conclusie van een recente publicatie van Britse, Amerikaanse en Italiaanse onderzoekers.

Mensen met overgewicht hebben een hogere dosering vitamine D nodig om in hun behoefte te voorzien. Zo ook kinderen. Klinisch onderzoek laat niet alleen zien dat een groot aantal kinderen met overgewicht een vitamine D-tekort heeft, maar dat zij tevens een hoge dosering vitamine D nodig hebben om dit tekort op te lossen. Een dosering van 2000 IU blijkt het meest effectief.

Trefwoorden

Van de argumenten voor veganisme zijn gezondheidsredenen niet de sterkste omdat er tekorten aan voedingsstoffen kunnen ontstaan. Een hoger risico op botbreuken kan het gevolg zijn, zo laat een Britse studie onder bijna 55.000 mensen zien. Daarin worden vlees- en viseters, vegetariërs en veganisten vergeleken.

Marketing van alcohol terugdringen is nodig om het gebruik ervan af te remmen, vooral onder jongeren. En preventie kan niet worden overgelaten aan de industrie zelf. Dat is te lezen in Nederlands onderzoek van de Universiteit Twente, de Universiteit van Amsterdam en Tactus Verslavingszorg, in opdracht van ZonMw. Het sluit aan bij de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord.

Trefwoorden

Volgens een Maleisische studie verbetert Persicaria minor ofwel kleine duizendknoop het visuele geheugen en de stemming bij ouderen met een milde cognitieve stoornis.

Vooral bekend als een plant met anijssmaak die culinair wordt gebruikt, maar het heeft ook specifieke gezondheidsvoordelen: venkel. De groente kan onder meer verlichting bieden bij menstruatiekrampen, zo laat een meta-analyse uit Zuid-Korea/Iran zien. De effectiviteit is vergelijkbaar met die van reguliere pijnbestrijding.

Trefwoorden

Suppletie met 2000 mg L-citrulline per dag bij patiënten met diabetes type 2 remt de activiteit van het enzym arginase. Hierdoor neemt de beschikbaarheid van stikstofmonoxide (NO) toe, verbetert de vaatfunctie en neemt de kans op cardiovasculaire aandoeningen af.