juni 2014

De biochemische samenstelling van biobieten is beduidend verschillend dan bieten die op conventionele wijze worden geteeld. Een analyse van het 'metaboloom' kan dus het onderscheid maken tussen biologische en conventionele groenten. Het metaboloom is de verzameling van alle metabolieten die in een organisme te vinden zijn.

Trefwoorden

Supplementen met vitamine C hebben weinig effect op het endotheel van gezonde patiënten, maar patiënten met diabetes, aderverkalking en hartzwakte hebben er wel baat bij. Dat leidden onderzoekers van de Newcastle University af uit 44 studies met 1130 deelnemers, die dosissen hoger dan 500 mg namen.

Trefwoorden

Elke stijging van het vitamine D-niveau in het bloed ter grootte van 1 ng/mL verlaagt het risico op diabetes met 8 % en verhoogt de kans op een normale glucosecontrole met 5,4 %. Dat zijn de resultaten van een studie gedaan in Calcutta, die op een bijeenkomst van de Endocrine Society werden gepresenteerd. De studie telde 170 personen die hoog risico op diabetes hadden (prediabetes) en waarvan er 125 een vitamine D-tekort hadden.

Trefwoorden

Dr. Thomas Cowan kan zich niet vinden in de conventionele theorie die het ontstaan van hartinfarcten verklaart. Die zegt dat in de kransslagaders plaques ontstaan die op termijn de zuurstoftoevoer naar het hart belemmeren. De oplossing: een stent of een bypassoperatie. Klinkt simpel, maar de werkelijkheid zit complexer in elkaar.

Een gepatenteerd boorsupplement verlicht de pijn aan de knieën bij vrijwilligers die knieklachten hebben. De onderzoekers konden dit aan de hand van twee pijnschalen vaststellen bij 60 studiedeelnemers die 110 mg calciumfructoboraat (CFB) namen. De studie duurde slechts twee weken.

Trefwoorden

Koreaanse rode ginseng geeft de bloedvaten meer dynamiek, dat konden onderzoekers bepalen met flow-mediated dilatation. Ginseng staat al eeuwenlang bekend voor zijn effecten op de bloedcirculatie. Maar wat de onderzoekers ditmaal konden vaststellen, is dat de ginsenoside-fractie verantwoordelijk was voor het versoepelen van het endotheel. Het extract representeerde een dosis van drie gram ginsengwortel. De deelnemers waren gezonde, jonge mensen (gemiddeld 30 jaar).

Trefwoorden

Patiënten met coeliakie die nauwgezet hun voorgeschreven glutenvrij dieet volgen, hebben minder last van een 'mist in het hoofd'. Coeliakie, uitsluitend een probleem van spijsverteringsstelsel, heeft een grote impact op ontstekingen in heel het lichaam, die tot huid-, lever-, beender-, hormoon- en hersenstoornissen leiden. Amnesie, epilepsie, ataxie en zelfs persoonlijkheidsstoornissen zijn mogelijke gevolgen.

Kanker is een va de zwaarste diagnoses waarmee iemand geconfronteerd wordt. Susan Rossman startte aan de universiteit van Alabama (Birmingham, VS) het project 'Harvest for health' op, dat kankerpatiënten met tuinieren en ervaren tuiniers in contact brengt. Dit project zal een aanleiding vormen voor een formele studie die moet aantonen wat tuinieren voor kankerpatiënten kan betekenen.

Prediabetes is schrikwekkend toegenomen in Engeland, zegt een studie van de University of Leicester. In 2003 had 12 % van Engelse volwassenen prediabetes, in 2011 waren er dat al 35 % geworden! 'Als er nu niets gebeurt, zal we een enorme toename aan de prevalentie van diabetes krijgen', zeggen de onderzoekers.

Trefwoorden

Wat de moeder vlak voor de conceptie eet, laat een diepe indruk achter op de eigenschappen van het DNA van het kind. Londense wetenschappers vergeleken de bloedwaarden van voedingsstoffen bij Gambiaanse moeders die in het midden van het droge (oogst)seizoen zwanger werden, met die van moeders die in het midden van het regenseizoen zwanger werden. Een jaar later zagen onderzoekers opmerkelijke verschillen aan het DNA van het kind.

Chroomsupplementen hebben een gezondmakende invloed op glucoseparameters, triglyceriden en HDL-niveau, dat stelt een nieuwe meta-analyse vast uit Thailand. Chroom verhoogt de werking van insuline op het niveau van de insulinereceptoren, waardoor bloedglucose beter door de spiercellen opgenomen wordt. Glucose dat in het bloed opstapelt, is toxisch.

Trefwoorden

Zwangere vrouwen die hun sigaret niet kunnen laten, doen er goed aan om een supplement met 500 mg vitamine C te nemen. Dat halveert de kans dat hun baby een piepende ademhaling zal krijgen op éénjarige leeftijd. De baby's hadden bovendien een betere longfunctie vlak na de geboorte.

Het mediterraan aangevuld met olijfolie beschermt fors (-38 %) tegen hartritmestoornissen (met name boezemfibrilleren). Dat is weeral een resultaat van de befaamde PREDIMED-studie, die aantoonde dat het mediterraan dieet superieure bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten, kanker en all-cause sterfte. PREDIMED vergeleek een vetarm dieet (controle) met een mediterraan dieet + extra vierge olijfolie en mediterraan dieet + noten.

Trefwoorden

Monnikspeper en magnesium versnellen de heling van botbreuken, dat suggereert een Iraanse studie. De combinatie verhoogt de concentratie van botopbouwende en bloedvatgenererende factoren in het bloed. Ook neemt de callusvorming toe tijdens het botherstel, maar het verschil met de controlegroep was niet significant. Calli bestaan uit kraakbeen dat een voorstadium vormt van nieuw botweefsel.

Een doeltreffend middel tegen misselijkheid tijdens zwangerschap is gemberextract. Een meta-analyse die een totaal van 1278 zwangere vrouwen telt, toont dat gember gevoelig misselijkheid bestrijdt, echter het effect op braken is niet-significant. Een dosis lager dan 1500 mg lijkt beter dan een dosis hoger dan 1500 mg, maar dat is nog een erg voorbarige gevolgtrekking. Geen bijwerkingen worden genoteerd.

Trefwoorden

Elke vorm van beweging verlaagt de symptomen van ADHD. Voetbal, basketbal, touwtje springen, wandelen in een park en yoga: al deze bewegingsvormen zijn formeel positief bevonden geweest in goed opgezette studies. De frequentie en duur van de activiteit varieerden van 2 tot 3 keer 45 à 60 minuten per week tot 20 - 90 minuten per dag. Geen bijwerkingen aan deze activiteiten zijn verbonden, dat spreekt voor zich. Deze analyse werd enkel gedaan voor kinderen jonger dan 13.

Trefwoorden

Recente berichtgeving is niet mals voor borstkankerscreening. De JAMA Internal Medicine schat dat van de 1000 vrouwen van 50 die gedurende 10 jaar jaarlijks gescreend worden met mammografie, er 0,3 tot 3,2 gered worden van een borstkankersterfte. Echter zo'n 500 vrouwen zullen minstens één vals alarm van de oncoloog krijgen, en 3 tot 14 vrouwen zullen onnodig behandeld worden.

Trefwoorden

Oude ratten die gedurende 10 weken een melatoninesupplement krijgen, hebben sterkere botten dan de controlegroep. De botten hebben een hogere dichtheid en meer kracht is nodig om de botten te breken. De onderzoekers namen dit waar bij ratten van 22 maanden oud, een leeftijd die overeenkomt met 60 menselijke levensjaren. Tien weken komt overeen met zes levensjaren.

Studies suggereren dat het diep inademen van etherische olie van pepermunt tegen misselijkheid na een chirurgische ingreep helpt. Een recent onderzoek van de American Society of PeriAnesthesia Nurses ziet echter geen verschil tussen gecontroleerd ademhalen met of zonder pepermuntaroma. Beide behandelingen zijn wel erg effectief: de symptomen van misselijkheid dalen met respectievelijk 58 % (met) en 62 % (zonder).

Waarom leveren niet alleen studies, maar ook meta-analyses van die studies tegenstrijdige resultaten op? Volgens de Australische wetenschapper Simon Spencer moeten we de gebreken van studies beter leren herkennen. Hij vond dat een meta-analyse van gebrekkige studies een significant negatief effect van vitamine D op depressie als resultaat had. Een meta-analyse van enkel de correcte studies toonde daarentegen aan dat vitamine D wel degelijk depressieve symptomen onderdrukt.

Trefwoorden

Behandeling met acupunctuur helpt het netwerk in de hersenen te vergroten bij patiënten die herstellen van een beroerte (hemiparesis). Bij gezonde personen waren de effecten op de hersenen gering. Acupunctuur draagt dus specifiek bij tot herstel na een beroerte. Alle deelnemers ondergingen voor dit onderzoek hersenscans (fMRI) tijdens rust en passieve vingerbeweging, voor en na acupunctuurbehandeling.