mei 2012

Het isoflavon S-equol is doeltreffender dan andere soja-isoflavonen om ongemakken tijdens de menopauze te onderdrukken:

  • S-equol (10 mg/dag) werkt beter (dan soja-isoflavonen) om spier- en gewrichtspijn te verminderen;
  • S-equol (>20 mg/dag) verlicht opvliegers beter (dan soja-isoflavonen) bij vrouwen die meer dan acht opvliegers per dag ervaren.

Kauwgom verlaagt de stress op het werk en de stress naast het werk. Werkers die zitten te kauwen verrichten meer taken. Andere effecten zijn: betere stemming, minder vermoeidheid, minder angst en minder depressie. Hoe meer kauwgom geconsumeerd wordt, hoe gunstiger de effecten zijn. Dat zijn de resultaten van de studie van de universiteit van Cardiff bij meer dan honderd werkmensen.

Trefwoorden

Volgens een meta-analyse gedaan door de universiteit van Hong Kong verhoogt het yun zhi-extract de overlevingskansen bij kankerpatiënten die conventionele kankertherapie volgen. Yun zhi is de Chinese benaming voor elfenbankje (Coriolus/Trametes versicolor). Na analyse van 13 klinische studies bleek het extract de mortaliteit na vijf jaar met 9 % te verlagen. Verdere analyse toonde dat de gunstige effecten het sterkst zijn bij borst-, maag- en darmkanker, maar dat er geen effecten zichtbaar waren bij slokdarmkanker en nasofarynxcarcinoma.

Trefwoorden

Het blijft rommelen in het onderzoek rondom statines. Waar er in de secundaire preventie steeds een consensus was – statines verlagen het risico op een tweede cardiovasculaire voorval –, bestaat er een controverse rond het voorschrijven van statines in de primaire preventie van hart- en vaatziekten (hvz).

Twee gerenommeerde onderzoekers blijven het onderzoek naar foliumzuur bij hart- en vaatziekten (hvz) ondersteunen, ondanks de tegenvallende resultaten van recente studies. Foliumzuur verlaagt de homocysteïnewaarde in het bloed, dat een risicofactor is voor hvz.

Volgens een overzichtsstudie verlaagt een supplement met vitamine C de bloeddruk. Bijna 30 klinische studies werden hiervoor geanalyseerd. Over de gehele lijn stelden de onderzoekers een bloeddrukverlaging van -3,84/-1,48 (mmHG SBP/DBP) vast.

Trefwoorden

De behandeling waarbij hyaluronzuur ingespoten wordt in de kniegewrichten, is doeltreffend bij patiënten met artrose aan de knie. Een recente studie met 200 Taiwanese patiënten heeft dit nog eens bevestigd.

Trefwoorden

Op basis van preklinische data die suggereren dan witte thee extract (WTE) de apoptose in longkankercellen kan verhogen, werd het effect uitgetest van fysiologisch significante doses WTE op longkankercellijnen (non-small cell lung cancer-adenocarcinoom en squamous cell carcinoom).

Trefwoorden