januari 2016

Muziektherapie verbetert niet enkel de levenskwaliteit van COPD-patiënten, maar vermindert ook de symptomen van COPD. Dat ondervonden 68 patiënten die aan het Louis Amstrong Center of Music gedurende zes weken muziektherapie volgden. Het ging om actief muziek spelen, met nadruk op blaasinstrumenten en zang, en omvatte onder meer ademhalingsoefeningen.

Trefwoorden

Australische wetenschappers zien potentieel in ginseng, ginkgo en saffraan om hersenveroudering tegen te gaan. Zestien gezonde volwassenen namen gedurende een week sailuotong, een gestandardiseerd kruidenformule, en werden vervolgens onderworpen aan een batterij neuropsychologische tests en scans. Daaruit bleek dat het werkgeheugen toegenomen was.

Insectenolie is een mogelijke nieuwe bron van omega-3-vetzuren, volgens onderzoekers van de Universiteit van Wageningen, die onderzoeken welke insecten er het beste voor de olie gebruikt kunnen worden en welke voeding het meest optimaal is voor deze insecten. Insecten maken van nature vetzuren aan en kunnen leven van organisch afval.

Trefwoorden

Weekmakers maken ons dik, omdat ze de bloedsuikerspiegel ontregelen. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Leipzig aangetoond. Ze zorgen voor een wijziging van samenstelling van receptoren in het bloed, die een belangrijke rol in het veranderen van de stofwisseling spelen. Dit kan leiden tot gewichtstoename. Andere effecten zijn hogere serumconcentraties carnitine en onverzadigde vetzuren.

Trefwoorden

Onderzoekers van de Universiteit van Sydney hebben hun bezorgdheid geuit over langdurig gebruik van supplementen met chroom, nadat zij ontdekten dat het supplement na opname in de cel gedeeltelijk wordt omgezet in een carcinogene vorm. Het gezondheidsrisico van chroom is afhankelijk van de mate van oxidatie. Supplementen bevatten trivalent chroom (III), dat in het lichaam kan veranderen in het kankerverwekkende hexavalent chroom (VI).

Trefwoorden

Goede voeding zorgt voor een hogere kwaliteit van slapen aldus onderzoekers van Columbia University Medical Center in New York in de Journal of Clinical Sleep Medicine.

Trefwoorden

Dat probiotica het cholesterol verlagen, hebben onderzoekers van de Griffith University bevestigd met een meta-analyse. De onderzoekers konden hiermee een daling voor totaal cholesterol, LDL-cholesterol en voor triglyceriden (niet-significant) berekenen. Andere gunstige cardiovasculaire effecten van probiotica zijn daling van lichaamsgewicht en van de ontstekingsmarker hrCRP.

Extract van bessen van de gele kornoelje verhoogt het insulineniveau bij diabetespatiënten en vermindert versuikering van hemoglobine. Ook de triglyceriden in het bloed gaan omlaag. Deze resultaten komen uit een gecontroleerde studie met 60 patiënten die dagelijks 600 mg anthocyanidines uit capsules namen.

Trefwoorden

Een grote meta-analyse over noten stelt alweer dat regelmatige consumptie van noten en pindanoten gelijkstaat met een verlaging van sterftekans van 17 % (China) tot 21 % (VS). Het risico op hartziekten daalt zelfs met 30 tot 40 %. In deze meta-analyse werden gegevens uit de Shanghai cohort (71.000 deelnemers) en de Southern Community Cohort (SCC, 130.000 deelnemers) geanalyseerd. In tegenstelling tot andere meta-analyses zijn deelnemers van deze cohorts relatief arm.

Trefwoorden

In Kameroen onderzochten artsen of spirulina een geschikt voedingsmiddel is om de effecten van ondervoeding bij aids in te dijken. Hivpatiënten die poeder van spirulina namen, zagen hun aantal witte bloedcellen inderdaad toenemen en hun virale last afnemen. Ook het hemoglobineniveau en de glucosespiegel verbeterden. In deze studie namen 169 hivpatiënten die nog geen aidsremmers nodig hadden, dagelijks 10 gram poeder van spirulina platensis of geen poeder.

Trefwoorden

Ook tussen wetenschappers komt het wel eens tot botsingen. Een jaar geleden beweerden Bert Vogelstein en Cristian Tomasetti dat kanker vooral het gevolg is van pech. In december 2015 kwamen andere wetenschappers met net het tegenovergestelde op de proppen: kanker is wel degelijk een kwestie van leefstijl.

Trefwoorden

Meer dan drie uur tv kijken op meerdere dagen per week bij weinig fysieke activiteit, zorgt voor een afname van je cognitieve vaardigheden al voor de middelbare leeftijd, zo blijkt uit onderzoek uit Californië.

Dagelijkse inname van isoflavonen heeft een gunstige uitwerking op de slaap. Dat schrijven Japanse onderzoekers van de Tohoku University in de Nutrion Journal.

Trefwoorden

Gebruik van visolie kan vetopslag in cellen omzetten in vetverbranding, aldus onderzoekers van de Kyoto University. De onderzoekers in Kioto onderzochten het effect van visolie op het energieverbruik en het sympathische zenuwstelsel.