maart 2021

Professionals uit de geestelijke gezondheidszorg erkennen steeds meer het belang van nutritionele interventies, maar psychologen, psychiaters en psychotherapeuten missen daarvoor de opleidingsachtergrond. Dat is gebleken uit door hen zelf gerapporteerde ervaringen aan een internationale groep wetenschappers. Er deden 1.056 professionals aan mee, verspreid over 52 landen.

Suppletie met een hoge dosis vitamine D kan cardiovasculaire autonome neuropathie (CAN) bij mensen met diabetes type 1 verminderen. CAN ontstaat door denervatie van zenuwen die betrokken zijn bij de aansturing van het cardiovasculaire systeem en leidt tot ernstige cardiovasculaire problemen. De aandoening wordt vaak pas laat geconstateerd, waardoor schade al vergevorderd is. Suppletie met vitamine D in een vroeg stadium kan mogelijk uitkomst bieden.

Een ketogeen dieet verbetert de symptomen van de ziekte van Alzheimer, inclusief het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven. Het afnemen van het vermogen van de hersenen om glucose als brandstof te gebruiken, lijkt een belangrijke factor in het ontstaan van cognitieve achteruitgang.

Trefwoorden

Opnieuw lijkt voedingssuppletie het kind van de rekening te worden in het coronabeleid. Want het uitblijven van officiële suppletieadviezen herhaalt zich nu de vaccinatie in volle gang is. Toch vindt het ‘voeden’ van de immuniteit voor én na inenting steun in wetenschappelijk onderzoek. Vanuit het Verenigd Koninkrijk klinkt dan ook een tegengeluid.

De helft van de mensen met de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte die leidt tot een te snel werkende schilklier, ontwikkelt lichte tot milde oogklachten. Deze oogklachten zouden mogelijk behandeld kunnen worden door middel van seleniumsuppletie.

De relatie tussen vlees en gezondheid is controversieel. De overheersende wetenschappelijke opinie is dat (te veel) rood vlees de kans op ernstige ziekte en overlijden verhoogt, waarvoor de verklarende oorzaken zich beter zijn gaan aftekenen.1

Trefwoorden

Onderzoek in 195 landen toont aan dat kankerverwekkende stoffen in de werkomgeving de laatste decennia een hoge tol hebben geëist. Chinese en Amerikaanse wetenschappers constateren dat aan de hand van gegevens uit de Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study over de periode 1990-2017. Het verband tussen chemische stoffen en kanker is sterker geworden.

Trefwoorden

Uit een meta-analyse blijkt dat een dosering van 200-300 mg fosfatidylserine de symptomen van aandachttekort zou verminderen. Op de totale ADHD-score en de mate van hyperactiviteit en impulsiviteit werd geen effect gevonden.

Trefwoorden

Wanneer bij kinderen en adolescenten de alvleesklier ontstoken raakt, verloopt deze ziekte ernstiger wanneer zij ondervoed zijn of overgewicht hebben. Dat laat onderzoek zien onder enkele tienduizenden personen tot twintig jaar uit de Amerikaans Kids’ Inpatient Database (KID). De gegevens betroffen alle patiënten met een primaire diagnose acute pancreatitis uit de periode 2003-2016.

Inname van het prebioticum inuline gedurende drie maanden leidt tot een significante afname van ontstekingsmarkers in de feces van zwaarlijvige mensen, zo blijkt uit een recente studie die gepubliceerd werd in het European Journal of Nutrition.

Onderzoek toont aan dat de natuur dicht bij huis belangrijk is voor de geestelijke gezondheid. Dagelijks contact met bomen op straat onderweg naar werk, school of winkel of als je uit het raam kijkt, kan de behoefte aan antidepressiva verminderen. Deze bevinding is in tijden van COVID-19 van extra groot belang.

Trefwoorden

Een review van twintig klinische studies bevestigt het nut van het suppleren van omega-3-vetzuren bij schizofrenie. De supplementen zijn veilig, worden goed verdragen en verbeteren de psychopathologie significant.

Trefwoorden

Onderzoeken naar de effecten van groente- en fruitconsumptie op de bloeddruk laten tegenstrijdige resultaten zien. Nieuw onderzoek waarin onderscheid wordt gemaakt tussen de soorten groente en fruit, en de vorm waarin ze werden geconsumeerd, levert een duidelijker beeld. Citrusfruit, vruchtensap en gekookte groente hebben geen gunstig effect. Al het andere fruit en rauwe groente verlagen de bloeddruk juist wel.

Belgisch-Nederlandse wetenschappers hebben recentelijk in het Tijdschrift voor psychiatrie het belang aangetoond van lichaamsbeweging ter preventie en behandeling van mentale aandoeningen.1 Daartoe maakten zij een review van achttien meta-analyses van gerandomiseerd onderzoek en cohortstudies (2015-2020), die verscheen in een (gratis te lezen) themanummer rond leefstijlpsychiatrie.

Trefwoorden

Een Taiwanese studie laat bij mannen een verband zien tussen obstructief slaapapneu en de kans op onvruchtbaarheid. De gebruikte gegevens uit de Longitudinal Health Insurance Database tonen tevens aan dat het langer bestaan van het apneu – kortweg: een regelmatige, kortdurende ademstilstand tijdens de slaap – het risico verhoogt. Maar de gangbare behandelingen hebben een gunstige invloed.

Mensen met metabole aandoeningen, waaronder leververvetting, vertonen een instabiel darmmicrobioom en een verminderde diversiteit van darmbacteriën. Hierdoor kunnen pathogene bacteriën zich beter handhaven en ontstaat er een grotere gevoeligheid voor dysbiose-gerelateerde ziekten zoals diabetes type 2. Deelnemers die tijdens een vijfjarige studie leververvetting of diabetes ontwikkelden, bleken bij aanvang van de studie al significantie veranderingen in de microbiota te vertonen. Het microbioom kan daarom mogelijk van voorspellende waarde bij het bepalen wie een verhoogd risico heeft op de ontwikkeling van metabole aandoeningen.

Een pilotstudie uitgevoerd door onderzoekers van het ‘Fatty Acid Research Institute’ en medewerkers van het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles en Orange County, toonde aan dat hoge spiegels van omega-3-vetzuren in het bloed de sterftekans door COVID-19 verlagen. 

Trefwoorden

Steeds strengere restricties aan onze bewegingsvrijheid: in hoeverre helpen ze COVID-19 onder controle te krijgen? En is het de gezondheidsprijs waard die we ervoor betalen? Een groep wetenschappers, onder wie epidemiologische autoriteit John Ioannidis, komt met een teleurstellend antwoord. Middels een vergelijking tussen tien landen, inclusief Zuid-Korea en Zweden met hun terughoudende beleid, laten ze zien dat meer beperkingen niet minder besmettingen hoeven te betekenen.