mei 2010

De veiligheid van vitaminenmineralensuplementen blijkt reeds lang uit de statistieken. Maar een extra bewijs uit reguliere hoek is altijd welkom.

Trefwoorden

Een wetenschappelijke studie gepubliceerd in Plos Medicine, het onafhankelijke, open medische tijdschrift op internet, publiceerde zeer onverwachte (?) conclusies: diegenen die werd ingeënt met het gewone griepvaccin, liepen tot 274 % meer risico om geïnfecteerd te worden met de H1N1-Mexikaanse griep.

Trefwoorden

In het zog van de gentechnologische vooruitgang volgt de poging van de grote gentechbedrijven om hun investeringen veilig te stellen door het verkrijgen van patenten op de onderzochte genen en producten van Moeder Natuur. Monsanto bijvoorbeeld kon zijn ‘eigendomsrechten’ op de genetisch gemodificeerde zaden enkel verzekeren doordat zij erin geslaagd zijn de originele zaden als ‘intellectuele eigendom’ te doen registreren door de ‘Patent office’.

Trefwoorden

DHA beschermt neuronen tegen apoptose geïnduceerd door stress. Anderzijds blijkt DHA wel apoptose te induceren in neuroblastomacellen (in vitro onderzoek). Neuroblastoom is een embryonale tumor van het sympatisch zenuwstelsel.

In dierenproeven werd aangetoond dat de consumptie van een hoog-vet-dieet op jonge leeftijd de voedingsvoorkeuren voor de rest van het leven wijzigt: door veranderingen in de centrale pathways wordt de voorkeur voor vetrijk voedsel blijvend, ook op volwassen leeftijd.

Trefwoorden

Vrij onverwacht: een recente studie toont aan dat de drie belangrijkste omega 3-vetzuren, ALA, EPA en DHA én hun esters, een sterke antimicrobiële activiteit vertonen tegen een aantal orale pathogenen. Uit de testen bleek een sterke werking op de meest voorkomende pathogenen in de mond: Streptococcus mutans, Candida albicans, Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Fusobacterium nucleatum en Porphyromonas gingivalis.

Trefwoorden

Een recente Nederlandse studie en een meta-analyse bevestigen dat omega 3-suppletie voor mensen die weinig vis eten het risico op hartinfarct en fatale coronairziekten kan halveren. De researchers van de meta-analyse besluiten dat Omega 3-suppletie standaard zou moeten gebruikt worden als secundaire preventie bij hartziekten. (En waarom niet als primaire preventie?)

Trefwoorden

Een Zwitsers rapport stelt dat Europa voor 52% jodiumdeficiënt is, ondanks de toevoeging van jodium aan zout en brood. Jodiumdeficiëntie veroorzaakt o.a. schildklier- en groeistoornissen en verlaagt de immuniteit.

Ectasy (XTC) is een van de synthetische drugs waar jongeren al eens mee experimenteren. En spijtig genoeg op steeds jongere leeftijd.