ATABC2014 | "Vruchtbare grond voor darmbacteriën"

De mens heeft zich door de geschiedenis heen ontwikkeld in samenleving met de wereld om hem heen, waarbij ook altijd bacteriën aanwezig waren. In de mens zijn zelfs meer bacteriën aanwezig dan menselijke cellen en bacteriën zijn essentieel voor een gezond functioneren van de darmen. De biljoenen bacteriën in onze darmen bestaan uit duizenden stammen. Een moeder geeft met een natuurlijke geboorte al veel mee van haar bacterieflora aan haar kind. Een verstoring van de bacterieflora in de darm kan bijdragen aan tal van gezondheidsklachten. De westerse voedingsgewoonten en leefstijl dragen bij aan disbalans.

In het verleden kregen we de, voor ons belangrijke, bacteriën als vanzelf binnen, mede via de aarde. Juist die vruchtbare aarde is de basis voor de ontwikkeling geweest van Soil Based Organisms. Dit biedt vele voordelen ten opzichte van de veel gebruikte, op melkzuur gebaseerde probiotica. Welke voordelen dat zijn en hoe een combinatie van prebiotica en probiotica binnen drie dagen, bewezen effect kan genereren wordt gepresenteerd tijdens deze presentatie.

Over de spreker

Geja Heinen studeerde Voeding & Diëtetiek en studeerde af als Master of Science in de klinische PsychoNeuroImmunologie op het onderwerp “Chronische Vermoeidheid Syndroom en het functioneren van de schildklier”. Op dit moment is zij bezig een Master af te ronden in Health, Education and Promotion aan de Maastricht University waarbij een tarwevrij voedingspatroon haar afstudeeronderwerp is.