VGBC2018 logo

onbegrepen klachten

Onbegrepen klachten zijn een optelsom van lichamelijke en psychische ontregelingen met vaak een gebeurtenis of een infectie als trigger. Tot 40 % van de consulten bij de huisarts gaat over lichamelijke klachten waarvoor geen of een onvoldoende somatische verklaring gevonden wordt.

Diagnoses die de patiënt nogal eens te horen krijgt zijn chronische-vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, prikkelbare-darmsyndroom of SOLK (somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten). De huisarts verwijst de patiënt regelmatig door naar een fysiotherapeut, psycholoog, psychiater of een andere specialist of therapeut, maar een goede multidisciplinaire en systemische aanpak ontbreekt. Ook gaat de patiënt zelf regelmatig 'zorgshoppen'. Duidelijk is dat deze categorie patiënten een flinke uitdaging is voor zorgprofessionals.

Op het jaarcongres van Voedingsgeneeskunde op vrijdag 25 mei staan onbegrepen klachten centraal en kijken we vanuit verschillende disciplines hoe je met een alles omvattende aanpak meer grip kunt krijgen op deze complexe problematiek.

Dé beurs en hét congres voor gezondheidsprofessionals

VGBC2018 – Vakbeurs met alle innovaties op gebied van vitaminen, mineralen & supplementen met daarnaast een congres met (inter)nationaal gerenommeerde sprekers.

25 mei 2018

Expo Houten | 3992 AE Houten