Voedingsgeneeskunde, jaargang 24 (2023), nummer 2

Vis en zeevruchten

Dossier

Omega-3-vetzuren hebben belangrijke fysiologische functies en observationeel en klinisch onderzoek wijst op talrijke functies voor het behoud van gezondheid en de preventie van ziekten. Volgens de laatste voedselconsumptiepeiling eet Nederland echter gemiddeld slechts 15 g vis, schaal- en schelpdieren per dag. Vandaar dat het suppleren van omega-3-vetzuren in de vorm van visolie erg populair is. Maar hoe kies je een kwalitatief goed visolie-supplement? In dit artikel gaan we in op de diverse...

Positieve effecten van omega-3-vetzuren op het brein worden vaak beschreven. Bij het ouder worden groeit het risico op dementie. Wat is de rol van omega-3 bij het voorkomen en vertragen van dementie? In editie 4 van Voedingsgeneeskunde van vorig jaar besprak Frits Muskiet de richtlijnen voor visolie.1 Dit artikel gaat in op de effecten van visolie en specifiek omega-3-vetzuren bij het voorkomen van dementie.

Naast vis heeft de zee ook voedingsstoffen van plantaardige oorsprong te bieden. Behalve peptiden, vetzuren en polysachariden worden ook secundaire metabolieten, waaronder carotenoïden en polyfenolen, gevonden in microalgen en diatomeeën. Deze plantenstoffen kunnen van waarde zijn voor onze gezondheid. Zo hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen en vertonen ze antivirale en anticarcinogene activiteit.

Wat zijn dat nu precies, die visolievetzuren? Waar zitten ze in? Heeft de mens ze altijd gegeten? Zijn ze belangrijk voor je gezondheid? En als je geen vis eet, zijn er dan alternatieven? Voorgenoemde vragen, en meer, zullen in onderstaand artikel worden besproken. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar het functioneren van hersenen en hart- en bloedvaten.

Zeewier, de toekomst

Onbekend is onbemind. Dat geldt in elk geval voor zeewier, terwijl de toe­passings­mogelijk­heden daarvan enorm zijn. Zeker in ons land zijn er maar weinigen die dat weten. Weliswaar zetten sommige mensen het af en toe op het menu als onderdeel van de (veganistische) maaltijd of om een gerecht te voorzien van een culinair ‘umami’-accent, maar je kan er veel meer mee doen dan opeten. Sterker, het kan oplossingen bieden voor een aantal prangende milieuproblemen. De maatschappij daar bewust van...

Half maart hebben leefstijlaanhangers zich op vier avonden en de vrijdagmorgen onder kunnen dompelen in de kennis van zeventig inspirerende sprekers. Vereniging Arts en Leefstijl presenteerde een uitgebreid online en deels fysiek programma over onderzoeksresultaten, praktijkervaringen en inzichten rond een veelheid van leefstijlgerelateerde onderwerpen. Het doel was om zorgprofessionals te helpen leefstijl bespreekbaar te maken en leefstijlgeneeskunde in de praktijk te brengen, ook in een...

Als ons lichaam wordt getroffen door een infectie of als we gewond raken, reageert ons afweersysteem hierop door middel van een acute ontstekingsreactie. Maar in veel gevallen blijft een ontsteking in het lichaam langer aanwezig. Dit kan gevolgen hebben voor de lange termijn gezondheid. Het risico op ziektes als dementie, diabetes, obesitas, hartklachten en kanker neemt erdoor toe. Maar het heeft ook invloed op onze huid. In dit artikel wordt ingegaan op chronische inflammatie van de huid en...

Vitamine D krijgen we vooral door blootstelling van onze huid aan zonlicht (ongeveer 90%) en voor een kleiner deel uit onze voeding (10%).1-3 Het wordt via 25-hydroxyvitamine D [25(OH)D, de vitamine D-statusmarker] omgezet naar het vitamine D-hormoon [1,25(OH)2D], dat niet alleen werkzaam is ten behoeve van het calcium/fosfaat-metabolisme van onze botten4 en spieren, maar ook talrijke andere functies heeft,5-12 onder andere in ons immuunsysteem....

Mooi vormgegeven kookboeken zijn vaak onweerstaanbaar voor wie graag culinaire prestaties op tafel zet. Er kan er altijd nog wel een inspiratiebron bij. Het is een mooie tendens dat in de boekwinkel de categorie ‘gezond’ en ‘informatief’ steeds groter wordt. Dat stimuleert mensen om voedzame en verantwoorde maaltijden te bereiden en te ondervinden dat die qua smaak en uitvoering erg lekker kunnen zijn. Iris Sommer heeft een informatief kookboek samengesteld dat gericht is op de hersenen.

Vier tot vijf sneetjes bruin of volkorenbrood. Dagelijks. Dat is de aanbeveling van het Voedingscentrum. Voor mij geen haalbare kaart. In de ochtend ga ik doordeweeks toch echt liever voor muesli en fruit en in de middag voor die warme groentemaaltijd. Qua vezels en volkoren blijf ik ook daarmee nog redelijk in de safezone, maar jodium wordt penibel. En dat knaagt. Des te meer reden om in het weekend dat schuldgevoel in te lossen met knapperig vers brood. Liefst van een warme bakker...

In dit tweede deel rond thermoregulatie verneemt u meer over de 'fysiologie van kou'. Met die kennis kan een antwoord worden geformuleerd op de vraag in hoeverre koudeprikkels gezond zijn. Bruin vetweefsel is een onderwerp dat hierbij niet mag ontbreken en ook de 'Iceman' gaan we niet uit de weg. In de discussie voegen we de kouderespons toe aan andere stressprikkels.