Arts, therapeut & apotheker, jaargang 13 (2012), nummer 5

"Enzymen"

Dossier

Bacillus subtilis natto
Als ‘superfood’ kent natto zijn gelijke niet. Het heeft de gezonde eigenschappen van sojabonen meegekregen, terwijl bacteriële tussenkomst voor de aanwezigheid zorgt van vitamine K2 en een bijzonder enzym, nattokinase. Klinische studies van nattokinase betreffen voornamelijk de bevordering van de bloedcirculatie.
Ananas, bron van bromelaïne
Bromelaïne is een mengsel van proteolytische enzymen dat bereid wordt uit de stam en de vrucht van de ananasplant (Ananas comosus). Het voornaamste bestanddeel van bromelaïne is de sulfhydrylgroep-bevattende proteolytische fractie. Andere actieve stoffen die uit het mengsel kunnen worden geïsoleerd zijn: escharase, peroxidase, fosfatase, proteaseremmers en het organisch gebonden calcium (Hale 2005). Naast de proteolytische werking zijn de gunstige effecten van bromelaïne...
Trofoblasten

John Beard (1858-1924) vatte 100 jaar leden het idee op om kanker te behandelen met pancreasenzymen (Moss 2008a). Hij was een Schotse eerste klas embryoloog: de eerste om apoptose te beschrijven en hij ontdekte de rol van het corpus luteum (Moss 2008b). In 1902 stelde hij gelijkenissen vast tussen kankercellen en trofoblastcellen, de cellen die het chorion en de placenta vormen. Kanker was volgens hem het resultaat van verdwaalde trofoblastcellen, die op de verkeerde plaats en op het...

Spijsverteringsenzymen

Het belang van de spijsverteringsenzymen wordt algemeen zwaar onderschat. Er wordt verondersteld dat wat het lichaam binnenkomt – of wat officieel vermeld staat op de ‘voedselinhoudslijstjes’ van de diëtisten – ook daadwerkelijk opgenomen wordt en het lichaam ten goede komt. Niets is minder waar, want het is niet omdat er zoveel (milli)gram van een stof zit in de genuttigde voeding, dat deze ook volledig de weefsels bereiken.

Fasciatherapie

Dit fascinerende congres, met ruim 400 deelnemers uit 16 verschillende landen, van Brazilië tot Rusland, werd geopend door Paul Sercu (B), hoofd van het European college of fasciatherapy. Hij schetste kort de geschiedenis van fasciatherapie en de enorme vlucht aan zeer diverse recente wetenschappelijke ontdekkingen en inzichten, waarvan de meeste actoren op dit congres konden verzameld worden. Hij wees op de wonderlijke en mysterieuze wereld van de fascia: tot voor...

cisplatine
Dit is een verhandeling betreffende gerandomiseerde studies aangaande cisplatin en complementaire middelen; aan het eind van dit verhaal zal ik ook nog enkele slechts modelmatig gevonden zaken noemen.
European Congress for Integrative Medicine
Nadat de vier vorige edities van het Europese congres voor integratieve geneeskunde (ECIM) in Berlijn plaatsgevonden hadden, besloten de organisatoren om het congres naar Italië te brengen. Niet alleen is Firenze een prachtige locatie, maar het is ook gelegen in een CAM-vriendelijke regio (CAM, complementary and alternative medicine).
Het is duidelijk dat enzymen een essentiële basisfunctie hebben om de stofwisseling van mens en dier vlot te laten verlopen. Maar dit geldt niet alleen voor (zoog)dieren, het is ook een vaststaand gegeven in het plantenrijk, en bij andere ‘lagere’ soorten. Het is zelfs veruit de belangrijkste overlevingsmogelijkheid voor het zwammenrijk: schimmels, paddenstoelen, gisten …
Olie uit de zaden van echium pl.

Echiumolie is afkomstig van de zaden van Echium plantagineum, een kruidachtige plant van de familie van de ruwbladigen (boraginaceae). Hiertoe behoren ook het meer bekende slangenkruid (E. vulgare) en de twee traditionele geneeskrachtige kruiden smeerwortel (Symphytum officinale) en komkommerkruid (Borago officinales). Echiumolie is een eetbare olie die rijk is aan omega-3- en omega-6-vetzuren.

Rustige benen

Twee interessante cases worden gemeld vanuit de Amerikaanse stad Minneapolis. Twee mannen, vader (71) en zoon (41), leden jarenlang – in feite generaties lang – aan het rustelozebenensyndroom (RLS). Ze hadden er last van tijdens de dag, en vooral 's nachts was het hinderlijk voor de slaap. Rusteloze benen worden veroorzaakt door een ongemakkelijk gevoel in de benen, die reflexmatig weggewerkt wordt door de benen even te verleggen.

Evolutionaire geneeskunde

Op 26 maart promoveerde R.S. Kuipers aan de Rijksuniversiteit Groningen tot doctor in de geneeskunde. Specifieker, hij is de eerste Nederlander die promoveert op het onderwerp ‘evolutionaire geneeskunde’. Binnen de evolutionaire geneeskunde, ook wel darwinistische geneeskunde genoemd, worden niet de directe oorzaken voor ziekten, maar de evolutionaire oorzaken voor ziekten gezocht.