Chronische ontstekingen in de gewrichten. Hoe werkt het en wat kun je er natuurlijk aan doen?

Gewrichtsproblemen komen steeds meer voor in onze vergrijzende samenleving. De rol van ontstekingen wordt hierbij nog weleens onderschat. Zo wordt artrose vaak weggezet als louter ‘slijtage’, terwijl chronische ontstekingen hierbij juist een centrale rol spelen. 

We gaan dieper in op deze ontstekingsprocessen. Hoe werkt een chronische gewrichtsontsteking bij artrose en wat gebeurt er dan in het kraakbeen? Waarom wordt kraakbeen afgebroken en is dit proces te stoppen? Hoe is dit bij andere veel voorkomende gewrichtsaandoeningen?
Relatief nieuw in het veld is de behandeling van gewrichtsproblemen met natuurlijke ontstekingsremmers in plaats van NSAID’s. De reguliere geneeskunde krijgt hier gelukkig steeds meer oog voor. Enkele succesvolle natuurlijke ontstekingsremmers worden besproken en hun werkingsmechanisme wordt verder uitgelegd op basis van literatuuronderzoek. 

Over de spreker

Rieneke Vlaanderen-van Laar behaalde haar universitaire bachelor Biomedische Wetenschappen (BSc) aan de Universiteit Utrecht. In het masterprogramma Molecular and Cellular Life Sciences (MSc) specialiseerde zij zich verder in artrose en verdiepte zij zich in nieuwe behandelingen bij deze degeneratieve aandoening, zoals gewrichtsdistractie. Sinds 2012 is zij bij Synofit werkzaam als productmanager van een innovatieve en unieke productlijn voor mensen met serieuze problemen aan het bewegingsapparaat.