Het darmmicrobioom en mentale klachten

Welke relevante nieuwe inzichten zijn er op het gebied van de darm-brein-as? Dagelijks komen er meerdere wetenschappelijke publicaties bij. Zoek je op ‘darmmicrobioom’, dan kun je iedere dag 30 nieuwe publicaties lezen! Kortom: er is interesse voor het onderwerp en er is veel te melden.

Gijs zal ingaan op de invloed van het darmmicrobioom op aandoeningen als vermoeidheid, ADHD, depressie en angststoornissen en de moleculaire mechanismen die daarop van invloed zijn, zoals de productie van metabolieten, hormonen, toxines en neurotransmitters. Specifieke voorbeelden die langskomen zijn de omzetting van butyraat naar gamma-aminobutyraat (GABA) en de productie van serotonine versterkt door Lactobacillus reuteri. Ook zal Gijs een paar interessante voorbeelden uit de praktijk beschrijven.

Over de spreker

Dr. Gijs J. Jansen, Chief Scientific Officer bij NL-Lab, is een ervaren microbioloog die zijn sporen heeft verdiend in dertig jaar wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Gedurende zijn carrière heeft Gijs meer dan 40 wetenschappelijke publicaties geschreven en 10 internationale patenten op zijn naam gekregen. Zijn interesse in de gezondheid van de mens, met name het darmmicrobioom, werd al tijdens zijn promotie-onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen gewekt en is daarna uitgegroeid tot een profesionele liefde, die tot de dag van vandaag duurt. Gijs vervult de rol van kennisdrager en vakinhoudelijk inspirator.