Vrouwen meer last van darmproblemen dan mannen?

In de praktijk ervaren we dat een groot deel van de cliënten met darmproblemen vrouw is. Vaak is het de vrouw die aanklopt voor hulp. Deze vrouwen geven aan dat ze naast darmproblemen mentale klachten ervaren. Darmkanker komt daarentegen vaker bij mannen voor, zo blijkt uit een onderzoek in 2015 van de Maag Lever Darm Stichting. In dit onderzoek geven ze aan dat testosteron de tumorgroei versnelt.
In onze dagelijkse praktijk zien we dat vooral vrouwen darmklachten rapporteren en kloppen er relatief weinig mannen aan met darmproblemen. Bij parasitologie testen we vaak het hele gezin en merken we dat er bij mannen minder klachten worden gemeld en de belasting hoger is.
Vrouwen hebben, vaker dan mannen, mentale reacties op de darmproblemen. Voorbeelden zijn dan een slechte focus, veel heen-en-weer-denken, depressieve gevoelens en vermoeidheid
Naast de gebruikelijke fysieke darm(gerelateerde) klachten zoals diarree, buikpijn, migraine, spierpijn en huidaandoeningen. Maar vooral de mentale aspecten zijn lastig om mee te dealen. Veel vrouwen zijn gemotiveerd om met voeding aan de slag te gaan, omdat er vaak regulier al veel metingen zijn gedaan ‘waar alles goed is’ en is de psychologische aanpak op hun gevoelens en ‘onvrede’ niet verholpen of verbeterd. Vaak is voeding en onderzoek in hun ogen de laatste strohalm om aan te pakken.

Als de vrouw eenmaal in gesprek met ons komt, geeft ze vaak aan dat de kinderen ook darmproblemen hebben en dat de man bijvoorbeeld last heeft van winderigheid. In 1975 had Nathanson al de uitspraak gedaan ‘women get sick, man die’. Hij rapporteerde een verschil in ‘gezondheidsbeleving’ tussen mannen en vrouwen. Vrouwen geven eerder aan dat ze verbeteringen wensen en veel mannen wachten zo lang dat oplossingen vaak te laat komen. In de dagelijkse praktijk zien we dat veel. Een man vindt iets sneller ‘geen probleem’, terwijl er wel degelijk een onderliggend probleem waar te nemen is. De kans dat er daarvoor veel diagnoses gemist worden is groot.

Er lijkt zelfs bij kinderen al een verschil te zijn. Meisjes ervaren vaker meer klachten dan jongens. De moeder geeft dan tijdens het consult aan dat de meiden veel klachten hebben en dat de ontlasting er vaak slecht uitziet en vreselijk stinkt. Vooral bij uitgebreide darmscreenings kun je goed onderliggende factoren bekijken. We zien dan in de uitslagen grotere disbalansen bij jongens dan bij meisjes, terwijl de meisjes eerder aangeven dat ‘het niet goed is’. Vooral bij een parasitaire belasting gekoppeld aan de B-defensine-2 meting kun je veel zeggen. Deze meting geeft een mate aan waarin de darm ‘stress’ ervaart en is dus een belangrijke indicator om een parasiet wel of niet te gaan behandelen.

In de workshop geven we een voorbeeld van het behandelen van een volledig gezin met darmproblemen.

Over de sprekers

Annette ter Heijden, orthomoleculair kPNI-therapeut, gespecialiseerd in darm- en gedragsproblematiek. Vanuit nieuwsgierigheid en praktijk is er een zoektocht ontstaan naar oplossingen voor klanten. Door het steeds verder doorontwikkelen van een plan van aanpak en de wens om kennis te willen delen is de DarmExpert training. De workshop wordt samen met Jolanda Dorenbos gehouden, waarmee ook de training tot stand is gekomen. Dorenbos geeft naast praktische recepten ook wetenschappelijke achtergronden.

Kijk voor nadere info op www.darmexpert.nl