Nascent jodium; de ultieme vorm van jodium, voor man én vrouw?

Nascent jodium is een direct opneembare vorm van jodium. Het is vloeibaar, elementair en ionisch. Het voordeel daarvan is dat de jodide-ionen opgenomen kunnen worden via natrium-jodium-symporters. Deze hoeven niet eerst losgekoppeld te worden van bijvoorbeeld natrium of kalium. Het is een efficiënte en effectieve manier om de jodiumbehoefte aan te vullen.

Jodine en jodide

In deze workshop schenkt Lianne Maan aandacht aan de verschillende vormen van jodium, waaronder jodine en jodide. In de jodidevorm wordt jodium opgenomen en in de jodinevorm wordt jodium gebruikt voor de productie van schildklierhormonen. De omzetting van jodide naar jodine gebeurt in de schildklier, onder invloed van het enzym thyroperoxidase (TPO). Schildklierhormonen regelen onder andere groei, stofwisseling en de energieproductie. En dat is voor iedereen, man én vrouw, belangrijk.

Man versus vrouw

Toch zijn er wel verschillen tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben over het algemeen een iets hogere ruststofwisseling en energieproductie. Deze verschillen zijn dan ook terug te zien in de schildklierwaarden: de TSH-waarde is over het algemeen lager bij mannen en de T3-waarde is, net als de T3/T4 ratio, iets hoger. Vrouwen hebben daarentegen weer 5-8 keer meer kans op het krijgen van schildklierproblemen en een hoger risico op een tekort van jodium vanuit de voeding. Bovendien speelt de zwangerschap en borstvoeding bij vrouwen een belangrijke rol in de behoefte aan jodium en de functie van schildklierhormonen. Dit maakt dat jodium over het algemeen voor vrouwen een groter aandachtspunt is dan voor mannen.

In deze workshop hoor je meer over de mogelijkheden van Nascent jodium in relatie tot de schildklierwerking en de behoeften van man en vrouw.

Over de spreker

Voedingsdeskundige Lianne Maan (MSc) is gespecialiseerd in het effect van voeding en voedingsstoffen op de gezondheid. Ze werkt als Scientific Educator bij MCO Health en geeft trainingen en presentaties over kruiden en nutriënten die kunnen helpen bij het ondersteunen van de gezondheid.