Voedingsgeneeskunde, jaargang 22 (2021), nummer 1

Dossier: kinderen

Dossier

Op het spreekuur komt Bas, een jongen van ruim drie en een half jaar oud, samen met zijn ouders. Sinds een jaar is er steeds vaker sprake van buikpijn. Daarnaast zijn er poepproblemen, waarbij Bas wel op het toilet wil plassen, maar niet poepen. Bas is voor de klachten bij de huisarts geweest en bij een kinderarts. Bij aanvullend onderzoek zijn geen afwijkingen gevonden, met name een schildklierprobleem en coeliakie (glutenintolerantie) zijn uitgesloten. Sinds een half jaar gebruikt Bas...

Obesitas is een chronische aandoening, waarvoor nog geen goede behandeling met langdurig resultaat bestaat. Bij kinderen heeft overgewicht grote impact op de fysieke gezondheid en het psychosociaal functioneren op zowel de korte als lange termijn. De laatste tijd is er in de wetenschap meer aandacht voor de onderliggende oorzaak van obesitas. Bij maar liefst 20% van de kinderen is er een medische oorzaak. Wellicht dat initieel onderzoek naar de oorzaak meer kans biedt op een succesvolle...

Suppletie op maat van kinderen

Kinderen kunnen, net als volwassenen, baat hebben bij suppletie met voedingsstoffen en kruiden als aanvulling op voedings- en leefstijladviezen. Het doseren van voedingssupplementen en kruidengeneesmiddelen vergt echter specifieke kennis en kunde. Kinderen zijn geen halve volwassenen en bij het doseren dienen onder andere de ontwikkelingsfase van het kind en het gewicht meegenomen te worden in het bepalen van een optimale, veilige dosering.

Karin Janssen had ooit een droom: gynaecoloog worden. Na haar studie geneeskunde veranderde ze toch van gedachten. “Alles leek te draaien om het voorschrijven van medicijnen. Ik wilde verder kijken dan die pillen. Ik wilde weten: wat is het werkelijke verhaal achter de klacht?” Janssen werd natuurgeneeskundig therapeut, scheef drie boeken over prikkelgevoeligheid bij kinderen en ontwikkelde de Kindigo therapie. “Ik help nu op een andere manier kinderen 'veilig op de wereld’ te zetten.”

Omgekeerde lockdown

De ziekte COVID-19 gijzelt ons, maar het antwoord daarop doet dat ook: een lockdown die het sociale leven drastisch ondermijnt. Het explosieve verzet tegen de avondklok waarmee Nederland 2021 in ging, lijkt een extreme uiting te zijn van veel breder gedragen frustratie en onbegrip. Het incasseringsvermogen raakt op en pleidooien zijn te horen voor een ‘omgekeerde’ lockdown. Brengt dat onze vrijheid terug zonder dat we daarmee de gezondheidscrisis een nieuwe impuls geven?

Het verwijt dat in de aanpak van COVID-19 leefstijl- en suppletiemaatregelen ontbreken, kan de indruk wekken dat de reguliere geneeskunde daar überhaupt niets mee doet. Dat is niet zo. Menige richtlijn voor huisartsen en specialisten informeert en adviseert hen daarover, hoewel het sterk verschilt per ziekte. Daarmee wordt het voedingshiaat in de artsenopleiding deels gecorrigeerd en is er meer kans dat adviezen in de behandeling worden geïntegreerd. Het onderdeel suppletie krijgt daarbij...

Depressie wordt geassocieerd met immuniteitsreacties. Vitamine C speelt een belangrijke rol voor onze immuniteit. Welke rol zou vitamine C spelen bij depressies?

Chronische inflammatie verstoort de opname van ijzer. Patiënten met een chronische aandoening met een inflammatoire component kunnen daardoor een lage ijzerstatus of een anemie ontwikkelen. Sucrosomiaal ijzer biedt een effectieve toedieningsvorm voor orale suppletie in situaties met een verstoorde ijzeropname en wanneer gangbare orale ijzerpreparaten slecht verdragen worden.

Zingen, het zit in de figuurlijke genen van de mens. Voor zang is een partij longen nodig, dus is het interessant om te kijken wat studies over zang en astma/COPD te vertellen hebben. Echter, de baten van zangtherapie lijken eerder in het psychologische en sociale welbevinden te liggen dan in de fysieke longfunctie. Zingen is dan ook goed voor patiënten met andere ziekten dan die van de longen.

Melatonine, we kennen het als 'slaaphormoon' dat ook als supplement verkrijgbaar is en dat zelfs in kleine hoeveelheden in de voeding aanwezig is. In dit artikel gaan we dieper in op een van de vele andere facetten van dit veelzijdige molecule: de potentie om tumorcellen te onderdrukken. Klinische studies geven voorzichtig positieve resultaten, vooral voor wat levenskwaliteit betreft.

De wetenschappelijke belangstelling voor het bijzondere vermogen van fermenteerbare voedingsvezels en andere prebiotica neemt toe. Tegelijkertijd ontstaan er dankzij nieuwe moleculaire technieken steeds meer (gezamenlijke) initiatieven om het darmmicrobioom in kaart te brengen. Dit helpt enorm bij het vergaren van kennis over de invloed van prebiotica op het darmmicrobioom en de daaruit voortvloeiende gezondheidseffecten. Onderstaand een overzicht van de huidige kennis op dit gebied.